Τσίπρας: Το 2019 θα προκηρυχθούν οι 10.000 θέσεις εργασίας που «αδειάζουν» από τους ιερείς

Πολιτεία και εκκλησία κάνουμε ένα βήμα πίσω για το καλό και των δύο, είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον Alpha. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.

Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας με την Εκκλησία τόνισε πως το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα θα είναι οι 10.000 νέες θέσεις εργασίας που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2019.

Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε πως τα χρήματα για την επιδότηση της εργασίας των ιερέων, θα προκύψει από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που συμφωνήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο.

«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα.

Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα». Αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Newsit.gr.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ανέφερε πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για απευθείας εκλογή του από τον λαό, γιατί τότε η Δημοκρατία θα έπρεπε να γίνει Προεδρική.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας των σκανδάλων του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του φαρμάκου, λέγοντας πως είναι λαϊκή απαίτηση η διαλεύκανσή τους.

«Διερμηνεία του λαϊκού αισθήματος ήταν η φράση του Πολάκη ‘να μπουν κάποιοι φυλακή’. Δεν βάζουν οι κυβερνήσεις φυλακή, αλλά η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με την συζήτηση στη Βουλή για τα αναδρομικά, παρομοίασε τη στάση της ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση, με τον πυρομανή που βάζει φωτιά και μετά καλεί τα κανάλια και διαμαρτύρεται για το πού είναι η Πυροσβεστική.

Σε ερώτηση γιατί δεν επιστρέφονται και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως και των ενστόλων, υποστήριξε πως τώρα που η χώρα ανακτά την οικονομικκή της ανεξαρτησία, θα το πράξει. Ο μόνος τρόπος να μην ενισχυθούν οι συνταξιούχοι, είναι στις εκλογές να υπάρξει παλινόρθωση του προηγούμενου καθεστώτος που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία και να εφαρμόσει μέτρα Πινοσέτ, είπε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την θέση του ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. «Αν χρειαστεί θα πάρω και τις 20 επιπλέον μέρες που μου επιτρέπει ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε πως τις εκλογές θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος πως θα περάσει από τη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχετε καμιά αμφιβολία; Βάζετε στοίχημα;».

Ο κ. Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο του Νίκου Κοτζιά, σημείωσε όμως πως η ιδεολογική αντιπαράθεση που είχε ο τέως υπουργός Εξωτερικών με τον Πάνο Καμμένο τον οδήγησε να υποβάλει την παραίτησή του, κάτι που σέβεται. «Με τον Κοτζιά μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε πολλά, αλλά δεν μπορεί να πει κάτι για την εντιμότητά του. Με δική μου προτροπή προσέφυγε στη Δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε με έμφαση ότι δεν απειλούμε, αλλά και δεν απειλούμαστε, ενώ επανέλαβε πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης,  δικαίωμα που θα ασκήσει όταν η ίδια κρίνει κατάλληλο. Σημείωσε επιπλέον ότι η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν θα γίνει με Προεδρικά διατάγματα, αλλά μετά από διάλογο με τα κόμματα και κατόπιν συζήτησης στη Βουλή.

Για τον φόνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα σημείωσε πως η Ελλάδα έκανε όλες τις αναγκαίες και ενδεδειγμένες κινήσεις. «Αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν πρέπει να μας οδηγήσει να αλλάξουμε στρατηγική στο να έρθουμε πιό κοντά με τους γείτονές μας. δεν πρέπει να ξεχνούμε τι γινόταν εκείνη την ημέρα. Γινόταν η ταφή των οστών των πεσόντων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Αλβανία, στόχος μας είναι η προστασία της ομογένειας», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναδημοσιευση από www.newsit.gr