Σε μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα της τάξης του 15 -20% θα προχωρήσει κατά τις πληροφορίες μέσα στον Μάιο η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει πόρους και να αντιμετωπίσει τον συνδιασμό της υγιειονομικής κρίσης με την οικονομική ύφεση που επιφέρει. Η μείωση κατά τις πληροφορίες δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στις συντάξεις, με χρονικό ορίζονταν το έκτακτο της κατάστασης.

Εκτός μειώσεων θα μείνουν τα σώματα ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρέπει και οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνεισφέρουν και αυτοί στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, όπου το κύριο οικονομικό βάρος επωμίζεται μέχρι τώρα ο ιδιωτικός τομέας, που καταγράφει σημαντικές απώλειες.

Να σημειωθεί ότι πέραν τις τρέχουσας κρίσης που είναι διπλή πλέον (υγιεινομική – οικονομική) πολύ σύντομα ο ιδιωτικός τομέας θα έρθει αντιμέτωπος με κύμα ανεργίας, το οποίο δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Μετά το πέρας της κρίσης (όποτε αυτή τελειώσει) θα υπάρχει μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, ως απόρροια της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων του πληθυσμού. Πολλές από τις σημερινές αναστολές συμβάσεων, θα γίνουν απολύσεις, ενώ πολλές επιχειρήσεις μετά το πέρας της κρίσης θα είναι φαντάσματα του προηγούμενου εαυτού τους.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πτώση του τζίρου στην αγορά και το κόστος των φορολογικών διευκολύνσεων με τις αναστολές πληρωμών εκτιμάται ότι η καθίζηση στα έσοδα του Δημοσίου θα ξεπεράσει για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο τα 4 δισ. ευρώ. Τα προσωρινά στοιχεία του Μαρτίου δείχνουν ότι στο δεύτερο 15ημερο χάθηκαν περίπου τα μισά από τα προϋπολογισθέντα έσοδα. Πέραν της τρύπας στα κρατικά ταμεία, ο αρχικός προϋπολογισμός εκτροχιάσθηκε και από τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών η απόκλιση σε σχέση με τους αρχικούς στόχους φθάνει τα 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) μόνο για το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου.

Το μαξιλάρι των 37 δις που υποτίθεται ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να στηριχτεί σε αυτό, δεν υπάρχει και δεν υπάρχει γιατί ποτέ δεν το δημιούργησε. Τα χρήματα που ονομάζονται πλεόνασμα ή μαξιλάρι είναι διαθέσιμα που προέρχονται από δανεισμό ή στηρίχτηκαν στην εγκληματική αφαίρεση ρευστότητας από την οικονομία και την υποεκτέλεση των προυπολογισμών των οργανισμών του δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτής της οικονομικής πολιτικής που ασκούσε ο αριστερός Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπό τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα, τσάκισαν το ΕΣΥ και την δημόσια υγεία, των οποίων σήμερα παριστάνουν τους θεματοφύλακες.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Πηγή: ereportaz.gr