Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα οδοιπορικό στη Χώρα των Φαραώ, στην οποία το ελληνικό μεγαλείο άφησε τη σφραγίδα του

Οταν αποφασίσεις να γράφεις για μια χώρα σαν την Αίγυπτο (των 98.000.000 ανθρώπων και μιάς ιστορίας που ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων) …δεν ξέρεις από που να αρχίσεις.

Μέσα στο μυαλό σου έρχονται, ανακατεμένα, Φαραώ, Ραμσήδες, Πυραμίδες, μούμιες, πάπυροι, Νείλος, κροκόδειλοι και πολλά άλλα μυστήρια και απίθανα.

Μα πάνω απ’ όλα, όταν είσαι Ελληνας και όχι μόνον, σου έρχεται στο νου ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μακεδών.

Σε προηγούμενα οδοιπορικά μας, είχαμε επισημάνει ότι αυτή η Πατρίδα όπου και να πας στο Εξωτερικό σε πληγώνει. Γιατί πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να αναδείξουν το αρχαίο ελληνικό μεγαλείο βρίσκονται στην αφάνεια, ή στη «καλύτερη» περίπτωση, έχουν αφεθεί στην τύχη της ιστορίας τους.

Επιχειρήσαμε, λοιπόν, αυτή τη φορά, ένα οδοιπορικό στα ίχνη του «Μεγαλέξανδρου», σε μια εποχή που η Χώρα μας πάει να υποστεί μεγάλη εθνική βλάβη με το «ξεπούλημα» που λαμβάνει χώραν σε βάρος της Μακεδονίας μας, της Πατρίδας που γέννησε τη μεγάλη και ακαταμάχητη  αυτή μορφή.

Ο «Μεγαλέξανδρος», αφού κατέκτησε και την Αίγυπτο το 332 π.Χ., τέθηκε επικεφαλής της Χώρας αυτής για 9 χρόνια, μέχρι το 323 που πέθανε στη Βαβυλώνα.

Μέγας Αλέξανδρος
Το Κάιρο, το διασχίζει ο ποταμός Νείλος

Κάιρο, η πανάρχαια «πόλη με τους χίλιους μιναρέδες»


Το Kάιρο, που η ονομασία του σημαίνει στα αραβικά «Κατακτητής» ή «Νικητής» (Αλ Καχίρα), είναι η μεγαλύτερη πόλη του αραβικού κόσμου και της Αφρικής, με πληθυσμό, μαζί με τα περίχωρα, πάνω από 25.000.000 κατοίκους, δηλαδή υπερπενταπλάσιο από την Αθήνα.

Ιδρύθηκε το 969 μ.Χ. από τη δυναστεία των Φατιμιδών και ονομάζεται «πόλη των χιλίων μιναρέδων», λόγω της κυριαρχίας της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Στην περιοχή που εκτείνεται η σύγχρονη πόλη, βρίσκονται ερείπια παλαιότερων πρωτευουσών της Αιγύπτου, όπως η Μέμφις, η Γκίζα και το Φουστάτ, οι οποίες είναι κοντά τη Μεγάλη Σφίγγα και στις Πυραμίδες της Γκίζας.

Αν δεν ήτανε οι 1000 μιναρέδες, κυκλοφορόντας στο Κάιρο νομίζεις ότι βρίσκεσαι …στην Αθήνα, κάτω απ’ το νέφος, μέσα στα μποτιλιαρίσματα και στα σκουπίδια.

Βεβαίως, με τον Νείλο, που το διασχίζει και με φόντο, την Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα 7 θαύματα του Κόσμου.


Η ζωή στο Κάιρο, μια πολύβουη πόλη


ΜΟΛΙΣ ΒΓΕΙΣ στους δρόμους του Καίρου με αυτοκίνητο, αμέσως καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στο …χάος. Φανταστείτε την Αθήνα πέντε φορές μεγαλύτερη…

Που να πας και τι να κάμεις…

***

Ο ΚΑΙΡΟΣ είναι θαυμάσιος, φθινοπωρινός αλλά το άσπρο ταξί που μπαίνουμε είναι πολύ βρώμικο, τόσο, που αν φορείς κουστούμι θα είναι πολύ δύσκολο να μπεις μέσα…

Τρακαρισμένο σε δύο τρεις μεριές, ξυσμένο από παντού, οι καθρέφτες κρέμονται και τα καθίσματα σκονισμένα… Αλλα ταξί δίπλα μας κυκλοφορούνε χωρίς καθρέφτες…

Με το που προχωράει το ταξί, εκτός από το βουητό της μεγαλούπολης, ακούς συνεχώς και από παντού κορναρίσματα… Χαλασμός…

Ο οδηγός σφυρίζει κάθε δύο δευτερόλεπτα, το ίδιο κάνουν και όλοι οι άλλοι οδηγοί… Για να μη τρακάρουν…

Κοιτάς έξω, παρατηρώντας τα οχήματα, και τι βλέπεις… Ολα, μα όλα, …τρακαρισμένα. Κι’ αρχίζεις και φαντάζεσαι τα …συγκρουόμενα αυτοκινητάκια του Λούνα Πάρκ…

***

ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙ πέσαμε πάνω σε δύο τρία πλαγιομετωπικά …ξυσίματα αυτοκινήτων, αλλά, όπως μας είπε ο οδηγός, αν τρακάρουν κάποια οχήματα, δεν κάθονται να φωνάξουν το …«100», δίνουνε τόπο στην οργή και φεύγουνε! Ούτε ασφάλειες, ούτε τίποτα, μέσα σ’ αυτό το …χάος…

Ξέχασα να σας γράψω, ότι για το ταξί που πήγε την παρέα μας από το ξενοδοχείο σ’ ένα πλωτό εστιατόριο του Νείλου, κάναμε παζάρι για την τιμή, όπως παζάρι γίνεται σε όλα τα πράγματα στην Αίγυπτο. Όλη η Χώρα είναι ένα …τεράστιο παζάρι.

