Ελπίδες από τον Τσιόδρα για το εμβόλιο του κορονοϊού μέχρι το τέλος του χρόνου

«Υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες που δοκιμάζονται σε δέκα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους»

Αν συνεχίσουν τα θετικά δείγματα είναι πιθανό να υπάρξει εμβόλιο στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού. «Με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες που δοκιμάζονται σε δέκα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μάλιστα οι δύο εξ αυτών βρίσκονται στη φάση 2. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμετάσχει μεγαλύτερος αριθμός υγειών εθελοντών. Την ίδια ώρα αλλά 110 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων βρίσκονται στο προκλινικό επίπεδο έρευνας. Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν θετίκη πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα, ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 15 – 55 ετών έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε παρόμοια επίπεδα με τα αντισώματα ανθρώπων που ανέρρωσαν από τον ιό. Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από το εθνικό ίδρυμα υγείας των ΗΠΑ» ανέφερε αρχικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. «Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου οι οποίες έδειξαν δοσοεξαρτώμενη απάντηση σχετικά με τα αντισώματα. Αυτό σημαίνει ότι στην υψηλότερη δόση ήταν υψηλότερο το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού. Οι ερευνητές διαλέγουν πάντα την χαμηλότερη δόση εμβολίου που προκαλεί την καλύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες» συμπλήρωσε.

Ελπίδες για δημιουργία εμβολίου μέχρι το τέλος του χρόνου

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία όπου μόρια messenger RNA, κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο εξετάζεται για ηλικίες 55-70 και 71 και άνω. Παράλληλα χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με τη συνδρομή περισσότερων ατόμων. Εάν αυτές οι μελέτες πάνε καλά μπορεί να υπάρξει ένα εμβόλιο είτε στο τέλος του έτους είτε στις αρχές του επόμενου. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς οι προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίων θα πρέπει να μη γίνονται βιαστικά. Θα πρέπει να προχωρούν με βάση τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και με δεδομένη την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική τους συμμετοχή» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

Θετική σκέψη για τις μεταμοσχεύσεις

«Με αφορμή το χθεσινό πρώτο webinar για την επίδραση της νόσου Covid 19 στο μεταμοσχευτικό τοπίο που διοργάνωσαν ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με την υποστήριξη του ιδρύματος Ωνάση, και στο οποίο συμμετείχαμε, θέλω να επισημάνω ότι τώρα που αυτή η πανδημία μας διδάσκει ανθρωπιά και αλληλεγγύη ίσως να είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να υιοθετήσουμε ως κοινωνία μια θετική σκέψη για τις μεταμοσχεύσεις που σώζουν ζωές. Η δημιουργία του Ωνασείου Μεταμοσχευτικού Κέντρου ας γίνει η αφορμή να το πετύχουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: ethnos.gr