Κορονοϊός: Πώς θα κάνουμε φέτος διακοπές; – Ο τουρισμός των «τριών μηνών»

Την Πρωθυπουργική φράση “να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την μικρότερη πίτα” του τουριστικού προϊόντος προσπαθούν να κάνουν πράξη οι επιτελείς του τουρισμού με έμφαση στο τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου που αναμένεται να δουλέψει το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών μονάδων στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά. Το φετεινό καλοκαίρι θα είναι πάντως πολύ διαφορετικό, αφού ο κόσμος που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα θα είναι σαφέστατα λιγότερος, ενώ και η ταξιδιωτική εμπειρία θα είναι τελείως διαφορετική.

Τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε φέτος διακοπές αλλά και αυτόν με τον οποίο θα δουλέψουν οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα επεξεργάζονται τις τελευταίες εβδομάδες κυβερνητικά στελέχη αλλά και φορείς του τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το σενάριο ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό μέσα στον Ιούλιο, ενώ η τουριστική σεζόν αναμένεται να επεκταθεί πλήρως και μέσα στον Σεπτέμβριο, ακόμη και Οκτώβριο ή Νοέμβριο εφόσον το επιτρέψουν και κλιματικές συνθήκες.

Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ούτε τον αριθμό των ανθρώπων που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ούτε και το αποτύπωμα της τουριστικής κίνησης σε έσοδα, είναι σαφές ότι σε σύγκριση με τις περυσινές εισπράξεις από τον τουρισμό που πέρυσι ανήλθαν στα 18 δις ευρώ από 34 εκατομμύρια επισκέπτες, φέτος η προσπάθεια θα αφορά ένα υπολαπλάσιο ποσό, που σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Τουρισμού μπορεί να αγγίζουν το 15-20%.

Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Η επανεκκίνηση πάντως των περισσοτέρων ξενοδοχειακών μονάδων τοποθετείται στις αρχές Ιουνίου, αμέσως μετά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ και εστιατόρια) όπου βέβαια αναμένεται να τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, έλεγχος του αριθμού των θαμώνων και εκτεταμένη χρήση του εξωτερικού χώρου). Το άνοιγμα των μονάδων αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, αρχικά αυτών που λειτουργούν για 12 μήνες και σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν τα εποχικά καταλύματα. Πριν την επανέναρξη της λειτουργίας τους, θα προηγηθεί διαβούλευση και δημιουργία ενός αυστηρού πρωτοκόλλου λειτουργίας σε σχέση με τους χώρους συνάθροισης, όπως εστιατόρια, πισίνες, χώρους αναψυχής κοκ.

Τι θα γίνει με τα αεροπορικά ταξίδια

Ο παράγοντας που θα “ξεκλειδώσει” έναν αριθμό αφίξεων θα είναι η επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών που θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τα ταξίδια εντός Ευρώπης. Εδώ κι αρκετές εβδομάδες έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για το “υγειονομικό πρωτόκολλο εισόδου” προκειμένου για κάθε Ευρωπαίο πολίτη να γίνεται ένα διαγνωστικό τεστ στη χώρα εκκίνησης των διακοπών για πιθανή ανίχνευση του ιού στον οργανισμό του. Στο εσωτερικό η συζήτηση διεξάγεται μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, με στελέχη του τουρισμού να εξηγούν στο Reader.gr πως ο έλεγχος στη χώρα εκκίνησης πρέπει να είναι βασικός και πρωταρχικός – σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι ελέγξιμη η κατάσταση, άρα οι όποιοι υγειονομικοί κανονισμοί θα πρέπει να ξεκινούν από τη χώρα προέλευσης και όχι στη χώρα προορισμού.  Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο ζήτημα θα ανάψει και το πράσινο φως για την έναρξη υποδοχής επισκεπτών στη χώρα.

Από πού θα έρθουν οι τουρίστες

Η Ελλάδα θα αποτελέσει επιλογή διακοπών για μια σειρά γειτονικών κρατών όπως το Ισραήλ και οι Βαλκανικές χώρες (ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα). Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης από τη Ρωσία, καθότι η Ελλάδα διαθέτει το πλεονέκτημα της χώρας που έχει πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό, εν συγκρίσει με τις ανταγωνίστριες Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία. Παράλληλα οι παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούν να αποτελούν χώρες προέλευσης, που πάντως έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως προορισμός που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την καλή διαχείρση του υγειονομικού ζητήματος, αν όχι φέτος σίγουρα πάντως τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι στο φετεινό καλοκαίρι θα υπάρξει ροή Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη, αφού αντίστοιχα οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν την είσοδο Ευρωπαίων στη χώρα.

Πηγή: reader.gr