Διπλό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ – Οι αποδέκτες και οι κόκκινες γραμμές

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται πλέον η κυβέρνηση. Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Βερολίνο την επόμενη Παρασκευή, θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ΔΕΘ. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας να στείλει ένα διπλό μήνυμα. Το ένα θα απευθύνεται στο εσωτερικό και το άλλο στο εξωτερικό.

Το πρώτο θα έχει αποδέκτες τους Έλληνες πολίτες και θα τους τονίζει ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο. Και θα εξαγγείλει τις φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί προεκλογικά.

Το άλλο προς το εξωτερικό θα απευθύνεται από τις αγορές και τους ξένους επενδυτές. Θα τους καλεί να ψηφίσουν Ελλάδα και να στηρίξουν την χώρα έχοντας εμπιστοσύνη προς την νέα κυβέρνηση. Παράλληλα θα τους τονίζει ότι όταν έρθουν στην Ελλάδα η κυβέρνηση θα είναι δίπλα τους και όχι απέναντί τους.

Ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο οδικός χάρτης για την ολική επαναφορά στην ανάπτυξη, την μείωση της φορολογίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας θα ξεδιπλώσει από την ΔΕΘ το σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δουλεύει πυρετωδώς πάνω σε συγκεκριμένα σενάρια, έτσι αμέσως μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο την επόμενη Παρασκευή να τεθούν επί τάπητος και να ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο θα οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Ήδη ο τελευταίος έχει ξεκινήσει και ετοιμάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια, καθώς και το κόστος καθενός από αυτά, έτσι ώστε να καταλήξουν σε αυτό που θα είναι περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα. Δηλαδή αυτό που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική πειθαρχία του 2020, αλλά παράλληλα η κυβέρνηση δεν θα είναι ασυνεπείς σε αυτά που έχει δεσμευτεί απέναντι σε πολίτες και επενδυτές.

Εκείνο που σίγουρα θα ανακοινώσει από την ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα πάψουν να υφίστανται τα capital controls, ημερομηνία η οποία δεν θα είναι πολύ μακρινή και σίγουρα εντός του Σεπτεμβρίου.

Ήδη ο πρωθυπουργός επανέλαβε την δέσμευση για μείωση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα κέρδη που θα παραχθούν το 2019 και άλλες τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για αυτά του 2020, έτσι ώστε να φτάσει στο 20%.

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν επίσης και στην φορολογία των φυσικών προσώπων με στόχο ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να πάει στο 9% από 22% που είναι σήμερα και ο ανώτατος στο 40% από 45%.

Ένα άλλο μέτρο που έχει στην ατζέντα της η κυβέρνηση είναι η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης θα υπάρξει έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για επισκευές στο ακίνητο του ιδιοκτήτη.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει και ένα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, εκτός από αυτή που ήδη θα ισχύσει με τα νέα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν το επόμενο 10ήμερο στο taxis και θα είναι μειωμένα κατά 10% – 30%.

Όλα τα παραπάνω είναι μεν στο τραπέζι, αλλά για τον χρόνο εφαρμογής τους, υπάρξουν πολλές παράμετροι που θα επηρεάσουν. Πρώτος και καλύτερος, η πορεία των εσόδων. Αν ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% εφέτος φανεί ότι πιάνεται με σχετική ευκολία, τότε είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για περισσότερες παρεμβάσεις. Αν όχι τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και με δεδομένου ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν επ’ ουδενί να θέσουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική πειθαρχεία, αφού όπως πιστεύουν αυτή θα τους δώσει το διαβατήριο να κερδίσουν την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021, αδιαφορώντας για το κόστος και τον κόπο που απαιτείται.

* Του Θανάση Παπαδή

Πηγή: www.newsit.gr