Σε βάθος 3-5 χρόνων η επαναφορά του τουρισμού στο επίπεδο 2019

«Μεγάλο κομμάτι των εποχικών επιχειρήσεων όμως δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος ενώ και για το 2021 πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουμε μέχρι εκεί.» Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος στην τοποθέτησή του κατά τη διαδικτυακή δημόσια συζήτηση του Κύκλου Ιδεών «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα».

«Θα είναι μια δύσκολη και κρίσιμη χρονιά. Έχω αισιοδοξία για το 2021 για τον Τουρισμό, αλλά πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Δεν θα είναι εύκολη η επαναφορά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε όλοι» συμπλήρωσε.

Μεγάλες περιοχές της χώρας εξαρτώνται από τον τουρισμό, είπε ο κ. Ρέτσος. Το 97% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται από τον Τουρισμό, το 71% στα νησιά του Ιονίου και το 50% στο ΑΕΠ της Κρήτης.

Όπως σημείωσε από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. «Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι απασχολούνται 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό κατά το τρίτο τρίμηνο. «Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα. Οι δύο πρώτοι μήνες έφεραν έσοδα μισό δισ. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διανυθεί μία τεράστια απόσταση μέχρι τα 25 δισ. που έφερε συνολικά ο τουριστικός κλάδος πέρσι, δηλαδή εισερχόμενος, εσωτερικός, κρουαζιέρα, μεταφορές» τόνισε.

«Το σίγουρο είναι ότι όταν έρθει η επόμενη ημέρα, κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα: οι πέντε βασικές αγορές (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ) για τον ελληνικό Τουρισμό έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα και δεν θα μπορούμε να περιμένουμε τίποτα» είπε.

Έδωσε πάντως και μια νότα αισιοδοξίας. «Θα περάσουμε μια περίοδο από 3 έως 5 χρόνια ανάκτησης του ότι χάσαμε. Αν σε 2 χρόνια όμως ο τουρισμός είναι στα  15 δισεκ. δε θα μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια χασούρα. Μόλις πριν 10 χρόνια πριν ήταν 10 δισεκ. Σε 15 χρόνια είχαμε 150% αύξηση. Έχουμε μπροστά μας περιθώριο να αντικαταστήσουμε ό,τι φαίνεται να χάνεται» είπε ο κ. Ρέτσος και συμπλήρωσε:

«Παραβάλλοντας το τι έγινε μετά τους Δίδυμους Πύργους» σημείωσε «ότι μετά το 2001 ακολούθησε μια «χρυσή 15ετία» για τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ψυχολογία, με την ίδια ευκολία ποτ καταρρακώνεται ανακάμπτει αντίστοιχα» σημείωσε δίνοντας μεγάλη σημασία στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιήσουν τα κράτη

«Το 1999, όταν είχα και το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού είχαμε 10 εκ τουρίστες» ανέφερε ο πρόεδρος του Κύκλου Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τότε είχαμε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Έκτοτε, είχαμε πολλές κρίσεις» συμπλήρωσε  ο πρώην υπουργός. «Επίσης είχαμε 11 εκατομμύρια τουρίστες και όμως φτάσαμε στα σημερινά επίπεδα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: aftodioikisi.gr