Συνεχίζονται οι επαφές του Υποψηφίου Δημάρχου Ληξουρίου, κ. Γιώργου Κατσιβέλη, με κατοίκους και Προέδρους των χωριών της Παλλικής.

Την Πέμπτη με τους συνεργάτες του επισκέφτηκε τα Δαμουλιανάτα και το Ρίφι.

Ο κ. Κατσιβέλης, απάντησε στις ερωτήσεις των κατοίκων, τονίζοντας μάλιστα ότι “υπάρχουν έγγραφα με πρωτόκολλα και υπογραφές και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια των λόγων μου”.

Το Τουριστικό περίπτερο στα Μιχαλιτσάτα λεηλατήθηκε και εγκαταλείφθηκε επί Δήμου Παλλικής, τότε που ήταν στην Διοίκηση του Δήμου πολλοί από αυτούς που και σήμερα διεκδικούν ψήφο στις εκλογές της 26ης Μαϊου. Τι έκαναν για να αποτρέψουν την κατάσταση αυτή;

Εμείς προσπαθήσαμε να το εντάξουμε στο leader αλλά διαπιστώσαμε ότι και το ιδιοκτησιακό δεν είναι ξεκάθαρο. Ένα ποσοστό του κτηρίου ανήκει στην Εκκλησία. Όμως έχει και αυθαιρεσίες που πρέπει να τακτοποιηθούν.

Έχουν συνεργασία οι δικηγόροι του Δήμου και της Εκκλησίας για να βρεθεί λύση και να αποκτήσει ο Δήμος το 100 % της ιδιοκτησίας του κτηρίου και στην συνέχεια να γίνει και τακτοποίηση του αυθαίρετου κτίσματος.

Δημαρχείο και Θέατρο:

Το 2011 ασφαλίστηκε στην Εθνική Ασφαλιστική, τόσο το κτήριο του Δημαρχείου όσο και του Δημοτικού θεάτρου και ευτυχώς που έγινε και πήραμε αποζημίωση 400.000 Ε. Δεν την δεχτήκαμε επειδή θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ λίγα και ζητήσαμε επανέλεγχο από τους εμπειρογνώμονες. Στην δεύτερη αυτοψία που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να αυξήσουν και να μας δώσουν 620.000 Ε αποζημίωση. Τα χρήματα είναι στο Ταμείο του Δήμου και περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας της σύμβασης του εργολάβου που θα κάνει την μελέτη από την Αποκεντρωμένη.

Υπήρξε καθυστέρηση λόγω της αλλαγής του Νόμου, με τον οποίο έπρεπε να γίνει Διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός και ακολούθησαν πολλές ενστάσεις από τις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Για την Ιακωβάτειο δεν έχει γίνει ακόμα από το Υπουργείο η Μελέτη Αποκατάστασης. Βγάλανε το 2017 ένα ποσό για έργα υποστήλωσης του κτηρίου. Ήρθε ένας εργολάβος, ξεκίνησε τα έργα, τσακώνεται με το Υπουργείο και το Υπουργείο τον έβγαλε έκπτωτο. Αυτήν την στιγμή υπάρχει μιά τάφρος γύρω γύρω από την Ιακωβάτειο, η οποία έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Η ανθρώπινη παρέμβαση έκανε μεγαλύτερη ζημιά από τους σεισμούς του 2014.

Ο Δήμος προχώρησε σε παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις στο Μουσείο Ληξουρίου, αξίας 30 χιλ. ευρώ και το παρέδωσε στην Ιακωβάτειο, η οποία στεγάζεται εδώ και μήνες μέσα.

Μία από τις υποχρεώσεις του κράτους είναι η αποκατάστασης μιάς φυσικής καταστροφής. Δεν του ζητήσαμε αναπτυξιακά έργα, αλλά να αποκαταστήσει μιά φυσική καταστροφή. Αναθέτουν στις κτηριακές υποδομές την αποκατάσταση των σχολείων. Από την 1/1/17 μέχρι τον Σεπτέμβρη 2017, δεν υπάρχουν μηχανικοί για να κάνουν αυτοψίες. Φτάσαμε στο 2019 για να έρθει ο εργολάβος.

