Πέντε κορυφαίοι ειδικοί απευθύνουν δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον “αόρατο εχθρό”. Το σοκ με τα 262 νέα κρούσματα, η ανησυχία για τους νεότερους σε ηλικία νοσούντες και όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο… κορονοϊός.
Τις πιο κρίσιμες ημέρες από τότε που εμφανίστηκε ο κορονοϊός διανύει χώρα μας. Τα 262 νέα κρούσματα της Τετάρτης, 12.08.2020 που σηματοδοτούν και αρνητικό ρεκόρ δείχνουν ότι ο ιός επιμένει με τις μολύνσεις να αυξάνονται, αντί να μειώνονται.
Η χώρα έχει πάρει μια σειρά από αυστηρά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων τα μεσάνυχτα σε συγκεκριμένες περιοχές, με την ελπίδα ο κορονοϊός να περιοριστεί.
Κάτι που όμως ακόμη δεν συμβαίνει. Διότι δεν είναι μόνο η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών με 262 νέα κρούσματα, είναι και το πώς αυτά “απλώνονται” σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και το ότι πλέον νοσούν νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι, όπως αποκάλυψε προκαλώντας σοκ ο υπουργός Υγείας.
Η ανησυχία, λοιπόν, είναι μεγάλη και το προσεχές Σαββατοκύριακο -ενόψει και Δεκαπενταύγουστου- είναι ιδιαίτερα κρίσιμο με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων.
Προσοχή: Έκκληση για τήρηση των μέτρων, όχι για νέα μέτρα. Όσοι από τους ειδικούς μιλούν δημόσια, το τονίζουν αυτό, σημειώνοντας πως το πολύ βασικό είναι να τηρούνται τα ήδη αποφασισμένα. Ωστόσο αν αυτά δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο και νέων μέτρων ίσως αποτελεί μονόδρομο…
«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δούμε 350 κρούσματα την ημέρα»
“Μπορεί ο κορονοϊός να χτυπά περισσότερο τους νέους, ωστόσο παραμένει το ίδιο επικίνδυνος” ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ΕΚΠΑ. «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο που χτυπά τους νέους. Θα δούμε άτομα που δεν το περιμέναμε να χρειαστούν διασωλήνωση ή νοσοκομείο. Θα είναι και ιδιαίτερα βαριά τα αποτελέσματα εάν δούμε νέους να πεθαίνουν και αυτό έχει γίνει στο εξωτερικό. Όταν υπάρχει μεγάλη εξάπλωση στους νέους είναι πολύ πιθανόν να συμβεί».
Δίνει μάλιστα και συμβουλές στους συμπολίτες εξηγώντας τους την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων. «Είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι τα μέτρα είναι για να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού. Να συμμετέχουν όλοι στην κοινή προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης τους ιού. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκσφενδονίζεται πάνω από 350, ενώ θα ανέβει και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Όταν συμβούν αυτά οι κινήσεις που έχουμε να κάνουμε για να παγώσουμε την επιδημία είναι πολύ περιορισμένες και συγκεκριμένες. Δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να βρίσκονται πάνω από 50 σε συγκεντρώσεις, σε διάφορους χώρους. Θα επικεντρωθούμε στους κλειστούς χώρους. Δεν θέλουμε να πάρουμε μέτρα δυσβάσταχτα για την οικονομία. Η ηλικιακή ομάδα 10-18 ετών είναι η ομάδα εισόδου στα σπίτια. Είναι θέμα χρόνου να το δούμε να συμβαίνει. Από τη στιγμή που κάποιος θα έχει επαφές σε νεαρούς ανθρώπους μπορεί να μεταδώσει τον ιό και σε άλλο ηλικιακό γκρουπ».
Αναφέρθηκε και στην 27χρονη γιατρό από τη Λάρισα που διασωληνώθηκε λέγοντας. «Δεν ξέρω αν η γιατρός έχει υποκείμενα νοσήματα. Περιμένουμε 1 στα 1000 περιστατικά σε αυτή την ηλικία να χρειάζεται διασωλήνωση».
“Τα μέτρα αν εφαρμοστούν σωστά είναι εφάμιλλα ενός lockdown”
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 δεν έκρυψε την ανησυχία του. «Η χώρα μας ακολουθεί την αυξητική τάση στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Έχουμε μπει στο δεύτερο κύμα. Η επιδημία εντοπίζεται σε μικρότερες ηλικίες 20-40 με πιο ήπιες λοιμώξεις. Μας ανησυχεί η εξέλιξη του επιδημιολογικού κύματος και η μεταφορά του. Οι νεότεροι θα έρχονται σε επαφή με τους γονείς τους και τους παππούδες τους και είναι πολύ εύκολο να μεταδώσουν τη λοίμωξη. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί. Το πρόβλημα θα υπάρχει όταν αυξηθούν οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Υπάρχει ήδη μια αύξηση σε αυτόν τον τομέα».
Για τον ενδεχόμενο νέων μέτρων ανέφερε: «Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί θα πρέπει να τηρηθούν και να μην γίνεται μερική χρήση τους. Μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Τα μέτρα αυτά αν εφαρμοστούν σωστά είναι εφάμιλλα ενός lockdown. Η ομιλία είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της επιδημίας. Όταν είμαστε κοντά σε άλλο φωνάζουμε…. Δεν πρέπει να γίνεται κακή χρήση της μάσκας, να μη την κατεβάζουμε. Αν μπορούσε να γίνει γενικευμένη χρήση της μάσκας σε ένα ποσοστό 80% με 90% του πληθυσμού εκεί που πρέπει και όπως πρέπει θα είχε ανάλογα αποτελέσματα με ένα lockdown».
Κορονοϊός και ατομική ευθύνη
Στην ατομική ευθύνη των πολιτών στάθηκε Θεοκλής Ζαούτης καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας μιλώντας στον Alpha. «Κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να αποφύγουμε τους συνωστισμούς και ο μικρός αυτός αριθμός που θα μαζεύεται να μην επηρεάσει τις ευπαθείς ομάδες.
Βλέπουμε παντού σε όλο τον κόσμο την αύξηση. Έχουμε κάποια όπλα όμως στα χέρια μας. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που μειώνουν την θνητότητα και οι γιατροί στην εντατική για να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση. Το σύστημα υγείας έχει οχυρωθεί καλύτερα. Έχουμε μπει σε νέα έξαρση του ιού. Υπάρχει μια τάση οι νεότεροι να είναι κρούσματα. Βλέπουμε να ανεβαίνει και ο αριθμός στις ΜΕΘ. Νοσηλεύονται πιο πολύ μεγάλες ηλικίας και ευπαθείς ομάδες».
Δεν παρέλειψε να δώσει συμβουλές ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. «Οι συμπολίτες μας να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα, να αποφύγουν τους συνωστισμούς και να μείνουμε σε μικρότερη παρέα».
Με πληροφορίες από: Star, ANT1, Alpha.
Πηγή: newsit.gr