“Ημερήσιος”: 140 έργα του Α. Κοντογεωργίου μένουν αναξιοποίητα!

Θα συμπληρώσουμε το χθεσινό δημοσιευμα του «Η» στο μεγάλο μαέστρο Αντώνη Κοντογεωργίου που συνέδεσε το όνομά του με την Κεφαλονιά μέσω του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης (ΚΕ.ΧΟ.ΠΡΑ.) που λειτούργησε από το 1997 έως το 2002.

Το ΚΕ.ΧΟ.ΠΡΑ. δημιουργήθηκε το 1996 (ΦΕΚ 709/20.8.1996) και λειτούργησε σαν Διαδημοτική Επιχείρηση των Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου (Παλικής) από το 1997, ενώ προήδρευε τη μία χρονιά ο τότε Δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες και του Ληξουρίου Σπύρος Κατσιβέλης.

Το ΚΕ.ΧΟ.ΠΡΑ. ήταν μια πρόταση των Δημάρχων Φόρτε, Κατσιβέλη στον τότε Υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένου και εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Υπουργείου «Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων» που απλωνόταν σε 21 πόλεις της χώρας μεταξύ των οποίων το Αργοστόλι και το Ληξούρι.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού και των δύο δημάρχων υπεγράφη τον Αύγουστο του 1996.

Ο Αντώνης Κοντογεωργίου ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και η ψυχή του ΚΕ.ΧΟ.ΠΡΑ. σε όλη του τη διαδρομή.

Συμπληρωματικά στη χθεσινή παρουσίαση θα αναφέρουμε την πρώτη Χορωδιακή Συνάντηση, «Κεφαλονιά 1998» που εκ παραδρομής παραλήφθηκε και η οποία είχε εναρκτήριο πανηγυρικό χαρακτήρα,  περιελάμβανε τραγούδια από ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής δημιουργίας και πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος».

Εκτός από τις πέντε Χορωδιακές Συναντήσεις (1998-2002) που γινόταν κάθε χρόνο και αποτελούσαν το Χορωδιακό γεγονός σε όλη την Ελλάδα το ΚΕ.ΧΟ.ΠΡΑ. έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο υποδομής στο χώρο της Ελληνικής χορωδιακής μουσικής με εμπνευστή και δημιουργό τον Αντώνη Κοντογεωργίου.

Και συγκεκριμένα:

  •  Η καταγραφή σε μεγάλο ποσοστό με τρόπο εμπεριστατωμένο και στατιστικά αξιοποιήσιμο, του ελληνικού χορωδιακού δυναμικού, που αριθμεί άνω των 400 χορωδιών.
  •  Η ανάθεση σε Έλληνες μουσουργούς της σύνθεσης ή επεξεργασίας χορωδιακών έργων, με σκοπό την ανανέωση του ελληνικού χορωδιακού ρεπερτορίου, με αποτέλεσμα να έχουν προστεθεί στη χορωδιακή μας γραμματεία σε διάστημα 28 μηνών, 140 νέα χορωδιακά έργα!
  • Η συγκρότηση μουσικολογικής και μουσικής χορωδιακής βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει άνω των 1.500 έργων και χορωδιακής δισκοθήκης, με πάνω από 800 έργα. Επίσης η συλλογή 1.800 περίπου ελληνικών χορωδιακών έργων, 117 συνθετών μας (η μεγαλύτερη ελληνική χορωδιακή συλλογή).
  • Η έκδοση Ανθολογίας 30 ξένων αριστουργημάτων της χορωδιακής φιλολογίας από την Αναγέννηση μέχρι τον Ρομαντισμό, για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση και μουσική προσαρμογή, την οποία επιμελήθηκε ο ποιητής Δ. Γκότσης. Επίσης η έκδοση από τον Μάιο του 1999 διμηνιαίου ειδικού περιοδικού με τίτλο «Για τις Χορωδίες μας», που βρήκε εξαιρετική απήχηση σε όλη τη χορωδιακή κοινότητα και μουσικών δίσκων (CDs) που περιλαμβάνουν όλες τις συναυλίες των προηγούμενων χορωδιακών συναντήσεων.
  • Η ανάληψη του χορωδιακού μέρους της γιορτής επί της Ακρόπολης (μουσικό και οργανωτικό), για την υποδοχή της καινούργιας χιλιετίας, συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό χορωδών μέχρι σήμερα (πάνω από χίλιους).
  • Επίσης η οργάνωση συναυλίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ένωσης της Επτανήσου (την 21η Μαΐου 2000), στην οποία παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση όλα τα έργα της ανάθεσης «Χορωδιακά έργα σε ποίηση Επτανησίων ποιητών..
  • Η ίδρυση μουσικής ακαδημίας στο νησί, με σκοπό να βελτιώσει και να προάγει την μουσική, καλλιτεχνική και πολιτιστική παιδεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων.
  • Η χορήγηση υποτροφιών σπουδών διεύθυνσης χορωδίας πανεπιστημιακού επιπέδου, σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού με χαρακτηριστική περίπτωση τον σημερινό διευθυντή της χορωδίας της Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελο Γεωργακάτο.

Σημειώνεται ότι το τεράστιας πολιτιστικής αξίας  υλικό του ΚΕΧΟΠΡΑ, και κυρίως τα 140 νέα χορωδιακά έργα, παραμένει αναξιοποίητο φυσιολογικά σε κάποια αποθήκη της ΚΕΔΗΚΕ.

Οι συνεργασίες του ΚΕ.ΧΟ.ΠΡΑ. πάντα με εμπνευστή και οργανωτή τον Αντώνη Κοντογεωργίου ήταν:

  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν δύο πενθήμερα σεμινάρια καθηγητών μουσικής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το πρώτο στο Ληξούρι (1998) και το δεύτερο στο Λαιμό Βουλιαγμένης (1999).
  • Σε συνεργασία με την ελληνική Πρεσβεία Κύπρου και την ΕΡΤ, παρουσιάστηκε ο «Ύμνος στη Ελευθερίαν» στα πλαίσια του εορτασμού της 28 Οκτωβρίου το 1999, στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.
  • Σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αριστόξενος», οργάνωσε σεμινάριο για διευθυντές χορωδίας, με συμμετοχή πάνω από 110 μουσικών.
  • Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οργάνωσε το μουσικό μέρος της τελετής αναγόρευσης του Μίκη Θεοδωράκη σε επίτιμο διδάκτορα του εν λόγω Πανεπιστημίου.
  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, δίνονταν στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες (τομέας χορωδιών), ως υποχρεωτικά έργα, αναθέσεις του ΚΕ.ΧΟ.ΠΡΑ. κ.ά.

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr