Με την σκληρή πραγματικότητα της μετά κορονοϊού εποχής, βρέθηκε αντιμέτωπος για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο κλάδος της εστίασης. Από την μια οι άσχημες καιρικές συνθήκες και από την άλλη η οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών, έχει προκαλέσει πτώση στις εισπράξεις της τάξης του 95%.
Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς αν και η επόμενη εβδομάδα, όπου ο καιρός θα είναι καλύτερος η εστίαση κινηθεί ταμειακά κατά τον ίδιο τρόπο, τότε θα μιλάμε για πλήρη απογοήτευση.
Δεν βοηθάει ο καιρός
«Στα ίδια απογοητευτικά πλαίσια με την Δευτέρα, κινήθηκε η εστίαση και την δεύτερη μέρα λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δυστυχώς ο καιρός δεν βοηθάει καθόλου και φοβάμαι ότι αν δεν βελτιωθεί έτσι θα κινηθεί όλη η εβδομάδα. Αν το σαββατοκύριακο είναι καλύτερος, τότε θα δούμε αν θα υπάρξει κάποια κίνηση. Σημαντικό βέβαια θα είναι και πως θα κινηθεί και η επόμενη εβδομάδα που θα είναι πιο καθοριστικά και ξεκάθαρα τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο καιρός σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα υγιεινής που έχουν εφαρμοστεί δεν βοηθάει καθόλου».
Αλλάζει το προφίλ όσων έτρωγαν έξω
Σημαντικό ρόλο, στην τραγική μέχρι σήμερα εικόνα, παίζει και το προφίλ του κόσμου, που μέχρι πριν τον κορονοϊό έτρωγε φανατικά έξω, το οποίο φαίνεται να αλλάζει.
«Από την άλλη ο κόσμος φαίνεται πως δεν έχει χρήματα λόγω των αναστολών εργασίας, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που στην μετά κορονοϊό εποχή επιλέγουν, σε πρώτη φάση, να κάνουν μια πιο συντηρητική ζωή, ώστε να έχουν κάποια χρήματα στην άκρη. Φυσικά και δεν μιλάω για τη νεολαία γιατί εκεί είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Το θέμα είναι το φαγητό και όχι φυσικά το σουβλάκι γιατί εκεί υπάρχει κίνηση. Ο κλάδος σε γενικές γραμμές είναι χάλια τα μηνύματα απ όλη την Ελλάδα είναι απογοητευτικά στην εστίαση».
Χωρίς δουλειά και με συσσωρευμένες υποχρεώσεις θα “φρακάρει” το σύστημα λειτουργίας των επιχειρήσεων.
«Θα είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και οι συσσωρευμένες οφειλές των δυόμιση μηνών, όπου οι επιχειρήσεις παρέμεναν κλειστές. Ενοίκια απλήρωτα, υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, προσωπικές ασφάλειες, ρυθμίσεις που δεν εξυπηρετήθηκαν, που σημαίνει πως κάποια στιγμή θα “φρακάρει’ το σύστημα λειτουργίας. Τελειώνει η προστασία την 1η του μηνός, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει δουλειά».
Μεγάλα και άλυτα τα προβλήματα και στον κλάδο του catering
«Εγώ είμαι στον κλάδο του catering και έχουμε να εισπράξουμε από τις 10 Μαρτίου και δεν προκύπτει μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ακόμα και κάποιες εκδηλώσεις που παρουσιάζονται των πενήντα, ογδόντα και maximum εκατό ατόμων, δεν μπορείς να τις κλείσεις γιατί δεν ξέρεις αν θα λειτουργείς. Έρχονται κάποιες δουλειές, τις οποίες δυστυχώς δεν τις παίρνουμε. Αν είναι για το σπίτι κάποιου εκεί κάτι γίνεται, για ανοιχτούς χώρους ακόμα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να σου σφραγίσουν ακόμα και την επιχείρηση».
Πηγή: newsit.gr