Οριστικό ΟΧΙ στη διάσπαση του Δήμου Λέσβου

Αποκλειστικές και συνάμα έγκυρες πληροφορίες του «ΕΜΠΡΟΣ» επιβεβαιώνουν αυτό που ως ψίθυρος ή ανησυχία κυκλοφορούσε εδώ και μέρες στην κοινή γνώμη του νησιού. Ότι δηλαδή η απόφαση της κυβέρνησης για την μη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη, αλλά και τις πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή, είναι οριστική και τελεσίδικη.

Οι λόγοι της υπαναχώρησης

Ως επίσημη δικαιολογία από κυβερνητικής πλευράς αναμένεται να προβληθεί το γεγονός των δυσεπίλυτων προβλημάτων σε τεχνικό επίπεδο που θα ανέκυπταν στην διοίκηση των Δήμων που θα προέκυπταν από ενδεχόμενη διάσπαση. Το γεγονός όμως ότι τα προβλήματα αυτά ήταν γνωστά όταν εκστομίζονταν οι σχετικές υποσχέσεις για την «ρύθμιση του χωροταξικού σε κάποιες, λίγες, ακραίες περιπτώσεις» με χαρακτηριστικότερη ασφαλώς αυτήν του Δήμου – τέρατος της Λέσβου, καθιστούν τις όποιες δικαιολογίες έωλες και τις περιγράφουν ως τυπική περίπτωση του λεγόμενου «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Η ανεπίσημη, πλην προφανής, εξήγηση είναι, ότι το αρμόδιο Υπουργείο και προσωπικά ο Υπουργός κ. Χαρίτσης, επιχείρησαν να κάνουν πολιτική και να εκμεταλλευθούν ψηφοθηρικά το θέμα της διάσπασης κάποιων εμφανώς δυσλειτουργικών Δήμων και αυτή τους η τακτική άνοιξε κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου.

Ετσι, ενώ υποτίθεται η ρύθμιση των ακραίων περιπτώσεων θα γινόταν με μια απλή τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο χωρίς πολλές – πολλές αντιδράσεις, άρχισαν να συζητούν εκ των υστέρων για ειδικό άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, πράγμα που άνοιξε την όρεξη σε πολλούς… δικαίους και αδίκους, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το υφιστάμενο χωροταξικό της αυτοδιοίκησης πανελλαδικά, πυροδοτώντας σωρεία τοπικιστικών παρεμβάσεων.

Η πίεση που άρχισε να ασκείται από διάφορες πλευρές με κίνδυνο το όποιο πολιτικό όφελος από την ικανοποίηση του αιτήματος διάσπασης σε μια περιοχή, να εξουδετερώνεται με το παραπάνω από το πολιτικό κόστος από την μη ικανοποίηση αντίστοιχων αιτημάτων σε άλλες περιοχές, οδήγησε το Υπουργείο στην μικρόψυχη απόφαση να πάρει πίσω τις υποσχέσεις ακόμα και στις ειδικές περιπτώσεις που το ίδιο είχε αναγνωρίσει, αφήνοντας τους δίκαια διεκδικούντες, με πρώτους τους κατοίκους της Λέσβου, στα κρύα του λουτρού.

Νέο σκηνικό

Η εξέλιξη αυτή, αν δεν υπάρξει κάποια απίθανη πλέον ανατροπή της τελευταίας στιγμής, πέρα από την πικρή γεύση που αφήνει στους κατοίκους της Λέσβου από την νέα εξαπάτηση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Υποψηφιότητες που είχαν ανακοινωθεί, θεωρώντας τη διάσπαση δεδομένη, είτε για τον υποτιθέμενο Δήμο Μυτιλήνης είτε για τον «Δυτικής Λέσβου» αναμένεται να επανεξεταστούν, κάποιες να αποσυρθούν εντελώς και κάποιες να οδηγήσουν σε συμμαχικά σχήματα ακόμα και ετερόκλητα. Ηδη με την πρώτη διαρροή των πληροφοριών για την απόφαση περί μη διάσπασης, άρχισαν να κυκλοφορούν ποικίλα σενάρια, που όμως τηρώντας στάση ευθύνης απέναντι στους αναγνώστες μας δεν σπεύδουμε να αναπαράγουμε, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να γίνει σαφές ποια από όσα ψιθυρίζονται έχουν βάση και ποια αποτελούν εικασίες ή και ευσεβείς πόθους διαφόρων.

Αναδημοσίευση από www.emprosnet.gr