Πακέτο ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ καταθέτει η κυβέρνηση για άμεση ενίσχυση της εργασίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού με ορίζοντα έως το τέλος του 2020. Υπολογίζεται ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα είναι δέκα δισ. ευρώ και θα «πέσουν» στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων θα ανακοινώσει:
- Φορολοελαφρύνσεις και στήριξη στις επιχειρήσεις
- Επιδότηση εργασίας έως το τέλος του 2020
- Στήριξη ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν
Μέσα από το τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός θα παροτρύνει τις επιχειρήσεις να ανοίξουν.
Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο επεξεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες μία ολιστική, όπως χαρακτηρίζεται, προσέγγιση γύρω από την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων, κρίσιμο τμήμα της οποίας αφορά στο εγχώριο τουριστικό προϊόν. Αξιοποιώντας και τα «έξυπνα» χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι επιχορηγήσεις, ήτοι το δωρεάν χρήμα, που «κλείδωσε» κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμάνουελ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει εντός της ημέρας παροχή ρευστότητας, ύψους 10 δις ευρώ (7 δισ ευρώ από την μόχλευση της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων και 3 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα), καθώς και δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 7,5 δις ευρώ.
Εάν προστεθούν σε αυτά και τα μέτρα των 6,5 δις ευρώ, που «τρέχουν» από την προηγούμενη περίοδο το συνολικό πακέτο αγγίζει τα 24 δις ευρώ. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, εξάλλου, με νόημα πως το τραπεζικό σύστημα έχει διαθέσιμο για την πραγματική Οικονομία ακόμη ένα πακέτο, συνολικού ύψους 22 δις ευρώ, ήτοι 12 δις από το waiver και 10 δις ευρώ από την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Στελέχη, που συμμετείχαν ενεργά στον καταρτισμό, του πακέτου στήριξης, που ανακοινώνεται το απόγευμα, επισημαίνουν πως οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις διέπονται από συγκεκριμένη φιλοσοφία, θα έχουν σπονδυλωτή εφαρμογή και αποσκοπούν όχι μόνο να κρατήσουν ζωντανές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου θέσεις εργασίας,. αλλά και να προλειάνουν το έδαφος, ώστε η χώρα να είναι από τις πρώτες, που θα απολαύσουν τους καρπούς…της ανάκαμψης το 2021.
Τα ίδια πρόσωπα εξηγούν πως η κυοφορούμενη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές ενέχει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, μεσοπρόθεσμη εμβέλεια, καθώς στοχεύει αφενός στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος έναντι των περιφερειακών ανταγωνιστών και αφετέρου στην ενίσχυση του τζίρου των επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα διευκολυνθούν να διατηρήσουν τις περισσότερες δυνατές θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει στο τηλεοπτικό του μήνυμα πως μετά την έως τώρα επιτυχημένη απόκρουση της πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση εισέρχεται στην επόμενη φάση, αυτή της επανεκκίνησης της Οικονομίας. Ειδικότερα για το πακέτο στήριξης για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να το χαρακτηρίσει γέφυρα ασφάλειας για επιχειρήσεις και εργαζομένους σε πρώτη φάση έως τον Σεπτέμβριο, καθώς ορισμένες δράσεις του θα έχουν ορίζοντα έως τις αρχές Φθινοπώρου και σε δεύτερη φάση έως το τέλος του έτους, καθώς άλλες παρεμβάσεις του θα εκτείνονται έως το τέλος του προσεχούς Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται, εξάλλου, να παρομοιάσει την ύφεση με ένα μακρύ και δύσβατο μονοπάτι, κατά το οποίο οι κυοφορούμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στόχο έχουν να περιφρουρήσουν επιχειρήσεις και εργαζομένους από τις επικίνδυνες παγίδες του επομένου εξαμήνου. Τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη εξηγούν πως κατ αυτόν τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να προσφέρει σε επιχειρήσεις και εργαζομένους την ορατότητα, που χρειάζονται τουλάχιστον έως τις αρχές του 2021, να τους πείσει ότι το δίχτυ ασφαλείας, που θα απλωθεί, είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες τους και να ενισχύει εν τέλει τους ήδη παγιωμένους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή: ethnos.gr