Καππάτος: Το ζήτημα της υγείας είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για την τοπική κοινωνία σήμερα-Τι προτείνει για την ηλεκτρονική ιατρική

Ομιλία για την Ηλεκτρονική Υγεία «eHealth» στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Κύριε Υφυπουργέ, ευχαριστούμε για την ενημέρωση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Εκπροσωπώ το νομό Κεφαλονιάς – Ιθάκης και έχουμε συζητήσει τα προβλήματα κύριε Υφυπουργέ. Το ζήτημα της υγείας είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για την τοπική κοινωνία σήμερα.  Γνωρίζω τις προσπάθειές του Υπουργείου Υγείας να βελτιωθεί η κατάσταση και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι η ηλεκτρονική ιατρική βρίσκεται σε τέτοια φάση ανάπτυξης που μπορεί να λύσει άμεσα τα βασικά προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να παραβλέψουμε τις προοπτικές που υπάρχουν και την ανάγκη για εισαγωγή της τεχνολογίας και νέων πρακτικών για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ιδίως στον τομέα της πρόληψης και της διάγνωσης.

Και χαίρομαι πολύ που κάνουμε συζητήσεις όπως η σημερινή στην επιτροπή. Παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αυτές οι συζητήσεις μας θυμίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σύγχρονη, που προσπαθεί μέσα από τις δυσκολίες της να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που αλλάζουν τον κόσμο.

Σε μια εποχή περιορισμένων πόρων και αυξανόμενων αναγκών, η ηλεκτρονική υγεία εμφανίζεται ως ένα εργαλείο για την βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας.

Ειδικά όταν η αντοχή των συστημάτων υγείας δοκιμάζεται με καταστάσεις όπως αυτή που δημιουργεί σήμερα ο Κορονοϊός.

Η ηλεκτρονική υγεία συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη ιστορικών φαινομένων όπως η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα πλαίσια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον τομέα της υγείας. Η νησιωτικότητα είναι μια από τις κύριες αιτίες του κατακερματισμού του συστήματος υγείας.

Υπάρχουν χαρακτηριστικές εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας που πρέπει να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα.

Η έλλειψη προσωπικού και η ύπαρξη απομονωμένων και δυσπρόσιτων περιοχών στα νησιά, αποτελούν βασικό πεδίο επέκτασης της ηλεκτρονικής υγείας.

Η Κεφαλονιά για παράδειγμα είναι ένα νησί στο οποίο ασθενείς χρειάζεται να κάνουν συνολικές διαδρομές ως και 100 χιλιομέτρων απλά και μόνο για να βρουν ένα γιατρό που θα τους γράψει ένα φάρμακο. Με τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας αυτά τα φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών μπορούν να αποφευχθούν. Ιδίως συμπολιτών μας της Τρίτης Ηλικίας και συνταξιούχων.

Επίσης σε μια εποχή που οι άνθρωποι ταξιδεύουν πολύ και ο τουρισμός αναπτύσσεται, είναι κρίσιμο να υπάρχουν υπηρεσίες διασυνοριακής υγείας, ακόμα και επικοινωνία μεταξύ συστημάτων υγείας διαφορετικών χωρών, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόσβαση στο ιστορικό ενός ασθενή από οποιαδήποτε νοσηλευτική μονάδα είναι το πιο προφανές πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής υγείας σε αυτή την περίπτωση. Ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης βασίζει την οικονομία του στον τουρισμό και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτές τις δυνατότητες.

Δευτερευόντως, μπορεί να αποφευχθεί η άσκοπη χρήση πόρων και υποδομών στις μονάδες υγείας, τις οποίες οι πολίτες επισκέπτονται για περιστατικά σχετικά απλά, επιβαρύνοντας το προσωπικό. Μπορώ να μεταφέρω την εμπειρία μου από την Κεφαλονιά όπου πολλοί πολίτες αποφεύγουν τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και πηγαίνουν απευθείας στο Γενικό Νοσοκομείο, περιμένοντας για ώρες απλά και μόνο για να έχουν μια συζήτηση με ένα γιατρό.

Υπάρχει και το φαινόμενο των μακροχρόνιων ασθενειών το οποίο συνδέεται με την ηλεκτρονική υγεία και αφορά άμεσα ένα σεβαστό αριθμό συμπολιτών μας και αρκετοί από αυτούς ήδη χρησιμοποιούν εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας και τηλεφροντίδας στο σπίτι τους.

Οι συμπολίτες μας με μακροχρόνιες ασθένειες συνεχίζουν τη ζωή τους εκτός νοσοκομείων, υποστηριζόμενοι από συσκευές παρακολούθησης και φροντίδας, καθώς και παροχή συμβουλών από απόσταση.

Τέλος σε ότι αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού της ηλεκτρονικής υγείας με τον ιατρικό τουρισμό, που είναι χαρακτηριστική περίπτωση παροχής υγείας σε διασυνοριακό επίπεδο και μπορεί να ωφελήσει και την οικονομία και την αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού που ασχολείται με τον τομέα της υγείας, σε μια εποχή που οι γιατροί αρνούνται ακόμα και το διορισμό τους σε απομακρυσμένες μονάδες υγείας της Ελληνικής περιφέρειας, όπως στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Γνωρίζουμε ήδη ότι με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα δημιουργηθεί ένας νέος βιομηχανικός τομέας που θα είναι οι εφαρμογές υγείας σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών σε ένα πληθυσμό με μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων.

Πριν κλείσω, θέλω να ρωτήσω τον κύριο Υφυπουργό:

  1. Υπάρχουν κατά την άποψή του συγκεκριμένες εφαρμογές και προγράμματα από το Υπουργείο Υγείας στο πεδίο της ηλεκτρονικής υγείας που μπορούν να θεραπεύσουν χρονίζοντα προβλήματα στα συστήματα υγείας της νησιωτικής Ελλάδας σε ένα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα; Στο επίπεδο της συνταγογράφησης φαρμάκων για παράδειγμα;
  • Μπορεί η Ηλεκτρονική υγεία να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, ώστε η διοίκηση των μονάδων υγείας να γίνεται αποτελεσματικά; Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη για παράδειγμα υπάρχει πρόβλημα ακόμα και για το συντονισμό μεταξύ των μονάδων υγείας για τις εφημερίες.
  • Η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης για ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τον Πολίτη, μπορεί να εντάξει υπό προϋποθέσεις και εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, όπως η πρόσβαση στο Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας;

Πηγή: https://pkappatos.wordpress.com/