Στην Αττική επικεντρώνονται οι ανησυχίες των επιστημόνων σχετικά με την πορεία εξέλιξης του Covid – 19. Να πέσουν τα κρούσματα κάτω από 200 ημερησίως σε εθνική κλίμακα, ο στόχος που βάζει ο καθηγητής Μαγιορκίνης. Ανοιχτά παράθυρα και το… χειμώνα συστήνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Έντονα προβληματισμένοι οι ειδικοί επιστήμονες από την αύξηση των μολύνσεων του κορονοϊού στην Αττική. Φόβους για έξαρση με την επιστροφή από διακοπές στο Λεκανοπέδιο εκφράζει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Την άποψη ότι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, θα υπάρξουν κι άλλες εξάρσεις διατυπώνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Αναλυτικότερα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, αναφέρει ότι υπάρχει ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων με την επιστροφή από τις διακοπές και ειδικά στην Αττική. Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας είπε ότι “η δυνατότητα να περιχαρακώσουμε την επιδημία με τοπικά μέτρα στην Αττική είναι ελάχιστη έως μηδαμινή”.
“Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων, οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων (σ.σ. 14 Σεπτεμβρίου 2020), ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε, εξάλλου, ότι πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα παιδιά θα μάθουν πως θα προστατεύονται αλλά όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και στην κοινότητα.
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παρασκευή για 3ο 4ο και 5ο κύμα κορονοϊού μέσα στον χειμώνα ο κ. Μαγιορκίνης υπογραμμίζει πως “αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται”.
Όσον αφορά την γρίπη ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μια πρόβλεψη πως ίσως να είναι φέτος πιο ήπια σε συνδυασμό με τον μαζικό εμβολιασμό που προβλέπεται.
Μαγιορκίνης: Διασπορά του ιού και στις ηλικίες 50 – 60 ετών
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής σημείωσε πως “οι νέοι ακούσανε, δείξανε μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό. Ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στις ηλικίες 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους – που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στα 50 – 60 έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε”.
Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο που ήθελε πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου. “Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα”, επισήμανε.
Κορονοϊός: “Χειμώνας με παράθυρα ανοιχτά…”!
Στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού εστιάζει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά) κ. Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η κ. Παγώνη υπογραμμίζει, παράλληλα, τον αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.
Στη συνέντευξή της η ίδια εκτιμά πως έως ότου έρθει το εμβόλιο, θα έχουμε κι άλλες εξάρσεις του Covid – 19 στη χώρα μας. Για την μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας, χαρακτηρίζει την κατάσταση ελεγχόμενη, τονίζοντας την ανάγκη ευλαβικής εφαρμογής των οδηγιών της Πολιτείας.
“Αν όλοι μας καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά”, σημειώνει.
Παράλληλα, συστήνει τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου από όλες τις ευπαθείς ομάδες, εν όψει του χειμώνα και μέχρι να έρθει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Όσον αφορά στον επερχόμενο χειμώνα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υποστηρίζει ότι θα είναι εντελώς διαφορετικός. Θα πρέπει – λέει – να έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα παράθυρα ανοιχτά για να αερίζονται οι εσωτερικοί χώροι, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε για γραφεία και σχολεία.
Πηγή: newsit.gr