Πρώτη κατοικία: Προστασία σε όσους έχουν δάνειο με ενέχυρο και επλήγησαν από τον κορονοϊό

Μέσα στην εβδομάδα ξεκαθαρίζει το θέμα του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να διευρύνει τον κύκλο της προστασίας και σε όλους εκείνους τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, έστω και αν δεν έχουν κόκκινο δάνειο ακόμη.

Για την πρώτη κατοικία, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει κρατική επιδότηση δόσεων, για συγκεκριμένο όμως χρονικό διάστημα, έως τον Σεπτέμβριο ή έως το τέλος του έτους. Από αυτή την περίμετρο θα απουσιάζουν όμως όλοι εκείνοι που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι κλπ).

Οι τελευταίοι αν έχουν κόκκινο δάνειο με προσημείωση την πρώτη κατοικία, δύσκολα θα τύχουν προστασίας πέραν από την 30η Απριλίου. Βέβαια εδώ προκύπτει ένα τεχνικό θέμα. Τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία είναι κλειστά εδώ και καιρό και δεν εξυπηρετούν το κοινό. Κατά συνέπεια αν κάποιος ήθελε να κάνει χρήση του υφιστάμενου νόμου, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξει μία μικρή άτυπη παράταση και για αυτούς.

Βέβαια μέχρι τώρα, ένα σχεδόν χρόνο από την εφαρμογή του νόμου, δεν υπήρχε καμιά «κοσμοσυρροή» στη χρήση του. Κοντά στα 500 δάνεια έχουν ρυθμιστεί και άλλα τόσα είναι σε διαδικασία ρύθμισης (έχουν οι τράπεζες κάνει πρόταση ρύθμισης και αναμένεται η συναίνεση του δανειολήπτη). Ο αριθμός είναι μικρός αν σκεφτεί κανείς ότι οι υπολογισμοί των τραπεζών πέρυσι ήταν ότι νόμος αφορούσε περί τους 180.000 δανειολήπτες. Βέβαια ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί δεδομένου ότι αρκετοί εξ αυτών προχώρησαν στην ρύθμιση του δανείου τους, απευθείας με τις τράπεζες χωρίς να περάσουν μέσα την διαδικασία του νόμου. Ο αριθμός τους υπολογίζεται στους 50.000 περίπου. Αλλά ακόμη και έτσι να είναι ο αριθμός των «κόκκινων» δανειοληπτών που έχουν γυρίσει την πλάτη στον νόμο είναι πολύ μεγάλος και εύλογα προκαλεί την απορία των δανειστών προς τι χρειάζεται μία νέα παράταση;

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την περίμετρο αυτών που θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Η προστασία θα συναρτάται και με το εύρος του πλήγματος που έχει επιφέρει στους συνεπείς δανειολήπτες η κρίση του κορονοϊού. Πρόταση της κυβέρνησης είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων (και επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Η πρόταση προβλέπει την πλήρη κάλυψη των δόσεων των δανειοληπτών αυτών από το κράτος για ένα διάστημα 3-4 μηνών και μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, τη μερική κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης.

Η πρόβλεψη αφορά και τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση και κινδυνεύουν να ξαναγίνουν κόκκινα, εκθέτοντας τους δανειολήπτες στον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.

Τη βεντάλια προστασίας της κυβέρνησης για τους ευάλωτους δανειολήπτες και μετά τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας υπό την παραπάνω μορφή, θα ολοκληρώσει ο νέος κρατικός φορέας ακινήτων, δίνοντας λύση στο πρόβλημα των εξώσεων που αποτελούν τη συνέπεια των πλειστηριασμών.

Πάγωμα πλειστηριασμών

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε ένα άτυπο πάγωμα πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Από αυτό «πάγωμα» εξαιρούνται βέβαια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, για τους οποίους θα υπάρξει … κυνήγι προς παραδειγματισμό.

Για το θέμα μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα έναρξης πλειστηριασμών με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων από σήμερα. «Όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης τελούν υπό αναστολή και θα είναι οι τελευταίες που θα ανοίξουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πηγή: newsit.gr