ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΎ ΤΟ Δ.Σ. ΔΉΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΊΟΥ | ΤΙ ΕΙΠΏΘΗΚΕ, ΟΙ ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΉΜΑ ΤΟΥ ΙΟΝΊΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΣΤΗΝ ΠΌΛΗ ΜΑΣ

Το θέμα της ανάκλησης λειτουργίας του Τμήματος Εθνομουσικολογίας απασχόλησε επί τρείς συνεχόμενες ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς-Ιθάκης κ. Στ.Τραυλού και του απερχόμενου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θ.Γαλιατσάτου.

Με την άφιξη όλων των Δημοτικών Συμβούλων (απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Αντιδημάρχοι Βολτέρας και Μοσχονάς) η συζήτηση ξεκίνησε με την εκλογή των μελών του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Συγκεκριμμένα ο κ. Λουκέρης της παράταξης Ρουχωτά, αντέδρασε στον τρόπο στον οποίο διαμορφώθηκε το ΔΣ του Λ.Τ. με Πρόεδρο τον κ. Θ.Μιχαλάτο και Αντιπρόεδρο τον κ. Μ.Μοσχονά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας εκπρόσωπος από τον Δήμο Ληξουρίου στο νέο ΔΣ. “Για ποιόν λόγο δεν υπήρχε εκπρόσωπος από το Ληξούρι στο Λιμενικό Ταμείο” ρωτά τον Δήμαρχο. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι “προφανώς δεν είχαν σωστή ενημέρωση. Είναι λάθος η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε και στο θέμα του ΤΑΣ και συγκεκριμμένα ζήτησε από τον Δήμαρχο, από την στιγμή που θα πραγματοποιησει ραντεβού στο Υπουργείο Υποδομών την προσεχή εβδομάδα, καλό θα ήταν να ζητήσει από το Υπουργείο να εγκρίνει τα έξοδα μετακίνησης των μηχανικών της Αποκεντρωμένης προκειμένου να έρθουν στην Κεφαλονιά και να διεκπεραιώσουν τους εκατοντάδες φακέλους που περιμένουν την αυτοψία για να πάρουν τα χρήματα που έχει εγκρίνει το Τμήμα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, αλλά και να πιέσει για την πορεία των έργων στην Παλλική που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου.

Όπως σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ, έτσι και χτες υπήρχαν αρκετές εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των συμβούλων.
Ο Δήμαρχο διέκοψε τον έντονο διάλογο μεταξύ των κ. Ρουχωτά και Αραβαντινού λέγοντας “ο καθένας παίρνει τον λόγο χωρίς να τον ζητάει καν από το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Να τηρήσουμε τα διαδικαστικά και να προχωρήσουμε με ηρεμία στην συζήτηση σοβαρότερων θεμάτων όπως είναι αυτό με την ανάκληση του Τμήματος Εθνομουσικολογίας”.
Στο ίδιο κλίμα και η παρέμβαση του Ανδρ.Μοσχόπουλου, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί κάθε συζήτηση για να συζητηθεί το σοβαρό θέμα για το Τμήμα του Ιονίου πανεπιστημίου στο Ληξούρι. Σε διαφορετική περίπτωση τόνισε “εγώ αποχωρώ από την συνεδρίαση αν δεν περάσουμε τώρα στην συζήτηση για την απόφαση της Υπουργού να καταργήσει το Τμήμα”

Το “βιολί” του ο κ. Ρουχωτάς “κυρία Πρόεδρε να μετράτε πόσες φορές με έχουν διακόψει”
(Θα επανέλθουμε σε αυτό!)

Ο κ. Μαντζουράτος της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε “διαφωνώ με την διαδικασία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε την συζήτηση με ένα θέμα, να προβάλλεται η αναγκαιότητα ενός άλλου θέματος και να καταλήγουμε να συζητάμε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα”

Εν ολίγοις, μισή ώρα τους πήρε να καταλήξουν και να αποφασίσουν να συζητήσουν το κατεπείγον θέμα του Τμήματος Εθνομουσικολογίας.

Την εισήγηση για το Τμήμα έκανε ο Δήμαρχος κ. Γ.Κατσιβέλης “είναι ένα θέμα που μας καίει. Διαφωνούμε κάθετα με την απόφαση αυτή της Υπουργού.” Ο Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα της παραμονής και λειτουργίας του Τμήματος του ΤΕΙ (Ιονίου Πανεπιστημίου) στην πόλη μας και έκανε λόγο για αυτονομία της λειτουργίας του Τμήματος, αρχικά. Δεν παρέλειψε κατά την εισήγηση του να τονίσει ότι “οποιαδήποτε σκέψη έχει να κάνει με την μή παραμονή του εξοπλισμού του ΤΗΜΟ στο Ληξούρι, θα μας βρει κάθε απέναντι. Θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο θα στραφεί προς την κατεύθυνση που ζητάμε δηλ. να δημιουργήσει ένα τμήμα όπως το ζητάμε, νέο και δυνατό”.

Ο κ. Δ.Αραβαντινός ανταπαντά στην εισήγηση του Δημάρχου, εκφράζοντας τον προβληματισμό του, κατά πόσο το Τμήμα Εθνομουσικολογίας θα καταφέρει να ορθοποδήσει και να προσφέρει επαγγελματική καταξίωση στους σπουδαστές του.
Ο Δήμαρχος ακούγοντας τον κ. Αραβαντινό, ανέφερε “έψαξα να βρω Εθνομουσικολόγους αλλά δεν μπόρεσα να βρω ούτε έναν. Δεν θα είναι βιώσιμο ένα τέτοιο Τμήμα”

(Ο κ. Ρουχωτάς στην πορεία αναφέρει ότι σε τρία Πανεπιστήμια της χώρας μας διδάσκεται το μάθημα της Εθνομουσικολογίας αυτήν την στιγμή. Συγκεκριμμένα ότι “είναι μάθημα εξαμήνου σε τρία Πανεπιστήμια. Εμείς πρέπει να στείλουμε τα παιδιά μας να το σπουδάσουν τέσσερα χρόνια (!).)

Η πρόταση του κ. Ρουχωτά ήταν να ζητηθεί από την Υπουργό να επιστραφεί το προηγούμενο Τμήμα πίσω (Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων.

Ο κ. Αραβαντινός ανέφερε επίσης ότι “από τα 37 Τμήματα που αναστέλλει την λειτουργία τους η Υπουργός, τα 30 είναι στην επαρχία. Δηλαδή το Υπουργείο με αυτή του την απόφαση δίνει ένα δυνατό χαστούκι στην Περιφέρεια. Δεν υποχωρούμε ούτε βήμα και άμεσα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους φορείς και την κοινωνία και να στείλουμε ένα μήνυμα στην Υπουργό ότι είναι ανεπιθύμητη αν δεν ανακαλέσει αυτήν της την απόφαση”

Τον λόγο πήρε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Θ.Γαλιατσάτος, ο οποίος όμως δεν μας είπε κάτι το διαφορετικό. “αυτή ανακοίνωση της Υπουργού έρχεται μετά από άλλα περιστατικά. Η εξέλιξη αυτή μας φέρνει ξανά στο 2013 και στην τότε αντιπαράθεση της κοινωνίας στην κατάργηση του ΤΕΙ.
Δυό πράγματα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας
Το Ληξούρι έχει συνδεθεί άρρηκτα με μιά δομή όπως το ΤΕΙ.
Η σύσταση και η λειτουργία του νέου Δήμου ανοίγει νέες δυνατότητες και νέους ορίζοντες συνεργασίας του Δήμου Ληξουρίου με την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση της Υπουργού και να ζητήσουμε στήριξη αυτών των Τμημάτων.
Δηλαδή ανάκληση και μέτρα στήριξης.
Μπορούμε σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να οργανώσουμε και να δημιουργήσουμε και νέες υποδομές για την λειτουργία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης”

Τον λόγο πήρε ο Αντιπεριοφερειάρχης κ. Στ.Τραυλός “Είμαστε κοντά στην Παλλική και κοντά στον νέο Δήμο. Συμφωνούμε όλοι για την αναγκαιότητα της παραμονής του ΤΕΙ στο Ληξούρι αλλά συμφωνούμε και όλοι ότι αυτό το Τμήμα (ΕΘνομουσικολογίας) δεν θα είχε προοπτικές.
Να ζητήσουμε, αυτό που αξίζει, το Ληξούρι να πάρει δηλαδή μιά σοβαρή Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Να βοηθήσουμε στην αξιολόγηση που θα γίνει και να αποδείξουμε ότι το Πανεπιστήμιο εδώ έχει υποδομές και μιά σοβαρή λειτουργία.

Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο κ. Αραβαντινός-Ζαφείρης “η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Να μην ξαναγίνουν λάθος πολιτικές αποφάσεις” (Λόγω οχλαγωγίας ο κ. Αραβαντινός-Ζαφείρης αποσύρθηκε εκνευρισμένος)

Η συζήτηση συνεχίζεται με τον Δ/ντη του ΕΠΑΛ κ. Σπύρο Παγώνη να αναφέρει “έπρεπε να ενοποιηθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Υπουργείο όμως χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς να διαβουλευθεί κανέναν προχωρά με προχειρότητα στην ανάκληση 37 Τμημάτων.
Πρέπει να διεκδικήσουμε την παραμονή του τμήματος και να το στελεχώσουμε με προσωπικό.
Αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση του Υπουργείου να την ακούσουμε.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραμείνει η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο Ληξούρι”.

Κατά τις 8.30 αποχώρησε ο κ. Τραυλός λέγοντας “όποια απόφαση πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο θα την υποστηρίξει”.

Χωρίς να μασά τα λόγια του ο κ.Δ.Μαντζουράτος ανέφερε “μπαίνουν οι επιχειρηματίες μέσα και ελέγχουν τα τμήματα σπουδών, ελέγχουν τα πάντα. Αγωνίστηκαν όλοι να σταθεί το ΤΗΜΟ και μάλιστα είχε μιά εξαιρετική ανοδική πορεία. Και το πληρώσαμε. Και γιατί το πληρώσαμε; Γιατί αυτές οι ειδικότητες απευθύνονται σε ιδιώτες (ιδιωτικές σχολές). Εμείς έχουμε δικό μας ψήφισμα.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοιχτές σε όλους (φορείς και πολίτες). Οι Πρόεδροι Κοινοτήτων που παρίστανται σε κάθε συνεδρίαση (και στην χτεσινή) είναι οι: Δημοτικής Κοινότητας Ανδρ.Γρηγορόπουλος, Σουλλάρων κ. Αραβαντινός, Χαβριάτων κ. Μοσχόπουλος, Ριφίου κ. Γαβριελάτος, Καμηναράτων κ. Ρηγάτος.

Ο κ. Γρηγορόπουλος της Δ.Κ. Ληξουρίου ζητά τον λόγο δηλώνοντας ότι “μια Σχολή στο Ληξούρι είναι σημαντικό να υπάρχει. Θέλουμε να υπάρχει ένα τμήμα εδώ; Κι αν θέλουμε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε αυτό το τμήμα εδώ. Θα εναντιωθούμε σε όσους μας αντιπαρέρχονται”

Και ο Αντιδήμαρχος κ. Γ.Γαλανός είναι σύμφωνος με την λειτουργία του Τμήματος “ΝΑΙ στο Ληξούρι να υπάρχει μιά σχολή σοβαρή σεβούμενη την παράδοση, την ιστορία, την ταυτότητα της πόλης και την ιστορία της Βαλλιανείου Σχολής. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για ένα τμήμα αυτόνομο”.

Ο κ. Βαγγέλης Λουκέρης ζητά την επαναφορά του προηγούμενο Τμήματος (ΤΗΜΟ) και αναρωτιέται που είναι η Διοικούσα Επιτροπή απόψε; Φτιάξε μιά επιτροπή Δήμαρχε γιατί πρέπει να πείσουμε την Υπουργό ότι το ΤΕΙ το θέλουμε. Η Κέρκυρα τα θέλει όλα και πρέπει να εναντιωθούμε σε αυτό.

