Ήταν ο πρώτος κοινωνιστής βουλευτής, που κατήλθε ως ανεξάρτητος στην Κραναία Κεφαλονιάς, ο Ρόκκος Χοϊδάς και ο οποίος χτυπούσε ανελέητα την πατριδοκαπηλία και τη φαυλοκρατία πολιτικών και κομμάτων. Ο Κεφαλονίτης γόνος αριστοκρατικής οικογένειας πέθανε σαν σήμερα, στις 3 Μαΐου του 1890, στη φυλακή εξαντλημένος από τις κακουχίες. Είχε δικαστεί ένα χρόνο νωρίτερα στο Κακουργιοδικείο της Άμφισσας για άρθρο του στην εφημερίδα «Ραμπαγάς», που θεωρήθηκε υβριστικό κατά του βασιλιά Γεωργίου και του διαδόχου Κωνσταντίνου.
Το πρώτο χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του Ρόκκου Χοϊδά είναι ότι του επιβλήθηκε ποινή τριετούς φυλάκισης και αρνήθηκε να αιτηθεί χάριτος από τον βασιλιά. Στην απολογία του, μάλιστα, επιτέθηκε ευθέως και με δριμύτητα τους αυλοκόλακες αλλά και τα φιλοβασιλικά κόμματα της εποχής.
Ο Ρόκκος Χοϊδάς υπέβαλε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα
Το δεύτερο είναι ότι υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Νοεμβρίου 1885 από το βουλευτικό αξίωμα, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου του «Περί τιμωρίας των καταχρωμένων τα δημόσια χρήματα». Πολλοί συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, ωστόσο, είχε δεσμευθεί νωρίτερα ότι αν αποδοκιμαστεί, θα παραιτηθεί… Ήταν η ευκαιρία που αναζητούσαν απεγνωσμένα οι αντίπαλοί του.
Ήταν ο ανένδοτος και αταλάντευτος αγωνιστής ο Ρόκκος Χοϊδάς
Ποιος ήταν ο Κεφαλονίτης Ρόκκος Χοϊδάς; Ήταν ο ανένδοτος και αταλάντευτος αγωνιστής, ο εκρηκτικός εκφραστής του πάθους για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία και συνέχισε στον εισαγγελικό κλάδο, όπου προήχθη μέχρι το βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών. Θεωρούσε τη βασιλεία τροχοπέδη για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και πολέμησε σφόδρα τη μοναρχία. Ήταν και δεινός ρήτορας, ο Ρόκκος Χοϊδάς, αφήνοντας εποχή με τις αγορεύσεις του στη Βουλή.
Για την εκλογή του ως ανεξάρτητος βουλευτής Κραναίας έπαιξε σημαντικό ρόλο η εφημερίδα «Εργάτης», που εξέδιδε από την 5η Ιουλίου 1875 στην Κεφαλονιά ο σοσιαλιστής, Παναγιώτης Πανάς, ενώ η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε και από το έντυπο «Ασμοδαίος» των Θέμου Άννινου και Εμμανουήλ Ροΐδη.
Πηγή: kefaloniatimes.gr