Κεφαλονιά: Το ευλογημένο λαδάκι απο την μηχανή στο ψωμί μας στου ΧΕΡΣΏΝΑ (pics+video)

Δημοσιεύτηκε από Spiros Sakalis στις Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019

Στα όμορφα Τρωιανάτα και στο ελαιοτριβείο του κ.Χερσώνα βρεθήκαμε σήμερα να παρακολουθήσουμε απο κοντά πως η ελιά γίνεται λάδι.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΚΗΤΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

!!Η όλη διαδικασία, από την παραλαβή του καρπού μέχρι την λαδιού, διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Παραλαβή καρπού
παραγωγός αδειάζει τις ελιές του στη χοάνη παραλαβής
οι ελιές στη χοάνη παραλαβής
Αδειάζεις τις ελιές σε μία χοάνη. Οι ελιές ζυγίζονται και ξεκινά η αυτοματοποιημένη διαδικασία. Σου δείχνουν το αποτέλεσμα του ζυγίσματος.
Αποφύλλωση
Αφαιρούνται τα φύλλα και τα κλαδάκια από τις ελιές που έχεις μαζέψει.
Πλύσιμο
Αποφύλλωση και πλύσιμο του καρπού
Αποφύλλωση και πλύσιμο του καρπού
Το πλύσιμο του καρπού απομακρύνει όλες τις ξένες ύλες που αν αλεστούν προσδίδουν δυσάρεστη γεύση στο λάδι.
Σπάσιμο
Το σπάσιμο του καρπού δημιουργεί την ελαιόπαστα και συμβάλλει στην παραλαβή ελαιόλαδου από τα κύτταρα του μεσοκαρπίου
Μάλαξη
Μάλαξη της ελαιοζύμης
Μάλαξη της ελαιοζύμης
Η μάλαξη είναι η φάση της απελευθέρωσης του ελαιόλαδου από τον καρπό και της συνένωσης των μικρότερων σταγόνων σε μεγαλύτερες κατά το ανακάτωμα. Η διάρκεια της μάλαξης πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά.
Φυγοκέντρηση
Φυγοκέντρηση της ελαιοζύμης
Φυγοκέντρηση της ελαιοζύμης
Κατά τη φυγοκέντρηση γίνεται η παραλαβή του ελαιόλαδου από την ελαιοζύμη που βασίζεται στη διαφορά του ειδικού βάρους που παρουσιάζουν τα συστατικά της ελαιοζύμης (νερό, λάδι, στερεά).
Διαχωρισμός ελαιόλαδου
Ο διαχωρισμός του ελαιολάδου γίνεται για τον τελικό καθαρισμό του ελαιόλαδου.
Διαχωρισμός απόνερων
Ο διαχωριστήρας απόνερων αποτελεί την ασφάλεια του ελαιουργού σε περίπτωση δυσλειτουργίας του decanter.
Διαχωρισμός ελαιόλαδου
Ολοι βλέπουν με χαρά το λάδι να βγαίνει
Η έμπειρη γενιά, μυεί τη νέα γενιά στην παραγωγή του ελαιολάδου. Από τη γιαγιά στην εγγονή Ολοι δοκιμάζουμε την υπέροχη γευση του με ψωμί και τυρί που μας πρέσφερε ο Ιδιοκτήτης κ.Χερσώνας που τον ευχαριστούμε για την φιλοξενία και το χαμόγελο του
Ο διαχωρισμός του ελαιόλαδου γίνεται για τον τελικό καθαρισμό του ελαιόλαδου.
Αποθήκευση
Η αποθήκευση γίνεται σε δοχεία ή ανοξείδωτες δεξαμενές.

Από το fb του Σπύρου Σακαλή

Δημοσιεύτηκε από Spiros Sakalis στις Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019

Δημοσιεύτηκε από Spiros Sakalis στις Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019

https://www.facebook.com/media/set/?set=ms.c.eJxVlMltQEEIQzuK2GxD~%3B41Fk0Pkf30CgxmYjApyYlmRRNxP~%3BpPgcUQnC86GkdyXNUbqkXKdIoiCE4moNTLZBMvJJMH7EBDy6ogj1jvkJJn3ISDLs3giu41sJAnP0j7ivraS5IfwyM98rkBefEiS68o3R55lKbKpLCd1VH5i0FR5TAaohpMU1etkQM0nZo~_CK~_c1BRmpSsqdquMon7O6RZ3NUO8F9~_Ni~_hFXHia3XBkB7scFKrl9Tlrc8VrY435c8FX3~%3BRGfMsPJJlf3IeD6Pks8XqQTNS9cWfeI~_9q599JOmLyP0z9t33kdmjeuc2~%3Bj4f3cy4J53xjw~%3BAo2Xi2Nk9ezTHnz1boPebcUrlOTCr~_dLUhRXr0WivasHih8x7Zf1qyTa4Xv2M6r5de9c1Ks18Kcwi9loVb6WywDyvR~_iFbWJ0ZS~_uRXdcpJJ5Dy07MWSrivbSnpMUso9YnZU64r38vyS7kIqLznC0LlP~_QVU~_Vvep2tWv0CYnomMg~-~-.bps.a.10206640860336467&type=1