Κεφαλονιά, το νησί των Μυστηρίων και των 365 χωριών !

Όπου φαμίλια και χωριό είσαι Κεφαλονίτης !
Η κατάληξη που δηλώνει αλάνθαστα την Κεφαλονίτικη καταγωγή χωρίς κανένα περιθώριο παρεξήγησης!

Ότι πιο χαρακτηριστικό για τους ντόπιους μαζί με την κουρλαμάδα τους.

Παλιά δήλωνε το πατρώνυμο του καθενός Λιβιεράτος ήταν ο γιος του Λιβιέρη και σιγά σιγά πήρε την θέση του κανονικού επιθέτου.

Της Σταματίας Βιτσεντζάτου


Πετανοί

Στην Κεφαλονιά η οικογένεια είναι ότι πιο σημαντικό και η έννοια της φαμίλιας είναι ιερή και αδιαπραγμάτευτη.

Κοιτάζοντας το χάρτη του νησιού διαπιστώνεις πως ένα σωρό χωριά έχουν ονόματα από Κεφαλονίτικες φαμίλιες ( Περατάτα, Φαρακλάτα, Φραγκάτα, Τζαννάτα ) και πάει λέγοντας.


Τα άγρια άλογα του Αίνου

365 χωριά έχει το νησί θαρρείς από ένα για κάθε μια μέρα του χρόνου! * Στα δίσεκτα ούτε και ξέρω τι γίνεται*

Χωριά με ονόματα από τοπικές Φαμίλιες τα πιο πολλά!

Από το Αργοστόλι μέχρι τον Αίνο και από τα χωριά των θαυμάτων , μέχρι την Μελισσάνη και την Δρογκαράτη, η Κεφαλονιά συναρπάζει παίζοντας συνεχώς παιχνίδια με το μυστηριώδες και το υπερφυσικό.


Φισκάρδο, φωτο Παναγής Καβαλλιεράτος

Αλλόκοτα όμορφη αλλά και απλόχερα καταδεκτική.Σε ψυχαγωγεί και ανάλογα τα κέφια σου αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο!

Από όλα της τα μυστήρια το πιο τρανό είναι οι Κεφαλονίτες!

Μυστήριο ανεξήγητο και αξεδιάλυτο σηκώνοντας τα χέρια ψηλά! Με τα χούγια τους και την αμίλητη ιδιοσυγκρασία τους είναι ωραίοι άνθρωποι με τις υπερβολές τους, τα χωρατά τους, με το δαιμόνιο πνεύμα τους που τους έφερε στα πέρατα του κόσμου αλλά και την ακαταμάχητη σπιρτάδα τους που σε βάζει στη θέση σου χωρίς πολλά πολλά!


Αίνος , φωτο Φώντα Τζαμαρία

Έτσι και το νησί σκέτος Παράδεισος με τις ασύγκριτες θάλασσες, τα επιβλητικά σπήλαια,και τις δυο πόλεις Ληξούρι Αργοστόλι που αντιμάχονται η μια την άλλη..

Το Αργοστόλι μια πόλη απλωμένη στις όχθες της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, πρωτεύουσα του νησιού, κέντρο διασκέδασης, αφετηρία της Κεφαλονίτικης Περιπέτειας.. Στο Αργοστόλι δεν υπάρχουν παλιά αρχοντικά αφού ο σεισμός φρόντισε καλά για αυτό!


Έμπλυση, φωτο  Joanna Then

Οι Αργοστολιώτες δυναμικοί σήκωσαν τα μανίκια και έχτισαν την πόλη τους από την αρχή όπως ήταν πρώτα. Έφτιαξαν και πάλι την μεγάλη πλατεία και της έδωσαν το όνομα Παναγή Βαλλιάνου του μεγάλου Κεφαλονίτη ευεργέτη της. Σημείο συνάντησης και έντονης ζωής από τα μαγαζιά που βρίσκονται ολόγυρα της…Πάνω από την πλατεία ένας μικρός Παράδεισος ο κατάφυτος κήπος του σιορ Τσαρλς Τζέιμς Νάπιερ δώρο του Άγγλου τοποτηρητή στην πόλη…Ο δρόμος με τους Φοίνικες η οδός Ριζοσπαστών μια εικόνα εξωτική…


