Εκπλήξεις, υποσχέσεις, σχέδια και νέος λόγος από Μητσοτάκη – Πώς θα κυβερνήσει

Η έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να συγκέντρωσε πάνω της όλα τα φώτα, αλλά πολλά από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του είχαν το δικό τους, ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η ομιλία, άλλωστε, του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν μια ομιλία τυπική ούτε περιέγραψε απλώς το πλαίσιο με το οποίο θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, ήταν μια ομιλία που έβγαλε ειδήσεις και βασικό στόχο έχει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά σε κάποια αποστροφή του ο πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για «πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος». Μίλησε δε για «ρεύμα προόδου», χαρακτηρίζοντας την πρόοδο της χώρας ως εθνική υπόθεση και ζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες δίπλα του γι’ αυτό το στόχο.

Έτσι, πέραν της μεσοσταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και χωρίς ν’ αμφισβητούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για την επόμενη:

Βελτιώνεται άμεσα η ρύθμιση των 120 δόσεων, με μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής και του επιτοκίου, διευρύνονται τα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων και αναστέλλονται οι κατασχέσεις για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

Μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων στο 24% από 28% από το Σεπτέμβριο για τα εισοδήματα του 2019 και των μερισμάτων στο 5% από 10%.

Καθιερώνεται κατώτατος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

Καταργούνται σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Μειώνεται ο ΦΠΑ κατά 2 μονάδες: στο 22% από 24% και στο 11% από 13%.

Μειώνονται σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%.

Ως προς τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας μέσα από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης», φωτογραφίζοντας έτσι τα υπερπλεονάσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υπερβολικής φορολογίας.

Αναφερόμενος επίσης στο φλέγον ζήτημα της ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί η επιχείρηση δίχως ν’ αυξηθούν τα τιμολόγια. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της επιχείρησης και θ’ αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής μετά την εξυγίανσή της.

Ιδιωτικοποιήσεις και πώληση του 30% του «Ελ.Βενιζέλος»

Επίσης, θα πωληθεί το 30% του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΛΠΕ και θ’ αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου. Θα εφαρμοστεί άμεσα ο αντικαπνιστικός νόμος, θα προχωρήσουν οι προσλήψεις νοσηλευτών, θα καταβληθούν άμεσα οι συντάξεις χηρείας και θα καθιερωθεί η διανομή φαρμάκων των βαρέως πασχόντων κατ’ οίκον ή στο φαρμακείο της γειτονιάς τους.

Στην Παιδεία, θα προχωρήσουν οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και θα λήξει οριστικά το ζήτημα με τους αναπληρωτές, ενώ θα καταργηθεί άμεσα στο πανεπιστημιακό άσυλο. Τέλος, θα ενισχυθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και θα δημιουργηθούν πειραματικά σχολεία, με το πρώτο να είναι στο Περιστέρι.

Θα επανεξεταστούν, εξάλλου, άμεσα οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, θα προσληφθούν άμεσα 1.500 αστυνομικοί, θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός του προσωπικού της ΕΛΑΣ και θα αγοραστούν νέα περιπολικά, ενώ στο θεσμικό πεδίο προέχει ο νέος εκλογικός νόμος με κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Προανήγγειλε δε μάχη κατά της γραφειοκρατίας, πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης και προμήθεια νέων, ηλεκτρικών λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες.

Ως προς τα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει σημασία για τον ίδιο και την κυβέρνησή του η άμβλυνση των αρνητικών σημείων της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ έτεινε χείρα φιλίας προς την Τουρκία και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Έρντογαν.

Τα πέντε εμβληματικά έργα που εξήγγειλε

Άλλη μία έκπληξη, όμως, στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν η εξαγγελία πέντε εμβληματικών έργων:

Την ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία πάρκου και πολυχώρου πολιτισμού στην περιοχή.

Τη μετατροπή της ΔΕΘ σε πρότυπο εκθεσιακό κέντρο.

Τη μετατροπή του βασιλικού κτήματος στο Τατόι σε αγροδιατροφική μονάδα, με περιπατητικές διαδρομές.

Τη δημιουργία διεθνούς κέντρου Καινοτομίας στο χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην συμπλήρωση 200 ετών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους το 2021, ζητώντας να γίνει «πρώτος σταθμός προόδου αυτή η επέτειος» και να ξεκινήσει «η δική μας επανάσταση για τη φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Αναδημοσιευση από www.newsit.gr