Ισχυρισμός:
Βίντεο δείχνει την, παρουσία δεκάδων πιστών, περιφορά του Επιταφίου σε ναό στο Περιστέρι, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας
Συμπέρασμα:
Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι αποτυπώνεται περιφορά Επιταφίου. Ούτε ο Επιτάφιος απεικονίζεται, ούτε ο Σταυρός που τον συνοδεύει, ούτε πρόκειται για βραδινή ώρα – ως είθισται. Η Μητρόπολη Περιστερίου διαψεύδει τέτοιο γεγονός, καθώς απεικονίζει λιτανεία από την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κάποιοι στο Περιστέρι “αψήφησαν τις απαγορεύσεις” και πραγματοποίησαν περιφορά του Επιταφίου πέριξ ενός ναού παρουσία δεκάδων ανθρώπων. Ωστόσο, τα στιγμιότυπα που προβλήθηκαν προέρχονται από παλαιότερη τελετή.
Παραδείγματα: parapolitika.gr (1η και 2η έκδοση), agropost.gr.
Τι ισχύει;
Τα στιγμιότυπα (οι εικόνες αποτελούν καρέ βίντεο) δεν αντικατοπτρίζουν περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Έχουν ληφθεί από τη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Λήμνου στο Μπουρνάζι, έναντι του Ι. Ναού Αγίου Παύλου Περιστερίου.
Είναι αδύνατον να πρόκειται για περιφορά Επιταφίου
Στο βίντεο δεν απεικονίζεται η χαρακτηριστική, ογκώδης αρκετά ώστε να μπορεί να διακρίνεται, κατασκευή (κουβούκλιο) του συνεκδοχικά καλούμενου “Επιταφίου“, την οποία φέρουν επ’ ώμου ή ανά χείρας κάποιοι πιστοί. Επιπρόσθετα, δεν αναγνωρίζεται στο βίντεο ο ξύλινος σταυρός που πάντοτε συνοδεύει τον Επιταφιο. [παράδειγμα] Το μόνο που διακρίνεται είναι ένα ζεύγος λάβαρα – σύμβολα που περιφέρονται στις περισσότερες λιτανείες και περιφορές του εκκλησιαστικού έτους (λιτανείες ιεράς εικόνος κατά την πανήγυρη του εκάστοτε ναού, άλλων φιλοξενούμενων εικόνων, κατά την λιτανεία των εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας κοκ).
Επιπλέον, χωρίς να πρόκειται για αποδεικτικό στοιχείο, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι η Περιφορά του Επιταφίου τελείται στο πλαίσιο του όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, ο οποίος, όπως και των υπολοίπων ημερών, ψάλλεται το εσπέρας (δηλαδή κατά την δύση του ηλίου, το βράδυ) της προηγούμενης ημέρας. [πηγή] Το βίντεο, ωστόσο, δείχνει πομπή κατά πρωινή ή μεσημβρινή ώρα, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η περιφορά γίνεται όταν έχει ήδη σκοτεινιάσει. Εξάλλου, ο καιρός στις 17/04 στο Περιστέρι ήταν γενικά αίθριος νωρίς το απόγευμα. [πηγή] Όσον αφορά την εικονιζόμενη λιτανεία, είναι απίθανο να πρόκειται για περιφορά του Επιταφίου και για έναν ακόμη λόγο: ο Επιτάφιος περιφέρεται στις οδούς εντός των ορίων της ενορίας [συχνές και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις], και όχι γύρω από τον ναό, κάτι που συνηθίζεται μόνον για λιτανείες σε πανηγύρεις μικρών ναών ή την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Τέλος, οι εγκύκλιοι του οικείου Μητροπολίτη δεν άφηναν κανένα περιθώριο προσέλευσης πιστών, και υποστήριζαν το “Μένουμε Σπίτι”. [πηγή]
Η από 18 Απριλίου ανακοίνωση της αρμόδιας Μητροπόλεως, που διευκρίνισε ότι πρόκειται για παλαιότερη λιτανεία των εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας, εμπεριείχε τα εξής:
Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Περιστερίου, ἐξ ἀφορμῆ λίαν συκοφαντικοῦ δημοσιεύματος κατά τήν ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 Ἀπριλίου 2020, στό site parapolitika.gr, μέ τίτλο: «Ἀψήφησαν τίς ἀπαγορεύσεις στό Περιστέρι καί ἔκαναν περιφορά τοῦ ἐπιταφίου», μέ προβολή ἀσχέτου βίντεο, ἐκφράζει τήν ἔντονη ἀγανάκτηση, τόν θλιβερό ἀποτροπιασμό καί τόν παραπικρασμό, τόσον τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Κλήμεντος, ὅσον καί τήν θλίψη τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου μετά τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος […].
Γιά τήν ἀποκατάσταση τῆς ἀληθείας γνωρίζομεν ὅτι, προεβλήθη βίντεο προερχόμενο ἀπό τό μακρινό παρελθόν, πού ἀφοροῦσε περιφορά εἰκόνων κατά τήν ἡμέρα τῆς Κυριακῆς τῆς Ὀρθοδοξίας.
Περισσότερα εδώ.
Σημειωτέον ότι, αν και δεν εντοπίσαμε αρχική πηγή του βίντεο, κατά τη φετινή Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α’ Κυριακή των Νηστειών, 8 Μαρτίου 2020) δεν είχαν θεσπιστεί περιοριστικά μέτρα ως προς τις μετακινήσεις ή συναθροίσεις στην ελληνική επικράτεια.
Συνολικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι το βίντεο που προβλήθηκε ως “ντοκουμέντο παραβίασης των περιοριστικών μέτρων” – για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοιού – δεν είναι πρακτικά δυνατόν να δείχνουν πομπή περιφοράς του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δημοσιεύματα έχουν ήδη αποσυρθεί.
Συνοψίζοντας, ο ισχυρισμός ότι βίντεο δείχνει την, παρουσία δεκάδων πιστών, περιφορά του Επιταφίου σε ναό στο Περιστέρι, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, δεν ευσταθεί, και καταρρίπτεται.
Πηγή: https://www.ellinikahoaxes.gr/