Βιολογικός Αργοστολίου & νερό στο Ληξούρι: Δύο “πονοκέφαλοι” για την ΔΕΥΑΚ

Αγαπητό kefalonia magazine

Η εβδομάδα που μας πέρασε “αποκάλυψε” δύο μεγάλους “πονοκεφάλους” που έχει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση στην ΔΕΥΑΚ και ο Πρόεδρος της Σταύρος Σπαθής, “πονοκέφαλοι” που προέρχονται και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Παρίση.

Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

“Τα “μαντάτα” μας ήρθαν από την συνάντηση του τοπικού ΤΕΕ με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Διονύση Μινέτο, έχουν να κάνουν με την γνωστή σε όλους …δυσωσμία και αναφέρθηκαν στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το τοπικό ΤΕΕ:

Η συζήτηση ξεκίνησε από το βιολογικό καθαρισμό του Αργοστολίου, με εισήγηση του μηχανολόγου κ. Παναγιώτη Μελά. Ο βιολογικός Αργοστολίου επεξεργάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των λυμάτων της Κεφαλονιάς, συνυπολογίζοντας και το μεγάλο αριθμό βυτίων που δέχεται, λειτουργώντας ή και ξεπερνώντας το φορτίο σχεδιασμού κατά τη θερινή περίοδο, κάτι στο οποίο συνηγορούν και στοιχεία που παρέθεσε ο Αντιδήμαρχος.

Ο μηχανολόγος Διονύσης Τρωιάνος πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα στις δεξαμενές αερισμού, λόγω του οποίου διατηρείται ένα αναερόβιο στρώμα λυμάτων με αποτέλεσμα τη δυσοσμία. Σημειώθηκαν επίσης η έλλειψη συντήρησης στην εγκατάσταση, η μη χρήση λιποσυλλεκτών από επιχειρήσεις, αλλά και τεχνικά ζητήματα του αποχετευτικού δικτύου του Αργοστολίου.

Προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν η εγκατάσταση καταγραφικού συστήματος των εισροών, η προώθηση χρήσης λιποσυλλεκτών σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και η κατεύθυνση βυτίων σε άλλες μονάδες επεξεργασίας αντί του Αργοστολίου. Επίσης προτάθηκε από το Διονύση Τρωιάνο η χωροθέτηση μιας μικρής εγκατάστασης προεπεξεργασίας λυμάτων στην Κρανιά η οποία θα δέχεται λύματα από βυτία (στεγανή παραλαβή) και θα τα οδηγεί μέσω δικτύου στο βιολογικό.

Ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι εμπειρογνώμονες θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στο βιολογικό για να καταγράψουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις. Προτάθηκε να συσταθεί ομάδα του ΤΕΕ η οποία θα συνεπικουρήσει το έργο τους. Ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει την πρόταση στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ.”

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Ο δεύτερος “πονοκέφαλος” ήρθε από την συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας Ληξουρίου και έχει να κάνει με την ποιότητα του νερού. Όπως αναφέρει το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της Αριστέας Χαριτάτου στο mylixouri.blogspot.com:

“Συζήτηση για την καταλληλότητα του νερού.

Ένα θέμα ζωτικής σημασίας. Τα μέλη του συμβουλίου ήρθαν με αποδείξεις, μίλησαν με αποδείξεις και κατέρριψαν κάθε ισχυρισμό του Δήμου Κεφαλονιάς ότι το νερό είναι καθαρό και πόσιμο.
Ήρθαν με έγγραφα, έκαναν τεστ στο νερό της βρύσης της πόλης, πήραν τα τεστ και αποδεικνύουν τα μεγάλα παιχνίδια της ΔΕΥΑΚ εις βάρος μας και πίσω από την πλάτη μας.
Ήρθαν και με φίλτρα νερού από τις βρύσες τους. Απλά η κατάσταση των φίλτρων μας άφησε όλους τραγικά άφωνους. Κοκκινόχωμα, βαρέα μέταλλα, άλατα πάνω από το 60%, κλπ κλπ κλπ

Την εισήγηση έκανε ο κ. Γρηγορόπουλος “ούτε μπάνιο, ούτε τα δόντια μας δεν πρέπει να πλένουμε με αυτό το νερό. Οι Φαρμακοποιοί τα τελευταία έξι χρόνια μιλούν για έξαρση των δερματικών παθήσεων.
Είναι πολύ σοβαρό αυτό το πρόβλημα του νερού.
Πρέπει να ρθει άμεσα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στην ΔΕΥΑΚ. Μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας ζητά να έχει καθαρό νερό. Αν δεν βρούμε μιά λύση, ούτως ώστε να έχουμε καθαρό νερό, που το πληρώνουμε, τότε εμείς σας Κοινότητα πρέπει να αποχωρήσουμε άμεσα από την ΔΕΥΑΚ. Στην Αμερική μιά ολόκληρη πολιτεία άρχισε να έχει επιθετική συμπεριφορά και αποδείχτηκε ότι προερχόταν από το νερό”.

Ο κ. Ζαρκάδας βγάζοντας ένα ένα τα φίλτρα του νερού που είχε μαζί του, ανέφερε “αυτό γίνεται τα τελευταία έξι χρόνια που έχω το μαγαζί” και συνέχισε “Από την στιγμή που πληρώνουμε και πολύ ακριβά το νερό, τότε θέλουμε νερό. Ένα μείζον θέμα που πρέπει να δει σοβαρά ο Δήμος. Ένα θέμα που έπρεπε προχτές να έχει συζητηθεί. Πεθαίνει κόσμο από καρκίνο και δυστυχώς τα ποσοστά της νόσου είναι τεράστια στην πόλη μας.”

ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισαν να έχουν μιά σειρά συναντήσεων με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ.

Αρ.Χαριτάτου

 

 

 

 

 

Αναμένουμε τις απαντήσεις και τις ενέργειες της ΔΕΥΑΚ στα παραπάνω

Ο τοπικός αναλυτής