Safe Water Sports: Συνέντευξη για την ασφάλεια στο νερό και τα υδάτινα σπορ(εικόνες+βίντεο)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η κ. Αννίτα Μαλεφάκη εθελόντρια του Safe Water Sports, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό και τα υδάτινα σπορ. Μαζί ήταν και ο αντιδήμαρχος κ. Βαγ. Κεκάτος, ο οποίος από τη σειρά ενημέρωσε για σωματείο αυτό. Πραγματοποιήθηκε από την κ. Μαλεφάκη μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με το έργο και τις καινοτόμες δράσεις του Safe Water Sports για την αποφυγή θαλάσσιων ατυχημάτων, με στόχο «να αγκαλιαστεί» θερμά αυτό το καλοκαίρι κι από το νησί μας, τόσο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο κι εθελοντικής κινητοποίησης.

Εκεί ήταν και ο κ. Μεταξάτος ο οποίος μας ενημέρωσε για την Κριτονού.

Τι είναι το SWS-Πώς ξεκίνησε-Ποιος είναι ο σκοπός του;

To SWS είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό και τα υδάτινα σπορ.

Αποτελεί μια ευρεία κοινωνική πρωτοβουλία, που βασίζεται στην εθελοντική δράση ενεργών πολιτών και κατάφερε πολύ σύντομα να κερδίσει την στήριξη της Πολιτείας και την εμπιστοσύνη μεγάλων Χορηγών του ιδιωτικού τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής του SWS, o κος Παναγιώτης Πασχαλάκης, βραβεύτηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το έργο και την προσφορά του στην κοινωνία.

Πώς ξεκίνησε το SWS;  

Το καλοκαίρι του 2014, σε μια νησιωτική παραλία της χώρας μας, ένα δεκάχρονο αγόρι, καθώς έκανε τα γνωστά σε όλους μας «δακτυλίδια» μαζί με φίλους του, έχασε τη ζωή του εξαιτίας ενός άστοχου ελιγμού, που έκανε το σκάφος που τραβούσε τα ανήλικα παιδιά.

Ο τραγικός πατέρας, ο κος Παναγιώτης Πασχαλάκης, καθώς ερευνούσε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το ατύχημα, ήρθε αντιμέτωπος με μια τριτοκοσμική πραγματικότητα στις ελληνικές παραλίες:

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις water sports δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας, ούτε τηρούσαν θεμελιώδεις κανόνες ασφάλειας, όπως η ύπαρξη 2ου ατόμου (παρατηρητή) πάνω στο σκάφος που «τραβάει» ανήλικα παιδιά.

Επιπλέον, όταν κι εάν η αρμόδια Εποπτεύουσα Αρχή διαπίστωνε παρατυπίες στη νομιμότητα ή την ασφάλεια λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων (συνήθως αφότου ένα τραγικό ατύχημα είχε γίνει πρωτοσέλιδο), αυτές «θεραπεύονταν» με την επιβολή ενός διοικητικού προστίμου και μόνον.

Μέσα σε αυτό το «επικίνδυνα άναρχο» περιβάλλον, ο τραγικός πατέρας έκανε τον πόνο δύναμη, και τη δύναμη προσφορά: ίδρυσε το SWS θέτοντας ως στόχο ζωής «να γίνουν οι ελληνικές παραλίες οι ασφαλέστερες στον κόσμο».

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του SWS είναι οι εξής:

  • Ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, σχετικά με την ασφάλεια κατά τις θαλάσσιες δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές)
  • Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και της νομοθεσίας, που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων Water Sports
  • Δημιουργία κουλτούρας ασφάλειας στη θάλασσα στη νέα γενιά, τα παιδιά μας.

Ποιο είναι το έργο του SWS; Τι κάναμε για να πραγματώσουμε αυτούς του στόχους;

To πρώτο έργο μας ήταν έργο υποδομής σε συνεργασία με το Κράτος.

Το SWS ανέπτυξε και παρέδωσε ΔΩΡΕΑΝ στο Λιμενικό Σώμα ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την ηλεκτρονική διαχείριση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων water sports και παρακολούθηση των επιθεωρήσεων, ελέγχων, ποινών & προστίμων που επιβάλλονται.

Έτσι, το πρώην ανεπαρκές σύστημα διακίνησης χειρόγραφων εγγράφων – διάσπαρτων σε γραφεία ανά την επικράτεια – αντικαταστάθηκε από αυτοματοποιημένες διαδικασίες με τη βοήθεια της πληροφορικής, επιτυγχάνοντας μέγιστη αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια.

Απτό αποτέλεσμα: τα 3/4 των επιχειρήσεων water sports έχουν σήμερα νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Στη συνέχεια, ο πολίτης έγινε το κέντρο της επόμενης δράσης μας.

Το SWS ανέπτυξε μια ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή, ένα mobile app, με το όνομα SAFE WATERSPORTS, διαθέσιμo δωρεάν σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και μέσα από το site του SWS.

Για να το περιγράψουμε απλά, είναι το αντίστοιχο «Trip Advisor» για τις ελληνικές θάλασσες.

Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο χρήστης παίρνει πολύτιμες & χρήσιμες πληροφορίες για περισσότερες από 3,000 χαρτογραφημένες παραλίες της χώρας μας (σχετικά με: πρόσβαση, ναυαγοσώστη, τύπο νερών και παραλίας, ανέμους, νόμιμα water sports centers, ομπρέλες, parking, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ).

Επίσης, περιλαμβάνει (με τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας) όλες τις λιμενικές αρχές, τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, τις μαρίνες, τις επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών κάθε τύπου, τον τοπικό καιρό και, φυσικά, τους ισχύοντες κανόνες ασφάλειας για κάθε θαλάσσια δραστηριότητα.

Πέραν της έγκυρης κι άμεσης πληροφόρησης, δύο επιπλέον λειτουργίες καθιστούν την εφαρμογή αυτή ισχυρό μέσο πίεσης για θετική αλλαγή στα χέρια κάθε πολίτη:

1ον/ μπορεί να σχολιάσει και να βαθμολογήσει online τις παρεχόμενες υπηρεσίες και

2ον/ μπορεί να φωτογραφήσει και να καταγγείλει τυχόν παραβατικές πρακτικές, που παρατηρεί στην παραλία όπου βρίσκεται, οι οποίες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας SWS καταλήγουν στο Λιμενικό Σώμα για να αντιμετωπιστούν αρμοδίως.

Αποτέλεσμα: χιλιάδες χρήστες της SWS app, που διαδρούν καθημερινά, εμπλουτίζοντας την εφαρμογή με νέες χρήσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια των ελληνικών παραλιών.

Η επόμενη δράση του SWS αφορά την εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού σε θέματα ασφάλειας στο νερό.

Αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του παιχνιδιού, το οποίο πήρε πρόσφατα την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και βρίσκεται στη φάση διάχυσής του στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας.

Καινοτόμες παιδαγωγικές δραστηριότητες με πλούσιο υποστηρικτικό υλικό είναι δωρεάν διαθέσιμες σε καθένα εκπαιδευτικό της επικράτειας μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning.

Αποτέλεσμα: σχολεία σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε μέρα.

Στο νησί μας, ήδη το εφαρμόζουν το 4ο & 6ο Δημοτικό Αργοστολίου κι αυτό των Κεραμειών.

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό, η επόμενή μας δράση:

Πανευρωπαϊκή πρωτιά, η ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου ποιότητας σε συνεργασία με το γνωστό διεθνή οργανισμό πιστοποίησης TUV Hellas, που αφορά την Πιστοποίηση των Επιχειρήσεων Θαλάσσιων Σπορ για την Ασφάλεια. Αυτές οι επιχειρήσεις ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, πιστοποιούνται και κερδίζουν την αντίστοιχη «γαλάζια σημαία ασφάλειας», που ήδη κυματίζει σε water sports centers σε πολλές παραλίες της Ελλάδας.

Στην Κεφαλονιά ξεκίνησε η πιστοποίηση του κέντρου water sports στο Μακρύ Γιαλό, αναμένουμε κι άλλα water sports centers να πιστοποιηθούν σύντομα.

Επιγραμματικά, θα αναφέρω και τις παρακάτω δράσεις μας:

  • Τη δημιουργία κι ευρεία προβολή στα ΜΜΕ, στα social media και μέσω της πλατφόρμας elearningμιας σειράς spots ευαισθητοποίησης για θέματα ασφάλειας στο νερό με τη συμμετοχή ολυμπιονικών αθλητών μας.
  • Tην εγκατάσταση πληροφοριακών πινακίδων σε παραλίες της χώρας, με φιλικά οπτικοποιημένο «Κώδικα Ασφαλούς Θαλάσσιας Συμπεριφοράς» σε ελληνικά κι αγγλικά
  • Τη λειτουργία ενημερωτικών & ψυχαγωγικών κέντρων για παιδιά σε παραλίες
  • Την παραγωγή Εκπαιδευτικής Βαλίτσας για την Ασφάλεια, που ταξιδεύει σ’όλη την Ελλάδα για την εκπαίδευση παιδιών με μέσο το παιχνίδι (σε κολυμβητήρια, κατασκηνώσεις, νηπιαγωγεία κλπ).

To Safe Water Sports, στα 3 χρόνια από την ίδρυσή του, έχει παραγάγει πλούσιο έργο και συνεχίζει με ορμή κι έμπνευση, με σαφές όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στις ελληνικές θάλασσες.

Με το έργο του, το SWS απέδειξε ότι Πολιτεία & Ιδιωτικός Τομέας μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά, χωρίς προκαταλήψεις, και να παράγουν σημαντικό καλό για την κοινωνία.

Τέλος, και κυριότερα, το SWS ανέδειξε τον Πολίτη σε «πρωταγωνιστή» στο καθημερινό έργο της ενίσχυσης της ασφάλειας στο νερό, κινητοποιώντας μια ευρύτατη βάση εθελοντών σε πρωτοβουλίες που φέρνουν τη θετική αλλαγή στις ελληνικές παραλίες μέρα με τη μέρα!

Κατεβάστε τώρα στο κινητό σας το mobile app «SAFE WATER SPORTS» και δηλώστε «Εθελοντής» μέσω του www.safewatersports.gr.

           

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr