Καππάτος: Οι τρεις αλλαγές στο άρθρο 93 για την Διαδημοτική-Οι τρεις θετικές εξελίξεις για την Κεφαλονιά-Τι θα γίνει με τον Φορέα Αίνου

Υπερψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σχετικά με το άρθρο 93 που προβλέπει δημιουργία ΦοΔΣΑ στα νησιά του Ιονίου και απασχόλησε ιδιαίτερα την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, από την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Βουλή βρισκόμουν σε συνεχείς συζητήσεις  με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Θωμά και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκο.

Ανέδειξα ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έχουν ήδη ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο νομός μας και οι άνθρωποί του δε δυσφήμισαν ποτέ την πατρίδα μας διεθνώς με εικόνες από «βουνά» απορριμμάτων στους δρόμους, ούτε υπήρξαν η αιτία για μεγάλα πρόστιμα εις βάρος της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω σοβαρών παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο Δήμος Αργοστολίου μαζί με το Δήμο Ληξουρίου και κοινότητες της Κεφαλονιάς προ 35 ετών ίδρυσαν τη Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Σήμερα ο νομός μας έχει το διάδοχο σχήμα της Διαδημοτικής, την ΕΔΑΚΙ, τη δική του εταιρεία αποκομιδής και διαχείρισης αποβλήτων που έχει ήδη υπογράψει σύμβαση για την κατασκευή νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν οι νέοι ΦοΔΣΑ σε επίπεδο περιφερειών, χωρίς εξαιρέσεις νομών.

Ο τρόπος διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων σταδιακά θα αλλάξει εντελώς, σε σχέση με ότι συνηθίσαμε τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Οι νέες απαιτήσεις και οι στόχοι που θα υπάρχουν, υπερβαίνουν τις δυνατότητες ενός νησιού και απαιτούν συνέργειες. Στο μέλλον ο νομός μας, όπως και κάθε νομός της Ελλάδας, θα οδηγούνταν εκ των πραγμάτων σε ένταξή του σε τέτοια σχήματα, λόγω δεσμευτικών εθνικών στόχων.

Συμφέρον των νησιών μας είναι να επωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό από τα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, χρέος μου ήταν να διασφαλίσω ότι καλύτερο γινόταν για το νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης και αυτό επετεύχθη.

Ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας κ. Γραφάκος, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έλαβαν υπόψη πολλές από τις παρατηρήσεις που είχαμε ως νομός και οι οποίες καταγράφηκαν μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων και αλλαγών στο άρθρο 93. Συγκεκριμένα:

 

  • Διατηρείται η ΕΔΑΚΙ ως προς το αντικείμενο της αποκομιδής απορριμμάτων, αυτό δηλαδή που αφορά και την καθημερινότητα των πολιτών των νησιών μας.

 

  • Με την αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων από 5 σε 7, θα μπορεί να εκπροσωπείται πλέον και η Κεφαλονιά. Οι 4 δήμοι του νομού μας θα εκπροσωπούνται στη Γενική Συνέλευση.

 

  • Η έδρα του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων θα οριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου σε ΦΕΚ. Διεκδικώ η έδρα του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων να είναι η Κεφαλονιά, ο μοναδικός νομός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τεχνογνωσία δεκαετιών στην ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων.

Επιπλέον:

 

  • Κάθε νομός θα έχει τη δική του τιμολογιακή πολιτική και για το νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης αυτή θα παραμείνει ίδια μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

 

  • Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στα νησιά μας στον τομέα της καθαριότητας.

 

  • Αποκλείστηκε η μεταφορά απορριμμάτων στην Κεφαλονιά από άλλους νομούς. Υπάρχουν ήδη σε λειτουργία προγραμματικές συμβάσεις για την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων των άλλων νησιών του Ιονίου και προχωρούν τα έργα για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλα τα νησιά. Υπενθυμίζω ότι στόχος του Υπουργείου είναι να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των απορριμμάτων που θα θάβονται στο έδαφος και εκ των πραγμάτων μεγάλο μέρος του όγκου τους δε θα κατευθύνεται πλέον σε ΧΥΤΥ, αλλά σε εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων.

Όσον αφορά τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου, καταργείται όπως και όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα. Στη θέση τους δημιουργείται ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) ένας κεντρικός φορέας με κατά τόπους μονάδες και παραρτήματα, ο οποίος θα έχει πολύ πιο αναβαθμισμένες διαχειριστικές δυνατότητες. Στόχος είναι η εφαρμογή ενιαίων πολιτικών για το περιβάλλον σε όλη την επικράτεια και η εκτέλεση έργων προστασίας και ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών, τομείς στους οποίους η χώρα μας υστερεί.

Με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα πάψει να είναι όμηρος του σημερινού εργασιακού καθεστώτος των συμβάσεων, αλλά θα ενταχθεί στον ΟΦΥΠΕΚΑ μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Στο διαγωνισμό θα προσμετρηθεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν στο νομό μας όλα αυτά τα χρόνια.

Τέλος με το άρθρο 35 του νομοσχεδίου διασφαλίζεται ο τοπικός χαρακτήρας και η δυνατότητα συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, μέσω των Επιτροπών Διαχείρισης των Μονάδων Προστατευόμενων Περιοχών, που θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Στην αντίστοιχη Επιτροπή Διαχείρισης μπορεί να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις, παραγωγικοί και άλλοι συλλογικοί φορείς των νησιών μας.

 

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης