Όταν κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της πανδημίας του κορονοϊού και θα χρειαστεί να ανασύρουμε μνήμες και εμπειρίες από τις δύσκολες ώρες της καραντίνας είναι βέβαιο πως μαζί με τις δυσάρεστες και τις ευχάριστες στιγμές θα μας έρχεται στο νου και το πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα. Ο καθηγητής Παθολογίας, ένας από τους κορυφαίους Λοιμωξιολόγους της χώρας αλλά και ο άνθρωπος της «διπλανής πόρτας» που εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τον εφιάλτη του κορονοϊού, αναδείχτηκε ο μεγάλος ήρωας των δύσκολων ημερών. Αγαπήθηκε, λατρεύτηκε και ηρωοποιήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Με σοφία, ηρεμία και αυτοπεποίθηση ο Σωτήρης Τσιόδρας καθοδήγησε την ελληνική κοινωνία σε ασφαλή μονοπάτια όταν όλος ο πλανήτης δοκιμαζόταν. Ηταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε την καραντίνα όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες διεξάγονταν ακόμα συναυλίες. Η καθημερινή του εμφάνιση, ακριβώς στις 18:00, ήταν το ιερό «Ευαγγέλιο» της κυβέρνησης αλλά και ο μπούσουλας των πολιτών για να κινηθούν με ασφάλεια σε αχαρτογράφητα μονοπάτια…
Οι Ελληνες έμαθαν τον Σωτήρη Τσιόδρα εν μέσω καραντίνας, ωστόσο, η ιατρική κοινότητα υποκλινόταν στον σπουδαίο λοιμωξιολόγο πολλά χρόνια νωρίτερα. Στις 26 Μαΐου ο καθηγητής ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των δημόσιων εμφανίσεών του στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πορεία της πανδημίας με σκοπό να γυρίσει στα γνώριμα λημέρια του στη Δ΄ Παθολογική του Αττικού Νοσοκομείου για να αφιερωθεί και πάλι στους ασθενείς του και στους φοιτητές του. Με το «αντίο» του, μάλιστα, συγκίνησε πολλούς… Το ethnos.gr αναζήτησε και βρήκε φοιτητές του Σωτήρη Τσιόδρα. Από την πρώτη στιγμή που είδαν τον καθηγητή τους στην πρώτη γραμμή για δύο πράγματα ήταν σίγουροι: Πως τα πράγματα ήταν σοβαρά και πως ο κατάλληλος άνθρωπος ήταν στην κατάλληλη θέση.
«Είναι ο οδηγός μας»
Ο Ορέστης Λαζανάκης είναι τελειόφοιτος της Ιατρικής και ετοιμάζεται να μπει στην ειδικότητα του γυναικολόγου. Στο τέταρτο έτος των σπουδών του είχε καθηγητή τον Σωτήρη Τσιόδρα και για όλη του τη ζωή θα θυμάται τα μαθήματα Παθολογίας με τον Σωτήρη Τσιόδρα: «Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους καθηγητές της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Τρομερός άνθρωπος, πολυδιάστατος, με φοβερές γνώσεις όχι μόνο για την Ιατρική αλλά για τη ζωή γενικότερα. Αυτό που μας έκανε σε όλους τους φοιτητές εντύπωση και ακόμα και σήμερα ήταν οι σχέσεις του με τους ασθενείς και τους φοιτητές. Έδειχνε ενδιαφέρον για κάθε απορία, για κάθε λεπτομέρεια, απαντούσε άμεσα μέχρι και σε απορίες μας στα email. Θα είναι ο οδηγός μας πάντα και είμαστε περήφανοι που τον είχαμε καθηγητή».
«Η μεταδοτικότητά του σε καθηλώνει»
Ο νεαρός γιατρός όταν είδε τον Σωτήρη Τσιόδρα να ηγείται της εθνικής προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση, είπε: «Ηταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός. Ο Τσιόδρας ξέρει Ιατρική, έχε τρομερές σπουδές αλλά και μία φοβερή μεταδοτικότητα που σε καθηλώνει να τον ακούς. Περνούσε στους πολίτες σύνθετα επιστημονικά ζητήματα με απλό και εύγλωττο τρόπο και ο κόσμος καταλάβαινε πολλά από την ενημέρωσή του. Το ίδιο και εμείς ως φοιτητές. Ηταν το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τον είχα καθηγητή. Είναι από τους ανθρώπους που θα σημαδέψουν την καριέρα μου».
«Είμαστε στρατιώτες του Τσιόδρα»
Η Φανή Ταϊγανίδου βρίσκεται στο πέμπτο έτος της Ιατρικής και σκοπός της είναι να γίνει παιδίατρος. Γνώρισε για πρώτη φορά τον Σωτήρη Τσιόδρα στο αμφιθέατρο αλλά και στους θαλάμους της Δ Παθολογικής του Αττικού Νοσοκομείου, όταν οι φοιτητές σε ομάδες τον ακολουθούσαν στην ημερήσια επιθεώρηση των ασθενών. «Καθημερινά είχε ηρεμία και πραότητα αλλά συνάμα και ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τους φοιτητές και τους ασθενείς. Είναι ακριβώς αυτό που γνώρισαν όλοι οι Έλληνες. Πάντα σχολιάζαμε μεταξύ μας και απορούσαμε πώς είναι δυνατόν να ξέρει ένας άνθρωπος τόσα πολλά πράγματα. Όταν τον είδα για πρώτη φορά στις καθημερινές ενημερώσεις, ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση αλλά και υπερηφάνεια που τον είχα καθηγητή. Ολοι οι φοιτητές του να ξέρετε πως είμαστε στρατιώτες του και σκοπός μας είναι να περπατήσουμε στα χνάρια του».
«Άστοχες επικρίσεις χωρίς επιστημονικά κίνητρα»
Η Φανή διαφώνησε, επίσης, με όσους τον επέκριναν και κυρίως με τον τρόπο που το έκαναν: «Η συνωμοσιολογία χτύπησε “κόκκινο” αυτή την περίοδο. Η διαφωνία δεν απαγορεύεται, ίσα ίσα προκαλεί διάλογο και έργο αλλά στην περίπτωση του Τσιόδρα οι επικρίσεις που δέχτηκε ήταν άστοχες και άδικες και σε όλους εμάς στην φοιτητική κοινότητα προκαλούσε αγανάκτηση. Θα μπορούσα να σας μιλήσω γι’ αυτά και επιστημονικά αλλά σημασία έχει πως τα όσα έλεγε ήταν απολύτως τεκμηριωμένα. Θεωρώ πως οι όποιες επικρίσεις έγιναν δεν είχαν επιστημονικά κίνητρα. Είμαστε πολύ τυχεροί που η κυβέρνηση έδωσε την πρωτοβουλία στον καθηγητή Τσιόδρα και τους συνεργάτες του. Για κάθε νέο γιατρό είναι όνειρο ζωής να ακολουθεί τέτοιους επιστήμονες. Είναι τεράστια προσωπικότητα ο Τσιόδρας και έχει επηρεάσει θετικά όλες τις νέες γενιές γιατρών».
«Ταπεινός και κορυφαίος»
Ο Χρήστος Μποζίνης αυτή την περίοδο κάνει την πρακτική του στο νοσοκομείο της Καστοριάς, το οποίο την περίοδο της πανδημίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Με την ακούραστη προσφορά των γιατρών, των νοσηλευτών, του διοικητικού προσωπικού αλλά και της τοπικής κοινωνίας η κατάσταση εξομαλύνθηκε και ο ειδικευόμενος παθολόγος νύχτα μέρα αποκτά εμπειρία και γνώση, έχοντας πάντα στο μυαλό του τα λόγια των καθηγητών του και ειδικά του Σωτήρη Τσιόδρα: «Είχα την τύχη να τον έχω καθηγητή σε ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος. Η λοιμωξιολογία είναι μέσα στην παθολογία. Είναι αλήθεια πως πριν την κρίση δεν ήταν από τις δημοφιλείς ειδικότητες για έναν νέο γιατρό αλλά ο καθηγητής Τσιόδρας ανέδειξε την σπουδαιότητα και τη σημασία της. Ο απλός κόσμος έμαθε τους ιούς, τα μικρόβια, τους μύκητες, πήρε πληροφορία για το πώς πρέπει να προφυλάσσεται. Ο καθηγητής Τσιόδρας είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος και κορυφαίος επιστήμονας. Εχει ένα βαρύ βιογραφικό αλλά την ίδια στιγμή είναι ταπεινός, προσιτός και ευγενικός».
«Χάρισμα η μεταδοτικότητα»
Όπως τόνισε ο νεαρός γιατρός από την Καστοριά, ο Τσιόδρας έχει το χάρισμα της μεταδοτικότητας: «Αν δεν ξέρεις το βιογραφικό του πιστεύεις πως είναι ένας απλοϊκός άνθρωπος. Αυτό είναι το μεγαλείο του καθηγητή Τσιόδρα. Είναι τεράστιος επιστήμονας, κινητή εγκυκλοπαίδεια και αυθεντία στις λοιμώξεις. Θυμάμαι πως έδινε σημασία σε κάθε μικρή απορία που είχε ο κάθε φοιτητής του. Ήταν πάντα ευγενικός και υπομονετικός με τους ασθενείς. Απαντούσε με ευστοχία και αμεσότητα. Το χάρισμά του είναι η μεταδοτικότητα των γνώσεών του και αυτό έγινε αντιληπτό και από τους απλούς πολίτες. Αισθάνομαι τυχερός που τον είχα καθηγητή και η παρουσία του θα σημαδέψει τις επόμενες γενιές».
«Ευλογία να τον έχουμε οδηγό μας»
Μια από τις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του Σωτήρη Τσιόδρα είναι το… αγγλικό χιούμορ του, καθώς όλοι οι φοιτητές του είχαν να λένε για τη διάθεσή του να εκτονώσει τις δύσκολες ώρες των μαθημάτων με ένα αστείο ή μια παραβολή. «Ναι, έχει φοβερό χιούμορ χωρίς ειρωνείες και προσβολές. Ακόμα και τα αστεία του ήταν πηγή γνώσης», λένε οι φοιτητές του, οι οποίοι γνώριζαν πως είναι πολύτεκνος και πού και πού αναφέρονταν στα αθλητικά, στον μικρό του γιο, που ήθελε να παίξει μπάσκετ ενώ κανείς δεν γνώριζε πως είναι ψάλτης. «Κάθε μέρα ο καθηγητής Τσιόδρας μπορεί να σου βγάζει και μία νέα ζωή και είναι ευλογία να τον έχουμε οδηγό μας».
Πηγή: ethnos.gr