Αφρ. Θεοπεφτάτου: Μεταφορικό ισοδύναμο και για τα Ιόνια Νησιά από το 2019

Σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς στην Ιθάκη είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το μήνυμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, με αφορμή την πρώτη ημέρα εξόδου της χώρας από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης.

 22 08 2018 12:49:01
«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλληνίας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία ήταν παρούσα στην σύσκεψη και αναφορικά με το μεταφορικό ισοδύναμο, που θα ισχύσει για πρώτη φορά στα Ιόνια Νησιά τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο, «καθώς όποια μέτρα είχαμε νησιωτικής πολιτικής ίσχυαν μόνο για το Αιγαίο». Βεβαίως από αυτό εξαιρείται η Λευκάδα, διότι συνδέεται με την ξηρά.  Από αυτό θα ευνοηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι τουρίστες. «Αυτό είναι πολύ σπουδαίο για τους επιβάτες και για τα εμπορεύματα, γιατι αποδίδεται η διαφορά είτε με ηλεκτορνική  πλάτφόρμα  είτε στον λογαριασμό του, που θα χάλαγε στο εισιτήριο σε σχ΄λεση με την τιμή του ΚΤΕΛ. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια είναι ιδιαίτερα υψηλότερα απ΄αυτά, που ισχύουν στην ξηρά και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της διαφοράς (80%) θα μπορεί να το έχει ο κάθε επιβάτης, μια οικογένεια και στις μεταφορές εμπορευμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εκτός από την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας με την Ιθάκη μέσω της γραμμής Πάτρα- Σάμη-Ιθάκη, με την ελπίδα ότι τα δρομολόγια θα συνεχιστούν, κάτι, που εξετάζεται από το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής , οι τοπικοί φορείς έθεσαν και άλλα ζητήματα στον πρωθυπουργό. «Αυτό έχει να κάνει με την αναγνώριση της νησιωτικότητας από την κυβέρνησης μας με την δημιουργία Υφυπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, όπως γνωρίζεται υπήρχε μια γραμματέας και αυτή την στιγμή έχουμε το υφυπουργείο, που επεξεργάζεται θέματα σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία, ζητήματα, που αφορούν δηλαδή εμάς τους νησιώτες , όπως για παράδειγμα η στελέχωση των δομών υγείας και των σχολείων μας, που είναι κάτι δύσκολο, διότι δεν έρχεται εύκολα κάποιος στα νησιά μας για να δουλέψει». Στη συνέχεια η κ. Θεοπεφτάτου πρόσθεσε ότι είναι συστηματικές οι ελλείψεις σε αυτά τα θέματα , οπότε «εμείς το ξεκινήσαμε ότι απαιτείται υφυπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, η Ελλάδα έχει πολλά κατοικημένα νησιά και πρέπει να δοθεί μια έμφαση και σε αυτούς τους νησιώτες, που προσφέρουν στον ΑΕΠ της χώρας, μέσω του τουρισμού, θα πρέπει όμως να μην μας κοστίζουν όλα, που σημαίνει μετακίνηση για εμάς».
Ακόμη στη σύσκεψη όλων των φορέων παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συζητήθηκαν και θέματα, που έχουν σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιθάκης, όπως να προχωρήσουν οι ανασκαφές, ήδη έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών το παλαιό Ειρηνοδικείο για να γίνει «Οδυσσειακό Κέντρο» και βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με τον Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να γίνει ένα σύγχρονο κέντρο Οδυσσειακών μελετών στην Ιθάκη, αλλά και να γίνει αποτύπωση όλης της ιστορίας, με στόχο να αναδειχθεί.
Επίσης τονίστηκε στη σύσκεψη η υποστελέχωση της δημοτικής υπηρεσίας  και του Κέντρου Υγείας, ενώ για τα θέματα υποδομών, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλληνίας σημείωσε ότι «ήδη προχωρά το λιμάνι του Πισαετού, που θα δώσει ώθηση στις ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες,  ο Βιολογικός Καθαρισμός και θέματα , που είχαν να κάνουν πάλι με την νησιωτικότητα. Για να πάρει ο κάτοικος της Ιθάκης ένα πιστοποιητικό πρέπει να πάει Αργοστόλι ή Πάτρα ή Κέρκυρα». Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον επισημαίνοντας ότι διάφορα πιστοποιητικά, που απαιτούνται, να μπορούν ηλεκτρονικά να αποδίδοντα και να ταυτοποιούνται χωρίς να χρειάζεται κάποιος για ένα χαρτί να κάνει τόσο κόπο και τόσο έξοδα για να βρεθεί σε άλλο νησί ή στην Πάτρα.
Αναφορικά για την δημιουργία υδατοδρομίων στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά του Ιονίου και σύνδεσή τους με την Πάτρα, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλληνίας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου δήλωσε ότι «σχεδιάζεται σύνδεση όχι μόνο με την Πάτρα, αλλά και των Ιόνιων Νησιών μεταξύ τους. Πάμε στο διοικητικό κέντρο της περιφέρειας στην Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά, η Ιθάκη , η Ζάκυνθος, μιλάμε για μια σύνδεση μεταξύ μας αλλά και με την απέναντι ξηρά (Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο). Είναι πολύ σημαντική η σύνδεσή μας».
Αναδημοσίευση από http://www.stokokkino.gr/