Τα φιδάκια της Παναγιάς, που το μήκος τους δε ξεπερνά το ένα μέτρο, έχουν δέρμα «βελούδινο» και στο κεφάλι και τη γλώσσα τους, σχηματίζεται ένα μικρό σταυρουδάκι.
Εμφανίζονται στην περιοχή ανήμερα του Σωτήρος και εξαφανίζονται αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Δεκαπενταυγούστου. Την πρώτη εμφάνισή τους σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση την έκαναν πριν περίπου 470 χρόνια, όταν πειρατικά πλοία προσάραξαν στο νησί και οι πειρατές προσπάθησαν να βεβηλώσουν και να λαφυραγωγήσουν την Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να τις προστατέψει. Σύμφωνα με τον μύθο, η Παναγία εισακούοντας τις προσευχές τους, έστειλε φίδια που περικύκλωσαν το μοναστήρι και έδιωξαν τους πειρατές σώζοντας έτσι και τις καλόγριες.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι μέχρι και σήμερα ανεξήγητο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟΣΕΑΔΕ και μέλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δ. Ελλάδος και Ιονίου, Όλγα Άνθη Καρδακάρη, που «έζησε» όπως λέει για πρώτη φορά το «θαύμα». «Το δέρμα τους είναι απίστευτα μαλακό σαν βελούδο, αλλά το αξιοπερίεργο είναι πως είναι ζεστά» θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηριστικά.
Φέτος εμφανίστηκαν περίπου δέκα φιδάκια, με τους ντόπιους να νιώθουν ιδιαίτερη χαρά, καθώς όπως πιστεύουν το νησί θα είναι ευλογημένο και δε θα το βρουν κακουχίες.
Τα φίδια της Παναγιάς, που έχουν δώσει και το όνομά τους στην Παναγία τη Φιδιώτισσα, θεωρούνται ακίνδυνα και θαυματουργά, και πολλοί μαρτυρούν πως όταν τα ακούμπησαν, θεραπεύτηκαν από ανίατες αρρώστιες. Είναι ορατά σε όλους. Κρέμονται στην εικόνα της Παναγίας, στα στασίδια και τα προσκυνητάρια, ακόμη και στο Ευαγγέλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