Ασφυκτικά πιέζει πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας εντός του 2022 προκειμένου να μη χαθούν και τα ευρωπαικά κονδύλια ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και να ολοκληρωθεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Οι διαδοχικές παρατάσεις που δίνονταν το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με την οριστική απώλεια τουλάχιστον ενός ολόκληρου διμήνου εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού κάνει την ανάγκη επανεκκίνησης του Κτηματολογίου μεγαλύτερη από ποτέ.
Την ίδια στιγμή όμως οι ανάδοχοι, οι οποίοι είναι και αυτοί που έχουν την αμεσότερη επαφή με τη διαδικασία της κτηματογράφησης επιμένουν ότι το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσής της το 2022 έχει ήδη αρχίσει να «ξεφτίζει» και μοιάζει να μην είναι καθόλου ρεαλιστικό. Αυτό επισημαίνουν μεταξύ άλλων και στην επιστολή που απέστειλαν στις αρχές Απριλίου στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος χωρίς έως τώρα να έχουν λάβει καμία απάντηση. Με την ίδια επιστολή, μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγωγές στο μέλλον δεδομένου ότι οι συνθήκες και η διαδικασία έχει μείνει πίσω αυξάνοντας σημαντικά το κόστος χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί ακόμα μία συμπληρωματική σύμβαση. Κι αυτό την ώρα που τα Γραφεία Κτηματογράφησης δεν έκλεισαν ποτέ οριζόντια όπως τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία, αλλά παρέμεναν ανοιχτά χωρίς όμως να περνά το κατώφλι τους ούτε ένας πολίτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι ανάδοχοι, δεν είναι λίγες οι μελέτες (περιοχές), στις οποίες η συλλογή δικαιωμάτων από τις δηλώσεις που έχουν έως τώρα υποβληθεί δεν φτάνουν ούτε το 55%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσοστά είναι και πολύ χαμηλότερα: «Κανονικά σε 4 μήνες πρέπει να ξεκινήσουν οι προαναρτήσεις. Πως να γίνουν προαναρτήσεις με αυτά τα ποσοστά;» επισημαίνει ο Σωτήρης Λιάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου προσθέτοντας ότι παλαιότερες κτηματογραφήσεις έχουν ήδη πάει τρία χρόνια πίσω.
Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι μελέτες, όπως αυτές των Δωδεκανήσων που έχουν πάει καλά με συντριπτικά ποσοστά περιλαμβάνουν πολύ μικρότερο αριθμό προεκτιμώμενων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα περίπου 100.000 όταν ο μέσος όρος των 27 μελετών που «τρέχουν» φτάνει εως και τα 500.000. Επιπλέον η μεγαλύτερη αξία των ακινήτων οδήγησε πολλούς πολίτες στην έγκαιρη υποβολή δηλώσεων. Να σημειωθεί ότι η συγχρηματοδότηση του έργου με κονδύλια ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δέσμευση ολοκλήρωσής του το αργότερο εντός του 2022. Οι ανάδοχοι εκτιμούν ότι η παρούσα περίοδος με τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση, η τύχη της οποίας, πάντως, εκτιμάται ότι θα ήταν ούτως ή άλλως αμφίβολη.
Από την πλευρά της η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου θεωρεί ότι η κτηματογράφηση του συνόλου της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί «Δεν έχουμε επί του παρόντος κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι το έργο δε θα ολοκληρωθεί εντός του συμφωνηθέντος χρονικού πλαισίου» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του φορέα, Στέφανος Κοτσώλης. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι έντονο προβημα δημιουργήθηκε σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας των επαγγελματικών και όχι των πολιτών, καθώς λογιστές, δικηγόροι και τοπογράφοι αναλάμβαναν πλήθος περιπτώσεων, το οποίο τελικά δεν μπορούσαν να διεκπεραιώσουν. Υπήρξε μάλιστα περίπτωση νομού, στην οποία υποβλήθηκαν 270.000 εμπρόθεσμες αιτήματα για υποβολή πλήρους δήλωσης μεταγενέστερα με ραντεβού μέσα σε μία μόνο εβδομάδα!
Ο κ. Κοτσώλης, πάντως, θεωρεί ότι τόσο ο χρόνος που χάθηκε με τις απανωτές παρατάσεις όσο και το διάστημα κατά το οποίο η διαδικασία είχε «παγώσει» λόγω των έκτακτων μέτρων μπορούν να κερδηθούν πολύ σύντομα αφού ο φορέας κάνει restart μετά την άρση των μέτρων με την ταχύτερη εξέταση των ενστάσεων αλλά και την ενίσχυση του Εθνικού Κτηματολογίου με την επιστροφή των δικηγόρων που είχαν φύγει, καθώς το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, ανοίγει το δρόμο γι΄αυτό. Για τη …θερινή επανεκκίνηση του έργου, τρεις είναι οι επικοινωνιακοί στόχοι της διοίκησης του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Πρώτος στόχος παραμένει η επανενεργοποίηση των ιδιοκτητών σε σχέση με το Κτηματολόγιο και η «αντιστροφή» της εύλογης χαλάρωσης των πολιτών λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Το κεντρικό μήνυμα σε όποιον έχει οποιαδήποτε συναλλαγή με το Κτηματολόγιο, είναι να επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και ιδίως όσοι έχουν e-mail να το γνωστοποιήσουν στο Κτηματολόγιο.
Επιπλέον ο φορέας θέτει ως στόχο και την εμπέδωση από τους πολίτες πως, ουσιαστικά, το Κτηματολόγιο είναι πλέον ψηφιακό, καθώς προγραμματίζεται εντός δύο μηνών η ένταξη περισσοτέρων ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς σχεδιάζεται:
- όλες οι διαδικασίες της ανάρτησης να πραγματοποιούνται και ψηφιακά και ο πολίτης να ελέγχει να επιβεβαιώνει ή να διορθώνει την καταγραφή των στοιχείων του από μακριά.
- Η σύγκληση ακόμα και των Επιτροπών Ενστάσεων, να μπορούν να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που θα επιτταχύνει την εξέλιξη του Κτηματολογίου.
Στους στόχους του φορέα είναι και η πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τα επόμενα στάδια και ημερομηνίες ανά περιοχή. Για το σκοπό αυτό προχωρεί και η έγκριση επικοινωνιακού προγράμματος ύψους 1.686.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κτηματολογίόυ στα τέλη Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η ψηφιακή προανάρτηση στη Λαμία και τη Λειβαδιά που αφορά σχεδόν 184.000 δικαιώματα, ενώ λίγες μέρες αργότερα, την πρώτη μέρα του Ιουνίου, ξεκινά και η ανάρτηση στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων της πρωτεύουσας θα πρέπει να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν 1.343.000 δικαιώματα.
Παράλληλα εντός του καλοκαιριού, θα γίνουν αναρτήσεις σε δέκα περιοχές της χώρας ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα θα μπορούν όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους σε όλη τη χώρα να το κάνουν, αφού όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, η επιβολή των κλιμακωτών προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας δε θα ξεκινήσει πριν το τέλος της χρονιάς.
Πηγή: ethnos.gr