Την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων ανάλογα με τις πολιτικές ανακύκλωσης που θα εφαρμόσουν πρόκρινε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουκής στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Κ. Μητσοτάκης απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και η πορεία του έργου με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, έδωσε ένα γενικότερο περίγραμμα για τις πολιτικές της κυβέρνησης στο θέμα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά πρόβαλε την τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Θα ζητήσω από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, σημείωσε ο ίδιος να μεγαλώσουν τα ποσά της χρηματοδότησης για τους δήμους που προχωρούν σε ανακύκλωση αλλά ταυτόχρονα να επιβάλλουν μεγαλύτερες ποινές και πρόστιμα στις δημοτικές αρχές που δεν κάνουν ανακύκλωση

«Ο στόχος μας είναι να βάλουν τους καφέ κάδους παντού», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή νέων εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης.

Παράλληλα εξαέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πολιτική που είχε ασκήσει ως κυβέρνηση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων,  κάνοντας λόγο για «υποκρισία και ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Την τελευταία πενταετία, όπως στην οικονομία έτσι και στην περιβαλλοντική πολιτική, έχασε το τρένο των χρηματοδοτήσεων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «ενώ προπαγανδιστικά υιοθέτησε μία ρητορική ευαισθησίας, πρακτικά υπονόμευσε κάθε τολμηρή επένδυση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων».

«Η χώρα», όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων, ενώ λειτουργούν ακόμη 53 παράνομες χωματερές, από τις οποίες 22 στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο».

«Θάβουμε στη γη μας το 80% των αστικών απορριμμάτων μας. Όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι μόλις 23%, και σε πολλές χώρες που προβαίνουν και σε ενεργειακή αξιοποίηση, να μην ξεπερνά το 5%» επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα! Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν, δηλαδή, στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα αφού, προηγουμένως, θα έχουν ανακτηθεί όλα τα χρήσιμα υλικά τους».

Πηγή: aftodioikisi.gr