Φάκελος σχολεία: «Αγκάθι» το καθολικό άνοιγμα – Θέλει η κυβέρνηση, προβληματισμένοι οι γονείς

Κι ενώ τα σχολεία μοιάζουν έτοιμα για… επανεκκίνηση, οι “φωνές” που εκφράζουν διαφωνίες δεν είναι λίγες. Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τι σκέφτεται η κυβέρνηση, πού “κλωτσάνε” οι γονείς.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσει αύριο, τρίτη 28.04.2020, με νέο διάγγελμα τον ελληνικό λαό για το πώς θα επιστρέψουμε στην… νέα κανονικότητα μετά τον εφιάλτη της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, το ζήτημα για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία προκαλεί προβληματισμό.

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το newsit.gr, από τις 4 Μαΐου η χώρα μας θα… επανεκκινήσει, με το άνοιγμα χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και φυσικά την άρση των περιορισμών μετακίνησης.

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν τα σχολεία, οι γονείς… είναι προβληματισμένοι

Σταδιακά από την ίδια ημέρα είναι πιθανό να ανοίξουν και τα σχολεία, με την κυβέρνηση να δείχνει αποφασισμένη να “ξεκλειδώσει” τα “λουκέτα” και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε σήμερα, Δευτέρα 27.04.2020, στην καθιερωμένη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας, να δίνει το “πράσινο φως”.

Βεβαίως ξεκαθάρισε πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά, με κανόνες και διαρκή επανεκτίμηση της κατάστασης, ωστόσο το “πόρισμα” για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ήταν θετικό.

Τι γίνεται όμως με τους γονείς; Εδώ παρατηρείται και το μεγάλο “αγκάθι”. Κι αυτό διότι διάχυτος είναι ο προβληματισμός σε πολλούς γονείς για το ότι τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν, με πολλούς να είναι σκεπτικοί, τόσο λόγω της εξάπλωσης της νόσου στην οποία δεν έχει μπει οριστικό “φρένο”, όσο και εξαιτίας της… αδυναμίας πολλών παιδιών, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, να πειθαρχήσουν και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, κοινωνικής απόστασης, μη συγχρωτισμού κλπ.

σχολεία

Τι είπε ο Τσιόδρας για τα σχολεία

“Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις, με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων”, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος: «Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή (…). Οποιαδήποτε χαλάρωση, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και μια ξαφνική άνοδο κι ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας».

Επιφυλάξεις από Κοτανίδου

Σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας πανεπιστημίου Αθηνών, οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η καραντίνα ήταν αναγκαία και θα είναι πιο προσεκτικοί όταν αυτή αρθεί.

«Πιστεύω ότι όλοι, όταν τα μέτρα αρθούν, θα συμμορφωθούν και θα κρατήσουν και τις αποστάσεις και θα προφυλάξουν τις ευπαθείς ομάδες. Πιστεύω ότι θα συμμορφωθούμε όλοι και τα αποτελέσματα θα είναι πάρα πολύ καλά», τόνισε μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega.

Όσον αφορά τα σχολεία, η καθηγήτρια επισήμανε ότι τα παιδιά μέχρι δέκα ετών είναι πολύ δύσκολο να νοσήσουν, υπάρχουν ωστόσο κρούσματα και σε πολύ μικρές ηλικίες.

«Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν εύκολα να συμμορφωθούν με τα μέτρα προφύλαξης. Αυτός ήταν και ο λόγος που η επιτροπή στο υπουργείο Υγείας ζήτησε τόσο γρήγορα να κλείσουν τα σχολεία».

Για την άρση των μέτρων η κ. Κοτανίδου τόνισε ότι είναι υπέρ μιας αργής και σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού. «Είμαι υπέρ μιας αργής, σταδιακής κατάργησης των μέτρων».

Δείτε όσα τόνισε

Προβληματισμένος και ο Τσίπρας για τα σχολεία

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία και τις επιφυλάξεις του για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών για 20 μέρες εξέφρασε νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τις επαφές που είχε με καθηγητές επιδημιολογίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε σήμερα γύρο τηλεφωνημάτων με  καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας – για μόλις είκοσι μέρες – όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων.

Τέλος, τόνισε ωστόσο ότι η περίπτωση της Γ Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Πηγή: newsit.gr