Δημοτικό συμβούλιο Ληξουρίου: Η συζήτηση και οι αποφάσεις για τις Εργατικές Κατοικίες (pics)

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ.
Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους.
Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες….

Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών.
Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός.
“Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδάφιση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάποια ενέργεια” αναφέρει ο κ. Αραβαντινός και αμέσως διατυπώνει σχετικές ερωτήσεις. “Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος; Ποιές είναι οι θέσεις του Βουλευτή και του Αντιπεςριφερειάρχη; Ποιό το χρονικό διάγραμμα;”
Φυσικά και έχει δίκιο ο κ. Αραβαντινός. Έξι χρόνια και βρισκόμαστε ακόμα στο ….μηδέν!

Ο Δήμαρχος ενημερώνει για τις εργατικές, υπενθυμίζοντας αρχικά “ο τότε Υπουργός κ. Σπίρτζης τις 25/3/15 είπε ότι θα δει και θα τακτοποιησει το θέμα των εργατικών κατοικιών. Έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις και με την τότε Βουλευτή κα Θεοπεφτάτου, η οποία ήταν και Πολεοδόμος. Νοέμβρη 2018 το Υπουργείο ανέθεσε σε ιδιωτικό γραφείο να δώσει οριστική λύση στις εργατικές κατοικίες. Ένα μήνα μετά, Δεκέμβριο 2018, ήρθαν στην πόλη μας δυό μηχανικοί του ιδιωτικού γραφείο και ανέλαβαν σε διάστημα 5-6 μηνών να δώσουν τα αποτελέσματα της αυτοψίας. Μάιο 2019 επικοινώνησα ξανά με την εταιρεία αυτή. 2/8/2019 παρέδωσε στην ΔΑΕΦ την μελέτη, η οποία θα καταθετόταν στο Υπουργείο Υποδομών. Στους 4 μήνες που είμαι Δήμαρχος, έχω κάνει δυό συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Η μελέτη είναι στο γνωμοδοτικό τμήμα, δηλαδή στο τμήμα το οποίο θα ετοιμάσει την νομοθετική ρύθμιση. Ο Υπουργός θα έρθει στο Ληξούρι το επόμενο διάστημα και θα ενημερωθούμε περαιτέρω για τις εξελίξεις”.
“Το θέμα των εργατικών είναι ένα ζήτημα με πολλές πτυχές. Η απερχόμενη Βουλευτής πραγματικά προσπάθησε και μετά από 3 χρόνια κατάφερε μιά λύση του προβλήματος. Είναι τεράστια τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν δούμε ότι τα η επισκευή των κίτρινων κτηρίων είναι ασύμφορη, τότε θα προτείνουμε την κατεδάφιση. Πρόθεση όλων μας είναι να κατεδαφιστούν. Ξεκινάει ένας κύκλος αγώνων που όπως καταλαβαίνετε τραβάει σε βάθος χρόνου. Το κράτος αδυνατεί να δώσει λύση με τις υπηρεσίες που διαθέτει και αναθέτει σε ιδιωτικό γραφείο να δώσει λύσεις για τις εργατικές κατοικίες. Πρέπει να γίνει επαφή με πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό. Πρέπει να δούμε την μελέτη και τι περιλαμβάνει αυτή”.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα των κατεδαφίσεων “επιτέλους φτάσαμε σε ένα σημείο, μετά τις παραιτήσεις των αναδόχων, και ο νέος ανάδοχος  είναι έτοιμος να αναλάβει και σε εύλογο διάστημα δυό μηνών να προχωρήσει με τις κατεδαφίσεις τόσο των εργατικών κατοικιών, όσο και με τα υπόλοιπα κόκκινα κτήρια”.

Από την άλλη ο κ. Μαντζουράτος ζητά από την Δημοτική Αρχή “να πάρει τις ευθύνες της η Δημοτική Αρχή, η οποία είναι συνέχεια της προηγούμενης. Είναι απαράδεκτη η απουσία του Αντιπεριφερειάρχη και του Βουλευτή. Η παρουσία και η απουσία είναι πολιτικές πράξεις”.
“Υπάρχει πολιτική ευθύνη και επί 6 χρόνια γίνεται το δούλεμα της αρκούδας. Δεν βάζουν προτεραιότητα σε ένα σοβαρό θέμα όπως είναι οι εργατικές κατοικίες. Ζητάμε την κινητοποίηση του κόσμου. Πολύ καλά κάνατε και καλέσατε τον Υπουργό. Εκείνη την ημέρα πρέπει να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερώσει ο Υπουργός τον κόσμο τι ενέργειες θα κάνει. Πρέπει να έχει μιά γραμμή το Δημοτικό Συμβούλιο”
Η πρόταση της Λ.Σ. είναι
– ΟΛΑ τα κτήρια να κατεδαφιστούν. Να γίνει μιά ενιαία κατασκευή, με μιά ωραία κι ανθρώπινη μελέτη.
– 100% κρατική αρωγή
– Να προβλεφθούν στην μελέτη κοινόχρηστοι χώροι, πλατεία, πολιτιστικό κέντρο κλπ.
– Να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου
– Να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ
– Να διαγραφούν όλα τα στεγαστικά δάνεια
– Να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση των εργατικών κατοικιών
– Πραγματοποίηση κοινής συνάντης κατοίκων-Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Υπουργό.

Στο ίδιο κλίμα και οι παρεμβάσεις των κ. Συνοδινού-Βαλλιάνου και Φαρακλού. “Πολιτικό είναι το ζήτημα κξαι όχι τεχνικό. Αν οι φορείς, αν η κοινωνία δεν παρέμβει δυναμικά όταν έρθει ο Υπουργός, μην περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματα. Εμείς ζητάμε καμιά επισκευή αλλά ανακατασκευή όλων των εργατικών κατοικιών. Αρχές του νέου έτους και ακόμα περιμ΄’ενουμε την Νομοθετική ρύθμιση. Είμαστε στον αέρα. Θα περιμένουμε ακόμα 10 χρόνια μέχρι να φτιαχτεί η μελέτη;”

Ο κ. Αραβαντινός-Ζαφείρης αναφέρει “αν έρθει μόνος του ο Υπουργός θα πει σε όλα “ναι”. Να έρθει με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλιώς ας κάτσει όπου είναι”

Ακούστηκαν και αρκετοί από τους ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων κατοικιών. Θα τους ακούσετε στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στην σελίδα μας στο facebook.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα όσα ακούστηκαν επί δυό συνεχόμενες ώρες, είναι ότι το θέμα “Εργατικές κατοικίες” βρίσκεται ακόμα στο σημείο ….μηδέν !

Αριστέα Χαριτάτου

Αναδημοσίευση από mylixouri.blogspot.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, μερική ή ολική, στους μή έχοντες εγγράφως την άδεια της αρθρογράφου του blog. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.