Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων, τουλάχιστον αυτά της 12μηνης λειτουργίας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου. Και αυτό διότι προς το παρόν, είναι αβέβαιο πόσες ξενοδοχειακές μονάδες θα επαναλειτουργήσουν. Δεν έχουν πάρει «αριθμό πρωτοκόλλου λειτουργίας» τα ξενοδοχεία που ανοίγουν την Δευτέρα, τονίζει σε δήλωση του σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Στην ίδια δήλωση ο κ. Τάσιος καταγγέλλει ότι δύο ημέρες πριν την εξαγγελθείσα ημερομηνία επαναλειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων τα υγειονομικά πρωτόκολλα “αγνοούνται”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού Λαμπρινή Ζούλοβιτς, στο ethnos.gr. «Θα ανοίξουν πολύ λίγα ξενοδοχεία, και δικαιολογημένα, ωστόσο όσο πλησιάζει το χρονικό διάστημα της 15ης Ιουνίου, ελπίζω, ότι το τοπίο θα αλλάξει». Η ίδια αναφέρει ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, ενώ υπάρχουν και οι ξενοδόχοι που «δεν εκδηλώνουν την πρόθεσή τους και παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι και την τελευταία στιγμή». Τα ενεργά μέλη της ΕΞΑΑΑ ανέρχονται περίπου στα 150 ξενοδοχεία και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα ανεβάσουν ρολά, περί τα 30. «Θέλω να είμαι αισιόδοξη» αναφέρει η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κυρία Ζούλοβιτς αναφερόμενη στη θετική αλλαγή του τοπίου, αφενός με το άνοιγμα των χωρών στις 15 Ιουνίου, αφετέρου με την κατάσταση της ψυχολογίας στην επιχειρηματικότητα, στα ταξίδια, στην οικονομία γενικότερα.
Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη. «Κίνηση δεν υπάρχει, παρά ελάχιστες κρατήσεις, ο κόσμος είναι φοβισμένος» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος λέγοντας ότι από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα μισά ξενοδοχεία από το σύνολο των 87 ξενοδοχείων μελών της ΕΞΘ. Αυτό μεταφράζεται στο 40% των κλινών που ετοιμάζονται να υποδεχτούν την όποια πελατεία τους. Εντός του Ιουνίου, το αργότερο αρχές Ιουλίου, θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία και όπως λέει ο κ. Μανδρίνος, «μετά τις 15 Ιουνίου που θα ξεκινήσουν και οι αεροπορικές πτήσεις, να ανοίξουν και τα σύνορα ώστε να έρθουν οι Βαλκάνιοι, να αρχίσουν να κινούνται και οι Έλληνες ώστε να υπάρξει μια υποτυπώδης κίνηση».
Την ίδια ώρα θολό παραμένει το τοπίο και στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και μεγαλύτερη της Πελοποννήσου, την Πάτρα. «Θα έχουμε μια δύσκολη σεζόν, έχουμε συνεχόμενες ακυρώσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Στο σύνολο των 50 περίπου ξενοδοχείων που ανήκει στο δυναμικό της Πάτρας, ενδέχεται να ανοίξουν τα μισά, από 1η Ιουνίου ενώ για τα εποχιακά, «θα ανοίξουν όσο πιο αργά μπορούν, από 15 Ιουνίου και προς τα τέλη» λέει ο κ. Διαμαντόπουλος. Όσο για τις αγορές που δέχεται τουρίστες ο νομός Αχαΐας είναι οι ευρωπαϊκές (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο), χώρες της Βαλτικής, αλλά και η Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Πολωνία κτλ.)
«Στην Κρήτη δουλεύουμε με αεροπλάνα και όχι με αυτοκίνητα» τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης εξηγώντας την επιστολή που έστειλε η ΕΞΗ προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. «Παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ανοίξει και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπως και της Θεσσαλονίκης, στις 15/6 μέρα που συμπίπτει με το άνοιγμα των ξενοδοχείων στη χώρα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το αίτημα εξετάζεται από τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών & Υποδομών και Τουρισμού, και ενδέχεται τελικά να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 22 Ιουνίου.
«Πώς θα δουλέψουν τα εποχιακά καταλύματα, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου;» αναρωτιέται ο κ. Χαλκιαδάκης. Όσο για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, «δεν έχουμε ενημέρωση για το πόσοι θα ανοίξουν» καταλήγει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου. Να σημειώσουμε ότι στο δυναμικό του νομού Ηρακλείου ανήκουν 585 ξενοδοχεία, όπου το 50% υπολογίζεται να λειτουργήσουν από 1η Ιουλίου, ανάλογα τη ζήτηση. «Κρατήσεις υπάρχουν, ουσιαστικά όμως δεν ισχύουν, από τη στιγμή που οι πελάτες έως 30/6 έχουν τη δυνατότητα είτε να ακυρώσουν είτε να πάρουν το voucher» αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης.
Άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για 29 χώρες
Στο μεταξύ την Παρασκευή, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες για τις οποίες η Ελλάδα θα «ανοίξει» τα σύνορα της στις 15 Ιουνίου, και η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου. Η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων. Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.
Αναλυτικά, η λίστα των χωρών
Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Απουσιάζουν τα «βαριά χαρτιά»
Από το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων απουσιάζουν 4 χώρες, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, συνεισφέρουν κοντά στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Πρώτη και καλύτερη η Μεγάλη Βρετανία με ισχυρό «αποτύπωμα» σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία, τρεις χώρες που έχουν επιβαρυμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Και τα 4 αυτά κράτη αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της βιομηχανίας του τουρισμού, όπως αποτυπώνεται σε αφίξεις αλλά και έσοδα.
Πέτσας: Γιατί μένουν κλειστά τα εποχικά καταλύματα του Αγίου Πνεύματος
Ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά τα τουριστικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Μιλώντας στον ANT1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι έγινε η επιλογή να ανοίξουν μετά το τριήμερο για να μην υπάρξει πισωγύρισμα με τον κορονοϊό, και για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η κίνηση προς τα νησιά «από ανθρώπους που θα πήγαιναν γιατί έχουν ένα σπίτι ή επειδή είναι η καταγωγή τους και όχι για απότομες μετακινήσεις από το Κέντρο προς την Περιφέρεια και τα νησιά».
Πηγή: ethnos.gr