Αργοστόλι

Το Λιθόστρωτο ο εμπορικός πεζόδρομος με ποικιλία καλό στημένων μαγαζιών που ξεκινά λίγο μετά την πλατεία και φθάνει μέχρι την όμορφη πλατεία της Καμπάνας…Ο πανέμορφος πύργος με το ρολόι στην κορυφή δεν αφήνει κανέναν να την προσπεράσει…Όσοι κάνουν τον κόπο να μπουν στο Πανέμορφο καφενεδάκι του και να ανέβουν τα σκαλοπάτια που οδηγούν μέχρι το ρολόι αντίκριζαν πιάτο όλο το Αργοστόλι…Η παραλιακή οδός Αντώνη Τρίτση διασχίζοντας την, χαζεύεις την λιμνοθάλασσα του Κουτάβου…. Την Γέφυρα του Δράπανου επιβλητική και αγέρωχη…..Στην μέση της γέφυρας αντικρίζεις τον οβελίσκο περήφανος επιζών του σεισμού του 53 και σήμα κατατεθέν Αργοστολιώτικο.


Αγία Σοφία, φωτο Jerry Αποστολάτος

Από την αντίπερα όχθη βλέπεις το Αργοστόλι να καθρεπτίζεται στα νερά της λιμνοθάλασσας…Λίγο έξω από το Αργοστόλι στην περιοχή της Λάσσης στις Καταβόθρες βλέπεις μικρές λιμνούλες με θαλασσινά νερά, που αφήνουν την εντύπωση ότι εξαφανίζονται ως δια μαγείας μέσα σε βάραθρα..


Αντίσαμος

Ερευνητές έριξαν χρωστική ουσία στα νερά και δυο εβδομάδες αργότερα ανακάλυψαν πως τα νερά μέσα από δαιδαλώδη συστήματα υπόγειων καναλιών έφταναν μέχρι την άλλη άκρη του νησιού στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και τον Καραβόμυλο διασχίζοντας υπογείως την μισή Κεφαλλονιά..
Το φανάρι των Αγ. Θεοδώρων λίγο πιο πέρα ένας εντυπωσιακός φάρος με περιστύλιο , το σχήμα του το πήρε από έναν ανεμόμυλο που βρισκόταν παλιά στη θέση αυτή, και το όνομα του από το εκκλησάκι των Αγ. Θεοδώρων , πόλος έλξης με υπέροχη θέα στο Ληξούρι.


Καταρράκτης στον Ποτιστή,  στην μέση  Πόρου-Σκάλας, φωτο Martyn Green

Από Αργοστόλι μέχρι Σκάλα και τον Πόρο η Κεφαλονιά σου δείχνει το πιο τουριστικό της πρόσωπο, αλλά και το πιο παρθένο μα και το πιο ιστορικό.

Το οροπέδιο των Ομαλών και η Μεγάλη Μονή του Αγ. Γερασίμου .

Η Λειβαθώς χωριά αδελφωμένα το ένα δίπλα στο άλλο από τα Τρωγιανάτα μέχρι τα Σβορωνάτα και από την Πεσσάδα μέχρι την Άβυθο και τα Περατάτα όπου θα δεις και το πιο σπουδαίο εκκλησιαστικό Μουσείο στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα Μηλαπιδιάς….Τα Μεταξάτα από τους πιο μοδάτους και αριστοκρατικούς οικισμούς και τα Κουρκουμελάτα που ο σεισμός το ξεθεμελίωσε εντελώς , αλλά ο Κεφαλονίτης ευεργέτης Γεράσιμος Βεργωτής πήρε το χωριό υπό την προστασία του και έφτιαξε ένα ένα τα γκρεμισμένα σπίτια έχοντας ως πρότυπο Ελβετικούς οικισμούς.


Άσσος, φωτο Παναγής Καβαλλιεράτος

Αντικρύζοντας το κτίριο του πολιτιστικού κέντρου των Κουρκουμελάτων διαπιστώνεις μια μικρογραφία των Προπυλαίων της Αθήνας..

Κάτω από την προστατευτική σκιά του Κάστρου του Αγ. Γεωργίου του Βυζαντινού Βιγλάτορα που κάποτε έλεγχε τα θαλάσσια περάσματα και σήμερα με τα ψηλά του τείχη και το νυχτερινό φωτισμό υποβάλει εικόνες μια άλλης εποχής και τις μάχες των Βυζαντινών με τους Φράγκους .


Κατελειός

Στέκουν και αναπνέουν όλα αυτά τα χωριά ..

