Πολύ σημαντικές θεωρούνται οι επόμενες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς η επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων του καλοκαιριού θα κρίνει πώς θα κινηθούμε το φθινόπωρο, δηλαδή τι μέτρα θα χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού. Είναι δεδομένο, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και τη Νίκη Λυμπεράκη, ότι «προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο σενάριο, που προβλέπει να κλείσει εστίαση, μαγαζιά και τελευταία τα σχολεία».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε έκτακτα περιοριστικά μέτρα στο Ηράκλειο. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει όποια μέτρα χρειαστεί – όποια μέτρα δηλαδή συστήσουν οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να ανακόψει την πανδημία του κορονοϊού με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τον Αύγουστο έχει αγγίξει ρεκόρ και καθημερινά είναι τριψήφιος.
Κορονοϊός: Οι περιοχές στο «κόκκινο»
Μόνο αν εξετάσει κανείς τις τελευταίες επιδημιολογικές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και τον χάρτη των κρουσμάτων του κορονοϊού θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Αυτές είναι (με διαφορά) η περιφέρεια Αττικής (μόνο τη Δευτέρα καταγράφηκαν 107 κρούσματα από τα συνολικά 183 στη χώρα) η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Λέσβος, η Κρήτη, η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ζάκυνθος και η Κοζάνη.
Φυσικά, οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν η εικόνα στα νησιά να αλλάξει με δεδομένο ότι θα φύγουν οι τελευταίοι εκδρομείς και θα γεμίσει η πρωτεύουσα και οι μεγάλες αστικές πόλεις. Αυτό είναι που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι ζητούν οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές τους, επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά ότι όλοι είναι «σιωπηλοί φορείς» του κορονοϊού και προτείνουν τηλεργασία, ολιγοήμερη καραντίνα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποφυγή επαφών με ευπαθείς ομάδες.
Πάνω από τα μισά κρούσματα κορονοϊού στην Αττική
Τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, πάνω από τα μισά κρούσματα κορονοϊού αφορούσαν περιπτώσεις της Αττικής. Συγκεκριμένα, από τα 183 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 107 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε παρατηρηθεί επιδημιολογική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, μειώθηκαν σε εννέα.
Από τα 107 κρούσματα της Αθήνας τα 28, προέρχονται από μία δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στον Βύρωνα, η οποία έχει μπει σε καραντίνα. Η νέα εστία εντοπίστηκε, καθώς ένα άτομο παρουσίασε συμπτώματα και έπειτα από τεστ που του έγινε διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον κορονοϊό. Τα απαραίτητα τεστ έγιναν σε όλους τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση.
Πλέον, για 2 εβδομάδες αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην δομή φιλοξενίας, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάθε 48 ώρες. Επίσης, η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Ανάλογα μέτρα αποφασίστηκαν για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στο Μοσχάτο, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από τις 31 Αυγούστου στις 18:00 και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό της μονάδας.
Μέτρα και στο Ηράκλειο λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Περιορισμένο lockdown την ίδια ώρα, αποφασίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από τον Νίκο Χαρδαλιά. Τα έκτακτα μέτρα ήρθαν μετά από σύσκεψη που έγινε με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης. Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.
Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα στη Λέσβο
Εξίσου ανήσυχη θεωρείται η κατάσταση στην Λέσβο καθώς το τελευταίο τριήμερο έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα. Η Επιτροπή Γνωμοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης για θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού, ανέφερε πως «η κατάσταση εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη» και κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή η εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ανακοίνωσε την αποχή όλων των δικηγόρων από τις συνεδριάσεις των ποινικών υποθέσεων αυτήν την εβδομάδα.
Σύψας: Τι θα κλείσει με το δεύτερο κύμα πανδημίας
Την εκτίμηση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με δεύτερο κύμα κορονοϊού, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια Ιανουάριο – Φεβρουάριο», ανέφερε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα, καθώς ο κορονοϊός συνεχώς μας διαψεύδει.
Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορονοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο, ανέφερε συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.
Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, ξεκαθάρισε ο κύριος Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία. «Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.
Ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, επεσήμανε ο Λοιμωξιολόγος δηλώνοντας πως το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν, όπως τόνισε «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα.
Ωστόσο, ο καθηγητής θέλησε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως πιστεύει ότι ο κορονοϊός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί. «Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.
Πηγή: ethnos.gr