ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δώδεκα από τους πολλούς ακόμη ομογενείς που έχασαν τη μάχη με την ασθένεια Covid-19 περιλαμβάνονται στο ιστορικό πρωτοσέλιδο των 1.000 νεκρών, που δημοσίευσαν την Κυριακή οι «New York Times», με την αναμενόμενη συμπλήρωση του εφιαλτικού αριθμού των 100.000, στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Πρόκειται για ομογενείς που διέμεναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τη σύντομη αναφορά της εφημερίδας να εστιάζει, σε πολλούς εξ αυτών, σε συνήθειες και ιδιότητες που είχαν σχέση με την ελληνική καταγωγή τους.
Πρώτος στη σχετική λίστα εμφανίζεται ο 59χρονος Ανδρέας Κουτσουδάκης, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «πρωτοπόρος της TribeCa». Ο Κουτσουδάκης, ένας γνωστός επιχειρηματίας εστίασης με καταγωγή από την Κρήτη, ήταν από τους πρώτους ομογενείς που έγινε γνωστό ότι «έφυγαν» από τη θανατηφόρο ασθένεια, καθώς εξέπνευσε σε νοσοκομείο του Στάτεν Αϊλαντ πριν ακόμη την κορύφωση της πανδημίας, στις 29 Μαρτίου.
Μια ημέρα αργότερα απεβίωσε ο ιδιαίτερα αγαπητός κτηνίατρος από το Νόρθμπρουκ του Ιλινόις, Πίτερ Σακκάς (Peter Sakkas). Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.», ο Σακκάς ήταν ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου «Niles Animal Hospital and Bird Medical Center», που αποτέλεσε το καταφύγιο για την αποκατάσταση της υγείας αμέτρητων κατοικιδίων στην περιοχή.
Μια άλλη περίπτωση που είχε συγκεντρώσει το φως της δημοσιότητας ήταν ο Εμμανουήλ Δημήτρης, από το Γκλούτσεστερ της Μασαχουσέτης. Ο Δημήτρης, ο οποίος ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ήταν γνωστό πρόσωπο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όντας ένας από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής που έλαβε μέρος σε Παρολυμπιακούς Αγώνες. Πέθανε στις 30 Απριλίου, σε ηλικία 61 ετών.
Εκτός από το ειδικό δημοσίευμα με τα ονόματα των 1.000 νεκρών, οι «New York Times» φιλοξένησαν και μια εκτενή αναφορά σε έναν άλλο ομογενή που έπεσε θύμα της Covid-19. Ο λόγος για τον επιχειρηματία Μιχάλη Χαλκιά, για τον οποίο γίνεται αναφορά σε παρακείμενη στήλη του «Ε.Κ.».
Ασφαλώς, όλες αυτές οι αναφορές ήταν συμβολικές και δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό των μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας που έχασαν την μάχη με τον φονικό κορωνοϊό.
Ακολουθούν τα ονόματα των 12 εκλιπόντων όπως δημοσιεύτηκαν στη «ΝΥΤ»:
Ανδρέας Κουτσουδάκης (Andreas Koutsoudakis), 59, Νέα Υόρκη, πρωτοπόρος της TribeCa.
Πίτερ Σακκάς (Peter Sakas), 67, Νόρθμπρουκ, Ιλινόις, κτηνίατρος.
Ελένη Καφκή (Helen Kaftis), 91, Σικάγο, γνωστή για το ελληνικό κοτόπουλο και τις γεμιστές πιπεριές.
Πίτερ Καφκής (Peter Kafkis), 91, Σικάγο, δούλευε σε εργοστάσια για να στηρίξει την οικογένειά του.
Χαρης Μισθός (HarryP. Misthos), 87, Σαν Φρανσίσκο Bayarea, Καλιφόρνια, λάτρευε τον ωκεανό και διασκέδαζε κολυμπώντας και πηγαίνοντας βαρκάδα.
Τζιν Ζαχάς (Gene Zahas), 78, Οκλαντ, Καλιφόρνια, ένθερμος υποστηρικτής της ευκαιρίας στην εκπαίδευση και ιδιοκτήτης ντάινερ.
Ελένη Δημήτογλου (Helen Demetoglous), 96, παρέμεινε περήφανη για την ελληνική καταγωγή της.
Μαργαρίτα Σκαλιώτη (Margaret Skaliotis), 92, Βοστώνη, βοηθός βιβλιοθηκάριου σε λύκειο και βοηθός καθηγητή.
Εμμανουήλ Δημήτρης (Emmanuel Demetri), 61, Γκλούτσεστερ, Μασαχουσέτη, ένας από τους πρώτους που αγωνίστηκαν σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Μαρία Τασσιοπούλου (Maria Tassiopoulos), 78, Μπρέιντρι, Μασαχουσέτη, έφτιαχνε τον καλύτερο μπακλαβά του Κόσμου.
Ντόροθι Σπανού (DorothySpanos), 90, Οραντζμπεργκ, Νέα Υόρκη, το αυθεντικό ελληνικό φαγητό της και ο χορός της δεν συγκρινόταν με τίποτα.
Ανγκελίνα Μιχαλοπούλου (Angeline Michalopoulos), 92, DesPlaines, Ιλινόις, δεν φοβόταν ποτέ να τραγουδήσει ή να χορέψει.
Αιωνία τους η μνήμη!
Πηγή: ekirikas.com