Για τους δρόμους είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο, να τα αναλάβει η Περιφέρεια αλλά δεν το δεχτήκανε.

Όταν έγινε η ενοποίηση του Καλλικρατικού Δήμου, δεν παραλάβαμε καμία απολύτως μελέτη από τον Δήμο Ληξουρίου. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕΛΕΤΗ δεν υπήρχε στον Δήμο Ληξουρίου! Ας βρεθεί ένας να μου φέρει μιά μελέτη που υπήρχε στον Δήμο Παλλικής.

Στο Αργοστόλι υπήρχαν μελέτες και αυτές υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται.

Θέλω να αφήσω παρακαταθήκη, στην επόμενη γενιά, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, όπως είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Πλατιάς Άμμου, 7εκ ευρώ.

Ο κ. Κατσιβέλης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα της Ολοκληρωμένης Χωροταξικής Επένδυσης για την Παλλική (ΟΧΕ), που θα βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης τα χωριά της Ανωγής. Πρόσθεσε ότι έχει σκοπό να φτιάξει μιά απέραντη πεζοπορική διαδρομή που θα ξεκινά από το υπάρχον
μονοπάτι Σκίζα – Κηπούρια – Ταφιός – Αετόσταση και θα συνεχίζεται με πλακόστρωση μονοπατιών των Καμιναράτων, Ριφίου, Δαμουλιανάτων, Αγίας Θέκλης, Κοντογενάδας με προορισμό τον
Αρχαιολογικό χώρο στο Βουνί του Σκηνέα. Έτσι ώστε να περπατά ο επισκέπτης και να νιώθει ότι βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό.

Αναφέρθηκε στην προώθηση του Πρωτογενή τομέα. Έχει μείνει στάσιμος ο Πρωτογενής τομέας, του έλειπαν τα κίνητρα τα οποία θα βοηθούσαν στο να αναπτυχθεί.

Για δυό ολόκληρες ώρες ενημέρωνε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γιώργος Κατσιβέλης τους κατοίκους των Δαμουλιανάτων. Απάντησε στις ερωτήσεις τους, τους τόνισε ότι για όλα όσα τους ανέφερε υπάρχουν έγγραφα με πρωτόκολλα και υπογραφές και είναι στην διάθεση τους να τα δουν.

Μάλιστα αρκετοί προς το τέλος της συζήτησης τον ευχαρίστησαν γιατί ήταν κατατοπιστικές και ξεκάθαρες οι απαντήσεις του.

Παραδέχτηκαν ότι, όντως ο κ. Κατσιβέλης, στα δυό χρόνια Αντιδημαρχίας του, ήταν πολύ συνεργάσιμος και συνείσφερε τα μέγιστα για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων. Υπήρξε όμως ένα παράπονο στα λόγια τους ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν, έτσι ώστε να τα γνώριζαν όλα αυτά και να ήταν σε θέση να απαντήσουν ανάλογα σε όσους υποψηφίους Δημάρχους πέρασαν από το χωριό τους πριν τον κ. Κατσιβέλη.

Η συζήτηση συνεχίστηκε στο ίδιο θετικό κλίμα και στο Ρίφι.

Κλείνοντας τις συζητήσεις με τους κατοίκους και στα δυό χωριά, τόνισε ξανά ότι από την πλευρά του θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για το καλό του Δήμου. “Αν δεν συνεργαστούμε όλοι και δεν δουλέψουμε τότε δεν θα πάμε καθόλου καλά.”

Στο ίδιο κλίμα συνεχίστηκε η συζήτηση και χτες βράδυ στο καφενείο της Αγίας Θέκλης.

Από το Γραφείο Τύπου