Πηγαίνοντας από την Λειβαθώ προς την Σκάλα και τον Πόρο δεν μπορείς παρά να προσέξεις τον επιβλητικό Αίνο καταπράσινος με τα μαύρα σπάνια Έλατα και την πλούσια αλλά και σπάνια πανίδα του, χαρακτηρισμένος ως Εθνικός Δρυμός με τα άγρια άλογα να ζουν στην πανέμορφη φύση του.

Δεκαπενταύγουστο θα δεις τα θαύματα της Παναγίας στα Αργίνια και στο Μαρκόπουλο όπου κάθε χρόνο εμφανίζονται τα φιδάκια της Παναγίας και στην Πάστρα τα κρινάκια που αφήνουν οι γυναίκες τον Μάιο να ξεραθούν και για την γιορτή της Παναγίας τα πηγαίνουν στην εκκλησία και εκείνα ξανανθίζουν…


Άμμος στην Πεσσάδα, φωτο Jerry Apostolatos

Η Σκάλα από τα πιο τουριστικά μέρη στα δυτικά του νησιού με την ρωμαϊκή έπαυλη και το καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό. Στα Τζανάτα ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος και στη συνέχεια ο Πόρος με το γραφικό λιμάνι και το εντυπωσιακό φαράγγι του που σχίζει στα δυο την πλαγιά πίσω από το χωριό..

Ερχόμενος από τον Πόρο φτάνεις στον Αγ. Νικόλαο και την λίμνη Άβυθο .

Οι Κεφαλονίτες την λένε και άκωλη ως αθυρόστομοι,καθότι η λαϊκή δοξασία την ήθελε απύθμενη,χωρίς πάτο με τα νερά της να χάνονται στα βάθη της γης…Εντυπωσιακή λίμνη με βλάστηση που καθρεπτίζεται στα ήρεμα νερά της…!


Παραλία Ξι

Η Σάμη μπορεί να έγινε περισσότερο γνωστή μετά τα γυρίσματα το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι ωστόσο ο κόσμος την γνώριζε καλά από την εντυπωσιακή παραλία της Αντίσαμου και των Σπηλαίων της Δρογκαράτης λίγο πριν τη Σάμη με την συγκλονιστική αίθουσα συναυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο…Στη μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου στη σάλα της αποθέωσης ζεις μια εμπειρία μοναδική με τις νότες να ηχούν από βράχο σε βράχο και να κάνουν την αίσθηση τους στον αέρα μια απίστευτη μαγική αύρα!…


Αγ. Ευφημία, φωτο Γιώργος Αποστολάτος

Στο σπήλαιο της Μελισσάνης η απογείωση κορυφώνεται,ξεπερνώντας κάθε φαντασία, το είπαν σπήλαιο των Νυμφών και μάλλον ήταν η κατοικία τους.Η οροφή του έχει πέσει και οι ακτίνες του ήλιου στήνουν ένα μοναδικό θέαμα επάνω στα μαγικά νερά της λίμνης..


Το φανάρι των Αγ. Θεοδώρων

Ασύλληπτοι ιριδισμοί που κανένας φακός δεν μπορεί να καταγράψει.

Μια βαρκάδα στην λίμνη πέρα από κάθε φαντασία…

Η Πύλαρος η περιοχή στην κεντρική και βόρεια Κεφαλλονιά η μια της ακτή έχει το κανάλι μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και η άλλη βρέχεται από το ανοιχτό Ιόνιο Πέλαγος…Νότια την οριοθετεί το βουνό της Αγ. Δυνατής και βόρεια το κάλο Όρος….Η Πύλαρος αποτελείται από 9 χωριά, ενώ στα όρια της ανήκουν 13 ακατοίκητα νησάκια….Πρωτεύουσα της ήταν η Αγ. Ευφημία παραθαλάσσιο χωριό και λιμάνι Ιστορικά…..Η Πύλαρος πήρε το όνομα της δήμος Πυλαραίων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864 και το 1912 έσπασε σε 7 κοινότητες σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση της Ελλάδας που επέβαλε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου……….Το 53 καταστράφηκε ολοσχερώς….


Κάστρο Αγ. Γεωργίου

Μέρος Καταγωγής του Μαρίνου Αντύπα αγωνιστή του αγροτικού κινήματος και του Λογοτέχνη Θέμου Ποταμιάνου και στην μνήμη του είναι αφιερωμένο το πολιτιστικό κέντρο στα Διβαράτα…….Στολίδι της ο ξακουστός Μύρτος η πιο διάσημη παραλία όχι μόνο της Ελλάδας…!

