Στις 9 Μαΐου, εικόνες από πτήση εταιρείας χαμηλού κόστους από Λονδίνο για Λισαβώνα προκαλούν ανησυχία για τα ταξίδια με αεροπλάνο, αφού οι επιβάτες της πτήσης περιμένουν όρθιοι μέσα στο αεροπλάνο χωρίς να τηρούν καμία απόσταση ασφαλείας. Παρόμοια, σε πτήση της Αmerican Airlines στις 12 Μαΐου εικόνες συνωστισμού όπου οι επιβάτες είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο μέσα στο αεροπλάνο, δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση δεν συμβαίνει μόνο σε πτήσεις χαμηλού κόστους, αλλά και σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, εικόνες σαν και αυτές θέλει να αποφύγει η Ευρώπη την ώρα που ετοιμάζεται να απελευθερώσει τις μετακινήσεις αφού εκδόθηκε την Τετάρτη από την Κομισιόν δέσμη συστάσεων για την ασφάλεια των ταξιδιών εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, λοιπόν περιλαμβάνει οδηγίες για:
- Λιγότερους επιβάτες σε όλα τα μέσα μεταφοράς,
- Με μάσκες και χωρίς γεύματα στα αεροπλάνα και
- Ξενοδοχεία χωρίς λειτουργία μπουφέ
Παράλληλα, εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο καραντίνας για όσους τουρίστες επιστρέφουν στις χώρες τους μετά από διακοπές.
Ωστόσο πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η ελληνική, θέλουν να είναι γεμάτα τα αεροπλάνα για να είναι βιώσιμες οι αερομεταφορές. Η χώρα μας έχει προτείνει στην Κομισιόν κάθε επιβάτης να κάνει τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι του προς την Ελλάδα, να υπάρχει ξενοδοχείο – καραντίνα σε κάθε περιοχή και να μην υπάρχουν μπουφέδες.
Η Κομισιόν συστήνει να υπάρχει ηλεκτρονικό check in στα ξενοδοχεία και οι κρατήσεις ακόμη και στα εστιατόρια να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ συστήνει επίσης να μην υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία και αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, οι επισκέπτες να βάζουν αντισηπτικό πριν την είσοδο στο εστιατόριο, να κρατούν αποστάσεις και να υπάρχει προστατευτικό πλέξιγκλας. Όταν ένας τουρίστας εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να φορέσει μάσκα, να είναι σε απόσταση 2 μέτρων από όλους και να μεταφερθεί σε άλλο δωμάτιο με δικό του μπάνιο μέχρι να βγει το τεστ.
Η Κομισιόν «αφήνει» γεμάτα καθίσματα
Η Κομισιόν είναι πολύ προσεκτική και επιτηδευμένη σε ότι αφορά τις αεροπορικές μεταφορές. Υπάρχει μια γενική διατύπωση στο σχέδιο που αναφέρει λιγότερους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όμως καμία συγκεκριμένη αναφορά στα αεροπλάνα. Αυτό βεβαίως ανοίγει τον δρόμο για γεμάτα αεροπλάνα, κάτι που είναι το πιθανότερο ότι θα δούμε σύντομα, εκτός απροόπτου, καθώς η μια μετά την άλλη αεροπορικές εταιρείες, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ζήτημα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να αποφύγουν σενάρια κρατικοποιήσεων και επιδότησή τους με εκατομμύρια. Γι αυτό το λόγο και η Κομισιόν δεν πήρε θέση για το θέμα των γεμάτων η μή αεροπορικών καθισμάτων.