Α.Ανδρεάδης: 5 συμβουλές για τους τουριστικούς επιχειρηματίες

5 συμβουλές στους τουριστικούς επιχειρηματίες για τη διαχείριση της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού, δίνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO Sani / Ikos Group.

Σε αυτές τις δύσκολες μέρες για τους τουριστικούς επιχειρηματίες, σημειώνει, οι  5 συμβουλές μου είναι:

1. Η πανδημία του φόβου, όχι του κορονοϊού κάνει την μεγαλύτερη ζημιά. Τσουνάμι είναι θα περάσει. Ακούμε κυβέρνηση & ειδικούς, δίνουμε κουράγιο στις ομάδες μας.

2. Καθαρό μυαλό & ψυχραιμία

Είμαστε σε ίδια μοίρα με όλη την υφήλιο. Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό.

3. Αποφεύγουμε απολύσεις & σπασμωδικές κινήσεις. Το τσουνάμι θα περάσει, η ομάδα μας θα είναι δίπλα μας πάντα.

4. Είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε ό,τι στρατηγικά σημαντικό δεν προλάβαμε: 

  • Εκπαίδευση, νέα στρατηγικά project, έρευνα ανταγωνισμού, σχεδιασμός βελτίωσης ποιότητας.
  • Επένδυση σε branding & marketing. Τα υφιστάμενα δίκτυα καταρρέουν!

5. Συντονισμός με τους φορείς μας για ρευστότητα & crisis management.

Εύχομαι υγεία, ψυχραιμία & θα το ξεπεράσουμε!

Η «πανδημία» του φόβου

Απαντώντας, εξάλλου, σε έρευνα της Καθημερινής για την κρίση, ο κ.Ανδρέαδης αναφέρει:

Το «τσουνάμι» της πανδημίας ενέσκηψε σαν ένα κακό όνειρο και μας βρήκε όλους απροετοίμαστους.

Δημιούργησε παράλληλα ένα δεύτερο κύμα «πανδημίας φόβου», το οποίο είναι και αυτό που δημιουργεί τις μεγάλες οικονομικές καταστροφές.

Σήμερα, βέβαια, πάνω από όλα μετράει η δημόσια υγεία, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών μας. Πρέπει όμως παράλληλα να περιορισθεί και η πανδημία φόβου, η οποία από ό,τι φαίνεται θα διαρκέσει περισσότερο. Αυτή η απροσδόκητη και ζοφερή εικόνα, δυστυχώς, βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από καταβολής του. Η ακριβής διάρκεια και ένταση της πανδημίας του COVID-19 είναι άγνωστη, τα χρονικά της όμως όρια φαίνεται πως θα κινηθούν εντός του τρέχοντος έτους και ίσως να περιορισθούν στο πρώτο εξάμηνο. Η μεγαλύτερη διάρκεια και ασύμμετρη έκταση της πανδημίας φόβου, ωστόσο, φαίνεται πως θα οδηγήσει σε απώλειες μεταξύ του 50% του τζίρου για το 2020 (base scenario) έως και την πλήρη απώλεια του τζίρου του τρέχοντος έτους και μερική απώλεια τζίρου του 2021 (conservative scenario) των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η εκτίμηση των απωλειών στηρίζεται όχι μόνο στην απώλεια ζήτησης, αλλά και στις εκτεταμένες καταστροφές που θα υποστούν τα δίκτυα διάθεσης, ιδιαίτερα αν χαθεί όλη η σεζόν, δηλαδή οι tour operators, τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι αεροπορικές εταιρείες κ.ά. Αυτό θα δυσχεράνει την κανονική διανομή των τουριστικών προϊόντων και για το 2021. Πρώτης προτεραιότητας ζητούμενο σήμερα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων σε ρευστότητα, με κάλυψη μέρους των απωλειών τζίρου αρκετών δισ. ευρώ, ώστε να επιβιώσουν και να μην προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις. Εδώ, η συμμετοχή των τραπεζών και της ΤΤΕ –και προφανώς το ύψος των κρατικών εγγυήσεων– θα είναι τα κλειδιά. Απαιτούνται παράλληλα και άλλα απλά οριζόντια μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα, όπως ο μηδενισμός ασφαλιστικών εισφορών για 3 μήνες (και όχι απλώς η μετάθεσή τους), η στήριξη της εκ περιτροπής απασχόλησης (χωρίς ισχύ του ορίου deminimis) και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικούς μέχρι την πρόσληψή τους.

Πέραν της μοναδικής προσπάθειας των υπουργείων Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ΕΟΔΥ και όλου του συστήματος υγείας της χώρας, οφείλω να ομολογήσω ότι τόσο και η υπόλοιπη κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, όσο και οι φορείς μας, και ιδιαίτερα ο ΣΕΤΕ, αλλά και το ΞΕΕ και η ΠΟΞ, κάνουν εξαιρετική δουλειά. Τα αντανακλαστικά έως σήμερα ήταν υποδειγματικά και τα μέτρα που μελετώνται ή ήδη εξαγγέλθηκαν δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βέβαια, τα μέτρα δουλεύονται με βάση, ως χειρότερη περίπτωση, το base scenario, δηλαδή την παραδοχή ότι η σεζόν θα ξεκινήσει φέτος το δεύτερο εξάμηνο. Πρέπει να ξεκινήσει και σχεδιασμός για το conservative scenario, που σηματοδοτεί άλλης κατηγορίας πρόβλημα, με εφιαλτική πτώση του ΑΕΠ. Ανάλογα με τα δεδομένα, τα μέτρα θα εξελίσσονται, θα εξειδικεύονται και θα εφαρμόζονται. Κανείς δεν τα γνωρίζει όλα. Και όπως λέει το γνωμικό, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Αλλά το διακύβευμα είναι πραγματικά κολοσσιαίο.

Πηγή: tornosnews.gr