Ντέρμπι στα Ιόνια: Τα 3+1 σενάρια για τον Πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ

γράφει ο Διονύσης Μάμαλος

Την Κυριακή έγινε ο πρώτο γύρος της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη 10 μελών όπου μαζί με τους 11 Δημάρχους των Ιονίων νησιών θα εκλέξουν μέσα στο επόμενο 10ημερο το νέο Πρόεδρο και το νέο Δ.Σ της ΠΕΔΙΝ, δηλαδή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νησιών.

Να σταχυολογήσουμε κάποια από τα συμπεράσματα αυτής της «πρώτης» μάχης στην αρένα της ΠΕΔ.ΙΝ όπου υποκρύπτονται πολλές «κόντρες» ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων που δεν κρύβει την επιθυμία της να διεκδικήσει την Προεδρία της ΠΕΔ.ΙΝ για όσους γνωρίζουν υπέστη μια ήττα η οποία στη συνέχεια μπορεί αν αποδειχτεί κομβικής και αποφασιστικής σημασίας.

Το «σκορ 7-3 σίγουρα δεν ήταν αυτό που ανέμενε, αφού στόχος ήταν το 6-4 το οποίο θα την βοηθούσε στην υλοποίηση του σχεδίου για να κατακτήσει την πολυπόθητη «καρέκλα» της Πρόεδρου της ΠΕΔ.ΙΝ. Να αναλύσουμε αυτό το 7-3 για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Ο συνδυασμός που υποστήριξε η κυρία Υδραίου έλαβε τρεις έδρες, ο συνδυασμός του κυρίου Τρεπεκλή 2 έδρες, ο συνδυασμός του κυρίου Αλέξανδρου Παρίση του απερχόμενου Πρόεδρος επίσης 2 έδρες, όπως και ο συνδυασμός της κεντροαριστεράς του κυρίου Φόρτε, 2 έδρες και 1 έδρα η ΛΑ.ΣΥ (Κ.Κ.Ε). Γιατί 7-3; Γιατί πολύ δύσκολα, για να μην είμαι απόλυτος, κάποιος από τους άλλους συνδυασμούς θα συνεργαστεί με την κυρία Υδραίου.

Ο κύριος Παρίσης το δείχνει με κάθε τρόπο και αποτυπώνεται στις δηλώσεις του, επίσης με τον κύριο Τρεπεκλή θα έλεγα ότι είναι «απαγορευτική» μια τέτοια συνεργασία, όπως και με τους συνδυασμούς που προέρχονται από την κεντροαριστερά και το Κ.Κ.Ε. Αντιθέτως οι άλλοι συνδυασμοί υπ΄πο προϋποθέσεις μπορούν να συνεργαστούν.

Γιατί ηττήθηκε κατά κράτος η κυρία Υδραίου;

Πρώτον γιατί δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει «γέφυρες» συνεργασίας με κάποιους από τους άλλους συνδυασμούς και αυτό το «μειονέκτημα» του απομονωτισμού στην πολιτική «πληρώνεται».

Δεύτερον γιατί υποστηρίχθηκε τόσο από τον κύριο Καλούδη, όσο, όπως λέει το ρεπορτάζ και από τον Χρύσανθο Σαρλή. Συνεργασίες που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, μάλλον κερδισμένος βγήκε ο κύριος Καλούδης που έλαβε 18 ψήφους και εκλέχτηκε παρά η κυρία Υδραίου.

Και τρίτον, γιατί είναι κοινό μυστικό ότι παρά τις κυβερνητικές πιέσεις, λένε μάλιστα χαρακτηριστικά προς χάριν αστεϊσμού, «μόνο ο Μητσοτάκης δεν πήρε τηλέφωνο» και γιατί άλλωστε να πάρει έχει πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί, οι πιέσεις αυτές δεν απέδωσαν. Και αφού δεν απέδωσαν σε αυτή την φάση, γιατί να αποδώσουν στη δεύτερη φάση.

Έτσι λοιπόν το τελικό 7-3 αντί του επιθυμητού 6-4 δεν είναι ένα καλό «σκορ» για τα σχέδια της κυρίας Υδραίου να «καταλάβει» την ΠΕΔ.ΙΝ Να δούμε τώρα τα σενάρια.

Πρώτον σενάριο. Οι κυβερνητικές πιέσεις συνεχίζονται και αποδίδουν και η κυρία Υδραίου πετυχαίνει το πολυπόθητο 11-9 αν δεχθούμε ότι η ΛΑ.ΣΥ όπως κάνει συνήθως θα απέχει.

Δεύτερον σενάριο. Η ΛΑ.ΣΥ απέχει και το «σκορ» είναι 10-10 οπότε εκλέγεται η κυρία Υδραίου επειδή έχει πάρει τις περισσότερες ψήφους.

Τρίτο σενάριο. Με βάση το προηγούμενο σενάριο υπάρχουν, όποιος γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία δυο «παίχτες» που θα διαδραματίσουν ρόλο «ρυθμιστικό» αν δεχθούμε ότι απέναντι από την κυρία Υδραίου βρίσκεται ένας εκ των Αλέξανδρο Παρίση και Γιάννη Τρεπεκλή και οι οποίοι «παίχτες» δεν προέρχονται από τον «δεξιό» χώρο, όπως Υδραίου, Παρίσης και Τρεπεκλής. Τρίτο σενάριο. Ο «ρυθμιστικός» παράγοντας να αναδειχθεί σε ρόλο «διεκδικητή».

Και υπάρχει και ένα τέταρτο σενάριο, το οποίο μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει διαφανεί και ίσως να αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες μέσα από τις ζυμώσεις που θα υπάρξουν.

Το σίγουρο είναι ότι η συγκρότηση του ΔΣ της Π.Ε.Δ.Ι.Ν είναι ντέρμπι.
Πηγή: corfutvnews.gr