(Ο Δήμαρχος όταν είχε συναντηθεί με τους Κερκυραίους του Ιονίου Πανεπιστημίου στο κτήριο του Ληξουριού, ανέφερε ότι κοιτάζοντας τον εξοπλισμό του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, έλεγαν συνεχώς “αυτό δεν το έχουμε στην Κέρκυρα” “ούτε κι αυτό το μηχάνημα έχουμε στην Κέρκυρα”. Δηλαδή ορθό και λογικό το συμπέρασμα ότι έχουν βάλει σκοπό να “βουτήξουν” τον εξοπλισμό το ΤΕΙ μας και να το μεταφέρουν στην Κέρκυρα)

Ο κ. Δ.Αραβαντινός καταλήγει,
“ΝΑΙ στην συγχώνευση του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
ΝΑΙ στην διατήρηση όλων των Τμημάτων της Κεφαλονιάς.
Διατηρούμε σκεπτικισμό κατά πόσο το τμήμα ΕΘνομουσικολογίας είναι ελκυστικό για τους φοιτητές, όμως το κρατάμε και δεν το καταργούμε,
ΑΜΕΣΑ να ανακληθεί αυτή η κατάπτυστη απόφαση της Υπουργού
Ως Ληξούρι, δομή και και εκπαιδευτικοί, δεν είμαστε διατεθείμένοι να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω σε όσα καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να πετύχουμε.”

Στο ίδιο πλαίσιο ο Δήμαρχος,
“συμφωνώ με όσα ακούστηκαν σε γενικό πλαίσιο και στο κομμάτι του ΤΗΜΟ που πρότεινε ο κ. Ρουχωτάς, ναι να το διεκδικήσουμε. Γίνεται μιά προσπάθεια το Υπουργείο να οδηγήσει το Τμήμα Εθνομουσικολογίας σε απαξίωση και μετά σε κλείσιμο. Είναι παρατημένο το κτήριο εδώ. Θεωρούν ότι επειδή υπάρχει ένα Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα δεν θέλουν ένα ανώτερο τμήμα εδώ.
Πρέπει να δείξουμε πολιτική βούληση.

ΝΑΙ στο να λειτουργήσει το Τμήμα ΕΘνομουσικολογίας

ΝΑΙ στην επιστροφή του ΤΗΜΟ πίσω

Προτείνω και την δημιουργία ενός τμήματος Λυρικού Θεάτρου, επειδή είναι συνδεδεμένο με την παράδοση και την ταυτότητα της πόλης μας. Έκανα μιά συνάντηση με Πανεπιστημιακούς και θεωρούν ότι θα έχει μέλλον,. Υπάρχει διάθεση να έρθουν καθηγητές και να λειτουργήσει το τμήμα που πρότεινα. Μπορούμε να την καταθέσουμε την πρόταση αυτήν . Είναι μιά καλή προοπτική για να να αποδείξει το Υπουργείο με τις πράξεις του ότι θέλει να κρατήσει ένα Τμήμα στο Ληξούρι.

Να αποφασίσουμε κάποιοι είδους κινητοποιησης-διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα να ζητήσουμε ραντεβού με την Υπουργό

Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την δημιουργία και λειτουργία του τμήματος που πρότεινε ο Δήμαρχος.

Η συζήτηση για την απόφαση της Υπουργού έκλεισε με το Δημοτικό Συμβούλιο να συμφωνεί με το Ψήφισμα-προτάσεις που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση και με το Ψήφισμα-προτάσεις του Δημάρχου.

Η συνεδρίαση έχει βιντεοσκοπηθεί (προβλήθηκε ζωντανά από την σελίδα FB Lixouri.gr) και εκεί θα βρείτε και θα ακούσετε τις τοποθετήσεις όλων, αναλυτικότερα.

Αρ.Χαριτάτου

Αναδημοσιευση από mylixouri.blogspot.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, μερική ή ολική, στους μή έχοντες εγγράφως την άδεια της αρθρογράφου του blog COPYRIGHT 2019