Σε θρίλερ και εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το άνοιγμα ή όχι των σχολείων της χώρας με την κυβέρνηση να αποφασίζει την τελευταία στιγμή, λαμβάνοντας υπόψιν και την τελική εισήγηση της Ειδικής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το OPEN στην κυβέρνηση υπάρχουν αυτήν την στιγμή δύο απόψεις, Από τη μία κάποια μέλη της εκτιμούν ότι στα θρανία πρέπει να επιστρέψουν στα μέσα Μαΐου μόνοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές, οι οποίες θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου και θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Ιουλίου.
Οι ίδιοι επιχειρηματολογούν ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θεωρούνται ώριμοι (έχουν και δικαίωμα ψήφου) για να ακολουθήσουν τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής και στα διαλείμματα. Παράλληλα, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο καθολικό άνοιγμα των σχολείων καθώς αρκετοί μαθητές έρχονται μετά το τέλος των μαθημάτων σε επαφή με ενήλικους αλλά και ενδεχομένως, γιαγιάδες και παππούδες που δεν αποκλείεται να αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους μέχρι την επιστροφή των γονέων από τη δουλειά.
Από την άλλη μέλη της κυβέρνησης επιμένουν στο άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων, κυβέρνηση με στόχο να μπορέσουν οι γονείς των παιδιών, που βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού, να επιστρέψουν σταδιακά στις εργασίες τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να επαναλειτουργήσουν σταδιακά από τα μέσα έως τα τέλη Μαΐου, όλα τα σχολεία, με πρώτα τα Γυμνάσια και τελευταία τα Δημοτικά
Επικρατέστερο σενάριο, μέχρι στιγμής, ωστόσο, είναι το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, ξεκινώντας με την επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 25 Μαΐου. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο εώς και την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της χώρας και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση του σχολικού έτους.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει διευκρινιστεί, σε περίπτωση που λειτουργήσουν όλες οι τάξεις, τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη (23.4), τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να ανοίξουν οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο αναμένεται η ιεράρχηση, όπως είπε. Παράλληλα, ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστών μέτρων που ίσχυαν μέχρι τις 27 Απριλίου έως και τις 4 Μάϊου.
Κεραμέως: Ενδέχεται τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο
Την ίδια ώρα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, για τη νέα σχολική χρονιά, προκειμένου να καλυφθεί το έδαφος που χάθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.
Όταν ρωτήθηκε για το σενάριο αυτό, για έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα, η κ. Κεραμέως απάντησε στον ΑΝΤ1: «Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Έχουμε ζητήσει αναλυτικές εισηγήσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την ύλη που θα πρέπει να έχει καλυφθεί, τα εφόδια που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ένας μαθητής για να είναι ομαλή η μετάβασή του στην επόμενη τάξη».
Όσο για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Μας συμβουλεύει μια επιτροπή εξαίρετων λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων», είπε η κ. Κεραμέως.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με κανόνες και προϋποθέσεις, για να προστατεύεται η υγεία των παιδιών, των οικογενειών τους, των ευπαθών ομάδων αλλά και όλης της κοινωνίας. Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας προανήγγειλε ότι σήμερα θα τοποθετηθεί η επιτροπή για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να λειτουργήσουν τα σχολεία.
Ποια είναι η στάση των επιστημόνων
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που είναι αντίθετοι με ενδεχόμενο καθολικό άνοιγμα των σχολείων από τα τέλη Μαΐου. Μεταξύ άλλων αντίθετοι στο άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων της χώρας εμφανίζονται επιστήμονες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας καθώς όπως εισηγούνται, είναι μεγάλο το ποσοστό των ασυμπτωματικών παιδιών που δεν νοσούν μεν, αλλά μπορούν να μεταδώσουν αθόρυβα τη νόσο στους γονείς ή τους ηλικιωμένους και ευπαθείς συγγενείς τους.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και πνευμονολόγος Αναστασία Κοτανίδου μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του OPEN για το άνοιγμα των κλειστών σχολείων, εκφράζοντας διαφορετική γνώμη από αυτή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα
Όπως είπε, νόημα έχει αυτή τη στιγμή, να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τα παιδιά που περιμένουν να δώσουν πανελλήνιες.
Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος είναι σε πολύ μεγάλο φόβο. Πολλοί γονείς δεν θα σκεφτούν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, χωρίς τη δεύτερη σκέψη ότι μπορεί να κολλήσουν κάτι.
«Θεωρώ, ότι και να ανοίξουν τα σχολεία, λίγα παιδιά θα πάνε. Μιλάμε για τέλος Μαΐου, σε λίγο κλείνουν τα σχολεία. Τα παιδιά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια μπορούν να προστατευτούν, είναι μεγάλα. Το μικρό παιδάκι είναι αδύνατο να μάθει, ότι δεν πρέπει να είναι στον ίδιο χώρο με άλλα παιδάκια, να πλένει συνέχεια τα χέρια του και να κάθεται μακριά από άλλα παιδιά», είπε μεταξύ άλλων.
Την άποψη ότι τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν «και να τελειώσει τώρα η σχολική χρονιά» εξέφρασε μεταξύ άλλων στο Θέμα Radio 104.6 ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας, Μάριος Λαζανάς.
«Τα σχολεία είναι ευαίσθητο θέμα. Δεν ξέρω τι θα κερδίσουμε αν ανοίξουν, με εξαίρεση τις πανελλαδικές εξετάσεις» είπε μεταξύ άλλων την Τετάρτη (22.4) στο Focus FM ο ομότιμος καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Δάικος.
Καταρχήν αντίθετος εμφανίζεται και ο Ηλίας Μόσιαλος. Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο «ζωνών διδασκαλίας», να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές”. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον COVID-19, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας πριν λίγες μέρες στον ΣΚΑΙ.
«Προσωπικά θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων. Με δεδομένο ότι οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και τη μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό, επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία, είναι προτιμότερο τα σχολεία να μην ανοίξουν κανονικά με την άρση των μέτρων» είχε δηλώσει ο κ. Μόσιαλος.
Τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού, όμως, που είναι αυτά που χρειάζονται επιτήρηση στο σπίτι από ενήλικα, είναι κι αυτά τα οποία – σύμφωνα με τους επιστήμονες – θα τηρήσουν πολύ δύσκολα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής στο σχολείο. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες εκφράζουν αντιρρήσεις για την επαναφορά τους στο σχολείο, καθώς, όπως λένε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς της νόσου COVID-19 στον πληθυσμό.
Πηγή: ethnos.gr