Το Μοναστήρι στα Θέματα, ο ανδριάντας του Μαρίνου Αντύπα στα Φερεντινάτα, το Μουσείο Ελιάς στα Μακριώτικα και την Ρωμαϊκή έπαυλη στην Αγ. ευφημία..

Η ‘Ερισος καλύπτει την Βορινή χερσόνησο της Κεφαλλονιάς με περισσότερα από 30 χωριά,μερικά από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού….


Μακρύς Γιαλός

Το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο και την γραφική και λεγόμενη αρχόντισσα την Άσσο με το Ενετικό κάστρο της.. Πολλά χωριά της Ερίσου μικρά και γραφικά μέσα στο καταπράσινο βουνό,ενώ οι απόκρημνες πλαγιές καταλήγουν σε γραφικούς κολπίσκους με πανέμορφες ακρογιαλιές όπως το Φώκι ,τα Χοργοτά, η Αγ. Ιερουσαλήμ, η Ευρέτη,το Δαφνούδι, οι Αλατιές και Κημίλια.

Η Έρισσος ήταν η περιοχή με τις λιγότερες σεισμικές απώλειες από το σεισμό του 53 όπου μπορεί κανείς να δει τα περισσότερα προσεισμικά σπίτια.


Καραβόμυλος, φωτο Jerry Apostolatos

Η Έρισος μεταφέρει τους επισκέπτες σε άλλες εποχές με πρωταγωνιστή το Φισκάρδο που στο σύνολο του είναι σχεδόν προσεισμικό…

Μαγική φύση και μέρη αξιοθαύμαστα όπως η Μονή Παλαιοχέρσου, η Ρωσική εκκλησία στα Αντυπάτα, η νησίδα Αστερίδα, το Φισκάρδο, η Άσσο και το κάστρο της επιβλητικό και αγέρωχο να ζωντανεύει κάθε φαντασία φέρνοντας εικόνες αλλοτινών εποχών!


Μελισσάνη

Παλική……….Η δυτική χερσόνησος της Κεφαλονιάς που για χρόνια αποτελούσε έναν από τους δήμους του νησιού, με πρωτεύουσα το Ληξούρι.

Κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη Πάλη μια από τις 4 πόλεις κράτη της Κεφαλονιάς που αποτελούσαν την Κεφαληνιακή τετράπολη της κλασικής αικ Ελληνιστικής περιόδου…..Στη σύγχρονη εποχή το Ληξούρι είναι η πρωτεύουσα της Παλικής και η δεύτερη μεγάλη πόλη της Κεφαλονιάς.


Μύρτος, φωτο Παναγής Καβαλλιεράτος

Χτισμένο παραθαλάσσια διασχίζεται από έναν χείμαρρο αικ επικοινωνεί με το Αργοστόλι οδικώς κάνοντας τον γύρο του Κόλπου αλλά και δια θαλάσσης με φέρυ μποτ ….Το νότιο τμήμα της Παλικής λέγεται Κατωγή και το βόρειο Ανωγή και είναι ορεινό….

Από τις πιο ονομαστές παραλίες της , το Ξι με κατακόκκινη άμμο, οι Πετανοί , η Πλατιά Άμμος, τα Λέπεδα, Μέγας Λάκκος και η Κουνόπετρα ένας βράχος μέσα στη θάλασσα που κινείται, από τα πιο γεωλογικά περίεργα του νησιού και βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος της Παλικής..


Η μεγάλη εκκλησία του Αγ. Γερασίμου στα Ομαλά

Στην πόλη του Ληξουρίου βρίσκεται το άγαλμα του μεγαλύτερου Σάτυρου ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου , η Ιακωβάτειος και η Πετρίτσειος βιβλιοθήκη.Στην είσοδο του κόλπου της Παλικής το νησάκι οι Βαρδιάνοι, με τον μοναδικό φάρο αλλά και τους πιο αγαπημένους επισκέπτες του,τους γλάρους!

Η Μονή Κηπουραίων λίγο έξω από το Ληξούρι γνωστό ως το Μοναστήρι με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα αλλά και την μεγάλη Ιστορία του…


Πόρτο Αθέρας


Παραλία Φτέρη


Πλατεία Καμπάνας Αργοστόλι


Πόρος, φωτο Παναγής Καβαλλιεράτος


Ληξούρι


Καταβόθρες


Πλατύς Γιαλός


Σκάλα


Σάμη, φωτο Γιώργος Αποστολάτος

 Αρχική φωτο Γεράσιμος Μαζαράκης

Αναδημοσιευση από www.kefaloniamas.gr