ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρώην διευθύντρια, η φιλάνθρωπος και ένα από τα διακεκριμένα μέλη της Χορωδίας της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγ Αϊλαντ, Δέσποινα Αλμπάνη (Despina Albanes) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.
Την Πέμπτη, 7 Μαϊου 2020, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν λόγω του κορωνοϊού βυθίζοντας σε πένθος τα παιδιά, τα εγγόνια και τους λοιπούς συγγενείς, καθώς επίσης και τις κοινότητες του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ και της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ τις οποίες υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση.
Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Παρασκευής, 15 Μαϊου 2020, και ώρα 11.00 π.μ. στον ιερό ναό της Αναστάσεως στη διεύθυνση 1400 Cedar Swamp Road, Brookville, N.Y., 11545 και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός της στο Κοιμητήριο «Locust Valley Cemetery» στη διεύθυνση 117 Ryefield Rd, Locust Valley, NY 11560.
Η Νεκρώσιμη Ακολουθία, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημία του κορωνοϊού θα λάβει χώρα σε στενό οικογενειακό περιβάλλον και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα www.resurrectiongoc.org και το https://www.facebook.com/ResurrectionBrookville.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναστάσεως, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος προς τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας κοινοποίησε την θλιβερή είδηση για την εκδημία της Δέσποινας Αλμπάνη και εξήρε την πολυετή προσφορά της στην Βυζαντινή Χορωδία, την οποία υπηρέτησε με πάθος για περισσότερες από έξι δεκαετίες και συνάμα στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο, ως δασκάλα και πρώην διευθύντρια του.
Παράλληλα τόνισε ότι όλοι την ενθυμούνται με την στολή της χορωδού που πάντα έψελνε το Σύμβολο της Πίστεως κατά την διάρκεια των Θείων Λειτουργιών.
Προ δύο ετών, όπως ανέφερε, έχει βραβευτεί από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο με το βραβείο της Ομοσπονδίας Μουσικών της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Direct Archdiocesan District Federation of Greek Orthodox Church Musicians).
Η αείμνηστη διηύθυνε για πολλά χρόνια το πρόγραμμα «Greek Children’s Cardiac Program», το οποίο παρείχε τη δυνατότητα σε καρδιοπαθή παιδιά από την Ελλάδα να έρθουν στο «Stony Brook University Hospital» για εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς με τους καρδιοχειρουργούς Δρ. Biancanello και Δρ. Anagnostopoulos.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και είχε βραβευτεί από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Ιάκωβο με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, το ανώτατο Βραβείο που απονέμετε σε λαϊκούς.
Η Ζέφυ Πέτακας – Χριστοπούλου, μιλώντας στις «Αναμνήσεις», εξέφρασε την θλίψη της για τον θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας και Φιλανθρώπου και τόνισε ότι γνωρίστηκαν προ μερικών δεκαετιών όταν δίδασκε τα παιδιά της και όταν φιλοξενούσαν τα άρρωστα παιδιά από την Ελλάδα.
Ο διευθυντής της Χορωδίας Θεόδωρος Μπρακατσέλος, μιλώντας στις «Αναμνήσεις», επεσήμανε ότι Κάθε Κυριακή ήταν παρούσα και ότι η τελευταία φορά που έψαλλε το Σύμβολο της Πίστεως ήταν στις 8 Μαρτίου 2020 και λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση απαγορεύσει τις συναθροίσεις.
Υπόδειγμα Ελληνίδας, καθηγήτριας και δασκάλας
Η Δέσποινα Αλμπάνη το γένος Ευαγγελίδου (Evangel) ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ελληνοαμερικανών, η οποία πέρασε δια πυρός και σιδήρου και κατάφερε να ζήσει στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο.
Γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1925 στο Μπρούκλιν. Οι γονείς της Γιώργος Ευαγγελίδης και Βικτόρια, το γένος Χρυσάφη κατάγονταν από την Άντισσα νομού Λέσβου. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά την Χρυσάνθη, τον Νικόλαο, την Δέσποινα και τον Λεωνίδα και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Την περίοδο της μεγάλης δυσπραγίας (Great Depression) η οικογένεια Ευαγγελίδου δοκιμάστηκε σκληρά και το 1932αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Άντισσα αφ’ ενός μεν για να αποφύγουν την πείνα και την δυστυχία, αφ’ ετέρου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ελληνικό περιβάλλον.
Τα πράγματα όμως δεν ήταν ρόδινα ούτε και στην Ελλάδα. Η κατοχή και ειδικά ο Εμφύλιος Πόλεμος υποχρέωσαν τον Γιώργο και την Βικτόρια να επιστρέψουν στην Αμερική και να ξεκινήσουν εκ νέου την ζωή από το μηδέν.
Η Δέσποινα αποφοίτησε από την Ράλλειο Σχολή Θηλέων που την εποχή εκείνη προετοίμαζε τις δασκάλες και επιστρέφοντας στην Αμερική δίδαξε σε διάφορα κοινοτικά σχολεία την ελληνική γλώσσα και μερικά χρόνια δίδαξε την ελληνική γλώσσα στο «C.W. Post» και στο BOCES of New York State.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 γνωρίστηκε με τον Ιωάννη Αλμπάνη, γιο του Δημητρίου και της Αικατερίνης Αλμπάνη και στις 25 Ιανουαρίου 1953 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα στον ιστορικό ναό του Ευαγγελισμού της Θετοκόκου στο Τζέρσεϊ Σίτι.
Ο Ιωάννης ήταν μηχανολόγος μηχανικός και τα πρώτα χρόνια διέμεναν στο Μπεγιόν της Νέας Ιερσέης, όπου έφεραν στον κόσμο τα δύο τους αγόρια, τον Δημήτρη και τον Ιωσήφ.
Ο Ιωάννης και η Δέσποινα Αλμπάνη τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και μόνο ο Χάρος κατάφερε να τους χωρίσει προς τεσσάρων ετών.
Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Ο Δρ. Δημήτρης Αλμπάνης σπούδασε Ιατρική είναι ερευνητής στο U.S. National Cancer Institute, NIH και προϊστάμενος της επιστημονικής και ηθικής επιτροπής (Committee on Scientific Conduct and Ethics) ενώ η σύζυγός του είναι ψυχολόγος.
Ο Ιωσήφ Αλμπάνης έγινε νοσοκόμος και εργάστηκε πάνω από τρεις δεκαετίες στο νοσοκομείο «Beth Israel Hospital» της Νέας Υόρκης.
Ο θάνατος της καταλυπεί τα παιδιά της Δημήτρη Αλμπάνη και Ιωάννα (γένος Στασινούλια), Ιωσήφ Αλμπάνη και τον Τheodore Pender (από την Καλιφόρνια), τα εγγόνια Γιάννη και Χριστίνα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.
Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στην κοινότητα της Αναστάσεως στη διεύθυνση 1400 Cedar Swamp Road, Brookville, N.Y., 11545.