Τους δυο επόμενους μήνες «πρέπει να κρυφτούμε» από τον κορονοϊό ανέφερε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας συμπληρώνοντας ότι το μόνο όπλο είναι η καραντίνα καθώς «ο Απρίλιος αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος μήνας».
Αναφορικά με το φάρμακο ο καθηγητής υπήρξε αισιόδοξος λέγοντας ότι οι μελέτες που γίνονται σε όλο τον κόσμο είναι ελπιδοφόρες και ίσως υπάρξουν θετικά αποτελέσματα ακόμα και μέσα στον Απρίλιο. Παράλληλα για την κυκλοφορία ενώ φαρμάκου στην Ελλάδα, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι μπορεί να έρθει στην αγορά προς το τέλος του καλοκαιριού.
Αναφορικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ανέφερε ότι η κατάσταση θα διαμορφωθεί προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο ανάλογα με το πόσο καλά θα πειθαρχήσουν οι πολίτες με αυτά. «Μέχρι στιγμής πάμε καλά αλλά αυτό δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο ή σε μια εβδομάδα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η πειθαρχία των πολιτών είναι θεαματική λέγοντας χαρακτηριστικά «Μερικές φορές νομίζω ότι βρίσκομαι σε σκανδιναβικό κράτος και όχι στην Ελλάδα».
Ο καθηγητής μιλώντας στη συνέχεια για τα τεστ του κορονοϊού υπογράμμισε ότι δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η καραντίνα. «Το τεστ δεν είναι το κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας». Αν υποθέσουμε ότι κάνουμε τεστ σε 10.000 ανθρώπους και βρίσκουμε 30 θετικούς. Τι θα τους πούμε; Μείνετε σπίτι. Εμείς λέμε και στους 10.000 μείνετε σπίτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
Αναφορικά με την πορεία καμπύλης των κρουσμάτων ο καθηγητής ανέφερε ότι τον Μάϊο ίσως δούμε μια πτώση μετά από έναν δύσκολο Απρίλιο «όταν ο ιός δεν βρίσκει νέα θύματα για να μολύνει, τότε η επιδημία αρχίζει και πέφτει. Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάψει να βρίσκει θύματα. Ο ένας είναι να μας σκοτώσει όλους και ο άλλος είναι να κρυφτούμε.
Πιθανότητα ο ιός να επιστρέψει το φθινόπωρο άφησε την ίδια ώρα ο καθηγητής του ΕΚΠΑ «οι επιδημίες όμως κάνουν κύκλους, Ο κορονοϊός μπορεί να επανέλθει το φθινόπωρο. Όμως, τότε, θα υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που θα έχει αντισώματα . Δεν θα είμαστε εντελώς γυμνοί. Ενδεχομένως να έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο φάρμακο».
Πηγή: ethnos.gr