Τη δύσκολη εξίσωση του ελληνικού τουρισμού προσπαθούν να λύσουν τα επιτελικά στελέχη του κλάδου σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Η task force που έχει επιφορτιστεί με την επανεκκίνηση του κλάδου αναμένεται να παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό το σχέδιο μέχρι τις 10 Μαΐου που σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται από δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει μέτρα για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά στις υγειονομικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία καταλυμάτων και πτήσεων.
Την πρωθυπουργική φράση «να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την μικρότερη πίτα» του τουριστικού προϊόντος προσπαθούν να κάνουν πράξη οι επιτελείς του τουρισμού με έμφαση στο τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου που αναμένεται να δουλέψει το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών μονάδων στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πάντως πολύ διαφορετικό, αφού ο κόσμος που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα θα είναι σαφέστατα λιγότερος, ενώ και η ταξιδιωτική εμπειρία θα είναι τελείως διαφορετική.
Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το σενάριο ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό μέσα στον Ιούλιο, ενώ η τουριστική σεζόν αναμένεται να επεκταθεί πλήρως και μέσα στον Σεπτέμβριο, ακόμη και Οκτώβριο ή Νοέμβριο εφόσον το επιτρέψουν και κλιματικές συνθήκες.
Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ούτε τον αριθμό των ανθρώπων που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ούτε και το αποτύπωμα της τουριστικής κίνησης σε έσοδα, είναι σαφές ότι σε σύγκριση με τις περυσινές εισπράξεις από τον τουρισμό που πέρυσι ανήλθαν στα 18 δισ. ευρώ από 34 εκατομμύρια επισκέπτες, φέτος η προσπάθεια θα αφορά ένα υπολαπλάσιο ποσό, που σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Τουρισμού μπορεί να αγγίζουν το 15-20%.
Πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία
Στο διάλογο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν την επόμενη ημέρα συμμετέχουν ενεργά και οι φορείς του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχειακά επιμελητήρια, ο ΣΕΤΕ, η Aegean και οι εταιρείες αεροδρομίων (ΔΑΑ και Fraport Greece).
Η επανεκκίνηση πάντως των περισσοτέρων ξενοδοχειακών μονάδων τοποθετείται στις αρχές Ιουνίου, αμέσως μετά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ και εστιατόρια) όπου βέβαια αναμένεται να τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, έλεγχος του αριθμού των θαμώνων και εκτεταμένη χρήση του εξωτερικού χώρου). Το άνοιγμα των μονάδων αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, αρχικά αυτών που λειτουργούν για 12 μήνες και σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν τα εποχικά καταλύματα. Πριν την επανέναρξη της λειτουργίας τους, θα προηγηθεί διαβούλευση και δημιουργία ενός αυστηρού πρωτοκόλλου λειτουργίας σε σχέση με τους χώρους συνάθροισης, όπως εστιατόρια, πισίνες, χώρους αναψυχής κοκ.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, είχαν τηλεδιάσκεψη με τους τουριστικούς φορείς και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους για τους κανόνες λειτουργίας που θα διέπουν καταλύματα και μεταφορές. Τα μέτρα για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων θα αποτυπωθούν με μεγάλη λεπτομέρεια και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν προβλέψεις για αποστάσεις ασφαλείας σε παραλίες και πισίνες, θα υπάρξουν ανώτατα όρια στους πελάτες που θα χρησιμοποιούν τα εστιατόρια ή τα μπαρ του ξενοδοχείου, ενώ θα μπει και πλαφόν στους λουόμενους σε οργανωμένες παραλίες και πισίνες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένας από τους βασικούς άξονες των υγειονομικών μέτρων αφορά και στην προμήθεια αξιόπιστων τεστ στα οποία θα μπορούν να υποβάλλονται οι πελάτες ξενοδοχείων σε περίπτωση που εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα.
Οι φορείς του τουρισμού από την πλευρά τους τονίζουν ότι οι κανόνες λειτουργίας που θα θεσπιστούν θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικοί προκειμένου να μην προκύψει κίνδυνος τα ξενοδοχεία να μετατραπούν σε νοσοκομεία όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι ελληνικές θέσεις στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ
Το ζήτημα της διαμόρφωσης κοινών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία αεροδρομίων, ξενοδοχείων και επιχειρήσεων εστίασης τόνισε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, ο Χάρης Θεοχάρης. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν στην εκπόνηση κοινών κανόνων που θα διέπουν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις μεταφορές, ωστόσο η λήψη αποφάσεων δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Κατά μια γραμμή πληροφόρησης, αυτή η καθυστέρηση θα καλυφθεί τελικά με διμερείς διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το σύνολο των κρατών μελών.
Εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως το voucher διάρκειας 18 μηνών για την αποζημίωση πελατών που έχουν κάνει κρατήσεις και τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά και προγράμματα μειωμένης εργασίας με επιδότηση μέρους του χαμένου μισθού. Παρά τα μέτρα, οι περισσότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι το πλήγμα που θα υποστεί ο κλάδος τους επόμενους μήνες θα είναι τεράστιο, δεδομένου ότι βασικές αγορές της Ελλάδας όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν για διακοπές έως το τέλος Ιουλίου ή εάν το κάνουν να μείνουν εντός των συνόρων της χώρας τους.
Ο προβληματισμός εντείνεται και από το γεγονός ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τα προγράμματα των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών το καλοκαίρι, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Πηγή: reader.gr