Στο Κάιρο από κάποιους αυτοκινητόδρομους φαίνονται απένταντι οι Πυραμίδες
Αμαξα πολυτελείας σε δρόμο του Κάιρου

«Πάρε λίρες να κυκλοφορείς, αλλά ξόδεψέ τες όλες»!


Στην Αίγυπτο για να κυκλοφορήσεις εύκολα πρέπει να μετατρέψεις τα Ευρώ σου σε λίρες Αιγύπτου, δηλαδή σε …«χαρτοπετσέτες». Μιά λίρα ισούται με 20 Ευρώ και 100 Ευρώ είναι 2.050 λίρες. Πρόβλημα, πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Με το που θα μπεις στη Χώρα σε ενημερώνουν ότι πρέπει να βρεις αμέσως …ανταλλακτήρια, αν θέλεις να κάμεις τη ζωή σου εύκολη.

Και όταν φύγεις απ’ τη Χώρα πρέπει να έχεις ξοδέψει όλες τις λίρες αυτές, γιατί αν ξεχαστείς και κρατήσεις τα …«τσατσόχαρτα» είναι μόνον για των κάλαθο των αχρήστων…

Στα καλά μαγαζιά αν έχεις μόνο Ευρώ έχουνε υπαλλήλους που πάνε δίπλα στην Τράπεζα και στα αλλάζουνε μόνοι τους, προκειμένου να πάρουν το δυνατό χρήμα. Αν όμως πας σε Τράπεζα ή ανταλλακτήριο και πεις να μετατρέψεις τις λίρες Αιγύπτου σε Ευρώ οι υπάλληλοι σκάνε στα γέλια… Δεν τις παίρνουνε με τίποτα…


Στρατηγός Σίσι, ο πρόεδρος της Αιγύπτου


ΤΗΝ Αίγυπτο κυβερνάει σήμερα ο 64χρονος στρατηγός Αμντούλ Φατάχ Σαϊντ Χουσεϊν Χαλίλ αλ Σίσι, που είναι γνωστός παντού ως «στρατηγός Σίσι» και οι Αιγύπτιοι μιλάνε γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Οταν το 2013 ανατράπηκε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απ’ το στρατό της Χώρας και καταδισκάστηκε σε θάνατο (2015) για τις βιαιοπραγίες της «Αραβικής Ανοιξης» ανέλαβε πρόεδρος ο Σίσι στις 8 Ιουνίου 2014. Ο Σίσι επανεξελέγει πρόεδρος της Χώρας στις εκλογές του 2018. Πρόσφατα η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Μόρσι ακυρώθηκε από δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.

Ο Σίσι, δεν θέλει να γίνονται διακρίσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, καθώς, όπως λέει, «όλοι είμαστε Αιγύπτιοι».

Επίσης, ο Μόρσι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Κρητικό Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, τον οποίο εκπισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ιδίως στις γιορτές της Ορθοδοξίας.

Στην Αίγυπτο, οι Χριστιανοί αποτελούν το 15% της Χώρας, αλλά οι Μουσουλμάνοι αρέσκονται να λένε ότι είναι …μόνο το 2% για να φαίνεται πως είναι λίγοι. Οταν όμως θέλουνε να αποδώσουν ευθύνες στον Σίσι λένε ότι οι Χριστιανοί μας έφεραν «τον στρατηγό Σίσι», στην εξουσία, γιατί αυτοί (οι Χριστιανοί) είναι το 15%…

Θεόδωρος Β’
Αλ Σίσι
Μ. Μόρσι

Αιγυπτιακός Στρατός, ένας από τους μεγαλύτερους του Κόσμου


Ο Αιγυπτιακός Στρατός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς του Κόσμου (10ος κατά σειρά) και απαριθμεί (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, Αεράμυνα) σήμερα πάνω από 500.000 στρατιώτες.

Για τους αγράμματους Αιγύπτιους η θητεία είναι τρία χρόνια, για όσους έχουν βγάλει Λύκειο δύο χρόνια και για όσους έχουν βγάλει ανώτατες σχολές δεκατρείς μήνες.

Δεν πάνε στο Στρατό της Αιγύπτου οι άνδρες που έχουν τρείς αδελφές και οι ομοφυλόφιλοι.

Η Αίγυπτος διαθέτει πολλά πολεμικά αεροπλάνα F16, αλλά και 24 πολεμικά αεροπλάνα Pafal, που αγοράστηκαν πρόσφατα από τη Γαλλία. Επίσης διαθέτει και γερμανικά υποβρύχια.

Τώρα η Αίγυπτος βρίσκεται σε «πολεμική εμπλοκή» με την Αιθιοπία, καθώς οι Αιθίοπες έχουν δημιουργήσει ένα φράγμα στο Νείλο, το οποίο δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στη ροή του ποταμού.

Κάθε ένα λεπτό στην Αίγυπτο γεννιόνται τέσσερις καινούριες ζωές και τα σχολεία της Χώρας των 98.000.000 ψυχών είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr