Νέο πακέτο μέτρων στήριξης, εν όψει φθινοπώρου, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση για επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν να βάλλονται από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Στόχος να αποφευχθούν η άνοδος της ανεργίας και τα λουκέτα.
Το πακέτο θα προσαρμοστεί στο δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown στην οικονομία και ότι οι θέσεις εργασίας θα πρέπει όχι μόνο να προστατευτούν αλλά -όσο είναι δυνατό- να γίνουν και προσλήψεις. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα θα παρακολουθούν την εξέλιξη στο μέτωπο του κορονοϊού και αν χρειαστεί, θα ενισχυθούν σε συνδυασμό και με τους πόρους που θα έρθουν από την Ε.Ε. Ωστόσο, το πλάνο το οποίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται προβλέπει:
- Ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μέσω της παροχής επαρκούς ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Στο πεδίο αυτό σχεδιάζεται -από το φθινόπωρο- η παροχή ρευστότητας με τη μορφή εγγυήσεων δανείων ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Στα 3,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διοχετευτεί στην αγορά μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Ι και ΙΙ, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το σύστημα εγγυοδοσίας θα προστεθούν άλλα 3,5 δισ. εγγυήσεων μέσα από την Aναπτυξιακή Τράπεζα, εντός του φθινοπώρου. Βεβαίως, όλα αυτά με δεδομένο ότι θα συνεχιστεί από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη η πολιτική ανοχής στα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία, παρά τις προσπάθειες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν.
Παράλληλα, προετοιμάζεται από τώρα η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ ύψους 1 δισ. ευρώ που θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και θα στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση των τουριστικών και των δορυφορικών τους επιχειρήσεων οι οποίες δεν είχαν κάνει αίτηση στους πρώτους δύο κύκλους του προγράμματος που αφορά στην άμεση, χαμηλότοκη και με περίοδο χάριτος δανειοδότηση από το Δημόσιο. Σε αυτό τον κύκλο οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν αίτηση με βάση τη μείωση του τζίρου τους για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες και για επόμενο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής περί τα μέσα ή το τέλος του φθινοπώρου.
- Στήριξη και αύξηση της απασχόλησης. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται πρόγραμμα μαζί με την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ίσως και μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα σχεδιάζεται και ένα πλέγμα κινήτρων (με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μερική επιδότηση αμοιβών) για όσους κάνουν προσλήψεις ώστε το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων να παραμείνει έστω και οριακά θετικό. Επίσης, εξετάζονται μέτρα για όσους απασχολούνταν σε πάγια βάση σε τουριστικές επιχειρήσεις αλλά φέτος δεν προσλήφθηκαν λόγω της κρίσης.
- Επέκταση του μέτρου των μειωμένων κατά 40% μισθωμάτων μέχρι και το τέλος του χρόνου με αναπλήρωση του 30% της απώλειας από το Δημόσιο. Ως γνωστόν, το μέτρο αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους τους για το ενοίκιο της πρώτης κατοικίας και τέκνα τους που είναι φοιτητές σε άλλη πόλη.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι μετά την παρέμβαση που έγινε από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο το μέτρο θα πρέπει να συνεχιστεί μόνο σε λίγες περιπτώσεις, καλώντας ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να προσαρμοστούν στα δεδομένα που υπαγορεύει η υγειονομική κρίση. Επειδή, όμως, έχουν ήδη σημειωθεί ακραία φαινόμενα και από τις δύο πλευρές (π.χ. ενοικιαστές που δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν και το υπόλοιπο 60% του ενοικίου από τη μια και απειλές εξώσεων από την άλλη) είναι πολύ πιθανό το μέτρο να επεκταθεί έως το τέλος του χρόνου ανάλογα με την ένταση με την οποία θα συνεχιστεί η πανδημία.
Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση των μέτρων αυτών θα εξασφαλιστεί κατά ένα μέρος από δημόσιο δανεισμό και κατά ένα μέρος από τα χρήματα που αναλογούν στην Ελλάδα από το πακέτο των 540 δισ. που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου. Μέχρι στιγμής από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και το τέλος Ιουλίου τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε ταμειακή βάση έχουν φτάσει τα 14 δισ. ευρώ και έχουν καλυφθεί στο σύνολο από ίδιους πόρους, με εξαίρεση 1,6 δισ. ευρώ που ήρθαν στο τέλος Ιουλίου από το τρέχον ΕΣΠΑ. Τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ (η Ελλάδα έχει ζητήσει περισσότερα) από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE για τη στήριξη της απασχόλησης αναμένεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα Οκτωβρίου.
Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει προχωρήσει και πακέτο εγγυοδοσίας συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ (εγκρίθηκε μαζί με το SURE) από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο 3,4-3,8 δισ. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες μαζί με τα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ από τον ESM ήταν το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον περασμένο Απρίλιο.
Πέρα από τους κοινοτικούς πόρους, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει σε άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, με στόχο να διατηρήσει σε ένα συγκεκριμένο ύψος τα ταμειακά διαθέσιμα και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί για όσο απαιτείται μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου