Ορέστης Καππάτος: Που και πότε θα χιονίσει στην Κεφαλονιά-Τι θα γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αρχή του νέου έτους και η χώρα ήδη βλέπει «ΑΣΠΡΕΣ ΜΕΡΕΣ». Το σύστημα βαρυχειμωνιάς που θα πλήξει τον Ελλαδικό χώρο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι αρκετά δυνατό, αλλά δεν είναι ο ιστορικός χιονιάς όπως βλέπουμε σε πολλές ειδησιογραφικές ιστοσελίδες. Μια ακόμα πολύ καλή πρόκληση για να αισθανθείς ότι είσαι «ενεργός Μετεωρολόγος» και ότι αυτά που διδάχθηκες και έζησες, δεν τα έχεις ξεχάσει…Να ξεκαθαρίσω ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά καλή προετοιμασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι μια δύσκολη συγκυρία γιατί πολλοί οι εκδρομείς, έχουν προγραμματίσει επιστροφή σε πόλεις, την ημέρα των Θεοφανείων. Επίσης αναφέρω για μια ακόμη φορά, ότι η ονοματολογία που ακούγεται, δεν έχει δοθεί από το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο (επίσημο φορέα όλων των προγνώσεων) και να προτείνω στους σεισμομετεωρολόγους, αυτό το σύστημα, να το ονομάσουν «ΘΕΟΦΑΝΗ» . Η ανάρτησή μου, για λόγους ευκολίας, θα χωρισθεί σε τέσσερις παραγράφους:

α) Κεντρική και Βόρεια χώρα, Εύβοια αλλά και νησιά Ανατολικού & Βόρειου Αιγαίου στις 5/1 & 6/1/2020 έρχεται χιόνι …Αρκετό χιόνι…Στις 5/1 το βράδυ και μετά, από το Σχηματάρι και πάνω, θα υπάρχουν προβλήματα….(δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο….)

β) Υπόλοιπη χώρα. Κρύο , χιόνι σε όλα τα ορεινά αλλά και σε πιο χαμηλές περιοχές της Πελοποννήσου, χιονόνερο σε πιο πεδινά. Επίσης σε περιοχές νησιών όπως η Νάξος ή η Κρήτη, θα πέσει καλό χιόνι. Θα τολμήσω να πω ότι και σε ορεινές περιοχές της Λευκάδας, ακόμα και ίσως στην Κέρκυρα, τα ξημερώματα των Θεοφανείων θα δουν λευκό τοπίο.

γ) Αττική. Την νύκτα της 5/1, προς ξημερώματα της ημέρας Θεοφανείων (6/1/2020) , χιόνι θα πέσει σε όλα τα γύρω βουνά, (Τρελέ ζούμε στα άσπρα να σε δούμε …Για όσους δεν ξέρουν «Τρελός» , ονομάζεται το βουνό του Υμηττού), σε περιοχές κοντά σε βουνά και σε περιοχές των Βορείων Προαστίων. Επίσης σε Ελευσίνα , Μέγαρα, Βίλλια, Οινόη, Μάνδρα, Φυλή, Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Τατόι, Αυλώνα, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Δροσιά. (και σε όμορες περιοχές πχ Κηφισιά, Λυκόβρυση. Η αναφορά που κάνω είναι ενδεικτική για να οριοθετήσω το «τόξο χιονόπτωσης»). Αλλά και σε κοντινές περιοχές , όπως Σχηματάρι ή Τανάγρα. Εντός Λεκανοπεδίου, ναι κάτι μπορεί να κάνει, αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στις 6/1. Όμως σε καμία περίπτωση (για την Αττική…), δεν είναι ο χιονιάς των Ιανουαρίου 2002, Τσικνοπέμπτης 2004, Φεβρουαρίου 2008 και Φεβρουαρίου 2019.

δ) Κεφαλονιά (δεν σε ξεχνώ…). Αργά την νύκτα 5/1/2019 , εκτιμώ ότι θα χιονίσει αλλά σε ορεινές περιοχές. Στο οροπέδιο των Ομαλών ,στο Πυργί, στην Ερισσο, στα ορεινά του χωριού καταγωγής μου τα Δηλινάτα ,εκτιμώ ότι θα πέσουν χιόνια . Όμως, για το νησί τονίζω δεν θα είναι ο χιονιάς του Ιανουαρίου 2017 ,τότε που το είχε στρώσει για τα καλά, μέσα σε Αργοστόλι & Ληξούρι.

Για τους ανέμους ως γενική ένδειξη , να πω ότι Θυελλώδεις άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επικρατήσουν την Κυριακή (05-01-2019) με τάση ενίσχυσης, αλλά βαθμιαία την ημέρα των Θεοφανείων, θα φθάσουν στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ.

Κλείνοντας να τονίσω ότι και στις 7/1 , πολλές περιοχές θα ταλαιπωρηθούν, (παγετός…προσοχή…) αλλά τα σημάδια βελτίωσης από τα Βόρεια & Βορειοδυτικά τμήματα της χώρας , θα είναι εμφανή.
Οπλιστείτε με κουράγιο, προμηθευτείτε ξύλο, πέλετ, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Όμως ένα είναι το καλύτερο φάρμακο…Το τσίπουρο, η ρακή , η σβανία (ξέρουν στην Κύπρο) ή ο τσιπουρίτης που λένε στην πατρίδα μου!!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ, ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!

Από το fb του Orestis Kappatos