Τις μηχανές στο «φουλ» βάζει το υπουργείο Παιδείας για μια ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, την ερχόμενη Δευτέρα 14 του μήνα, για τους περίπου 1.400.000 μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε συνολικά 13.000 σχολικές μονάδες, σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα ανήσυχες είναι οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, ελέω κορονοϊού αλλά και η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση άρνησης χρήσης της μάσκας από μαθητές πιθανά και εκπαιδευτικούς και τυχών αναστάτωση ίσως και επεισόδια σε κάποιες σχολικές μονάδες ιδιαίτερα την πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων.
Οι κινητοποιήσεις των ημερών από γονείς οι οποίοι δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μάσκα έχει προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια γενικευμένη αντίδραση αλλά σε κάθε περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για εκδηλώσεις «φανατισμού» αλλά και για επεισόδια ακόμη και μεταξύ γονέων «διαφορετικών αντιλήψεων». Μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας «κατά της μάσκας» στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν στο ethnos.gr, ότι θα εμφανιστούν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς περιπτώσεις γονέων, που θα απαιτήσουν να μπουν τα παιδιά τους στις σχολικές τάξεις χωρίς μάσκα, γεγονός, το οποίο θα αντιμετωπισθεί σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία.
Απαντώντας σχετικά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα, πως «θα υπάρξουν δυσκολίες», ωστόσο η εμπειρία του Ιουνίου αποδεικνύει πως η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να προσαρμοστεί στα μέτρα προστασίας και συμπλήρωσε ότι η χρήση της μάσκας είναι απολύτως ασφαλής και απαραίτητη για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και συνολικά της κοινωνίας και έχει αναλυθεί επαρκώς από τους ειδικούς.
«Είμαστε σε μια άλλη φάση της πανδημίας, δεν φοβόμαστε να το πούμε. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι: Tα σχολεία είναι απολύτως έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς οι προσλήψεις αναπληρωτών ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από ποτέ, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ έχουν κοινοποιηθεί στις σχολικές μονάδες ενώ με το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα παραδοθούν μάσκες και αντισηπτικά σε κάθε σχολική μονάδα. Προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά και για να πείσουν τους γονείς και οι λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά, λόγω της χρήσης μάσκας στα σχολεία.
Οι λοιμωξιολόγοι στο πλευρό του υπουργείου Παιδείας
Οπως υποστήριξε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της αρμόδιας επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, «ο αριθμός των ανθρώπων,που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση. Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».
Για το άνοιγμα των σχολείων και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη χρήση μάσκας μίλησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος.Για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ο Θ. Δημόπουλος υποστήριξε στο Open TV ότι «η διεθνής πραγματικότητα δείχνει πως όντως το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, είναι ένα σχεδόν άλυτο πρόβλημα», για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει την τέλεια λύση, ενώ πρόσθεσε πως πράγματι όπου έχουν ανοίξει τα σχολεία, για δύο με τρεις εβδομάδες καταγράφονται κρούσματα.
Τόνισε ωστόσο ότι είναι πολύ σημαντικές οι επόμενες πέντε ημέρες τόσο για την ημερήσια διακύμανση των κρουσμάτων όσο και για τον συνολικό αριθμό, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.Αναφερόμενος στις αντιδράσεις μερίδας πολιτών απέναντι στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ο πρύτανης εξήγησε πως, επειδή η πανδημία αυτή του κορονοϊού είναι κάτι πρωτόγνωρο, είναι λογικό κάποιες φορές να δίνονται αντιφατικά μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για τη λήψη των διάφορων μέτρων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να αρνείται κανείς τα έως τώρα δεδομένα, τα οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα.
Η ηλικία των εκπαιδευτικών
Πάντως και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι απασχολούνται στα σχολεία και κυρίως όσοι είναι μεγάλης ηλικίας ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας αφού σχεδόν το 50% των δασκάλων και καθηγητών είναι πάνω από 50 ετών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT, στην Ελλάδα το 47,3% των εκπαιδευτικών είναι άνω των 50 ετών! Εξ αυτών το 59,5% έχει ηλικίες από 50-54 ετών, το 30,5% από 55-59, το 8,5% από 60-64 ετών και το 0,95% πάνω από 65 ετών! Συγκριτικά με τις άλλες χώρες η κατάσταση έχει ως εξής: Η Τουρκία έχει το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας αφού μόνο το 11% είναι άνω των 50 ετών και στην πρώτη θέση η Ιταλία με το 53,5% των εκπαιδευτικών της να είναι άνω των 50 ετών!
Ο Μ.Ο. για τις χώρες της Ε.Ε είναι στο 36,4%. Οι εκπαιδευτικοί στην Ε.Ε. το 2017 ήταν 5,8 εκατομμύρια. Από αυτούς το 72% ήταν γυναίκες και το 28% άνδρες. Εξ αυτών το 9% ήταν κάτω των 30 ετών και το 36% άνω των 50 ετών! Στην Ελλάδα οι άνδρες εκπαιδευτικοί είναι κάτω από 34%. Το 9% των εκπαιδευτικών στην Ε.Ε. είναι πάνω από 60% Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση της σχετικής κατάταξης με τους πιο ηλικιωμένους εκπαιδευτικούς!
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και η μεταβολή αυτού του ποσοστού από τις προηγούμενες μετρήσεις της Eurostat που χρονολογούνται στο 2014. Εδώ παρατηρούμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με διαφορά (16 μονάδες αύξηση σε σχέση με το 2014)! Το 2014 το 31,6% των εκπαιδευτικών ήταν πάνω από 50 ετών και σήμερα το 47,3%! Είναι προφανές ότι η χρόνια αδιοριστία και οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις που οδηγούν τους εκπαιδευτικούς να εργάζονται μέχρι και τα 67 έτη, θα επιβαρύνουν συνεχώς τα μεγέθη αυτά!
Ο αριθμός των μαθητών
Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 1.366.936. Οι μαθητές αυτοί κατανέμονται σε 13.513 σχολικές μονάδες. Οι μαθητές ανέρχονται σε 707.241 και οι μαθήτριες σε 659.695. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στη Β/θμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 617.673. Οι μαθητές αυτοί κατανέμονται σε 3263 σχολικές μονάδες. Οι μαθητές ανέρχονται σε 321.867 και οι μαθήτριες σε 295.806 Το σχολικό έτος 2016-2017 οι εγγεγραμμένοι μαθητές στα Γυμνάσια ήταν 310.457 σε 1790 σχολικές μονάδες και στα Λύκεια 219.524 σε 1069 σχολικές μονάδες. Στα Επαγγελματικά Λύκεια ο αριθμός των μαθητών είναι 87.692 σε 404 σχολικές μονάδες.
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που πάσχουν από κορονοϊό
Σύμφωνα με εγκύκλιο, του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι πάσχουν από COVID -19 θα ισχύσουν τα εξής:
- Στην περίπτωση που αναπληρωτής εκπαιδευτικός βρεθεί να πάσχει από κορονοϊό COVID -19, κατά το χρονικό διάστημα των πέντε (5) ημερών, εντός του οποίου υποχρεούται να αναλάβει υπηρεσία, οφείλει καταρχήν να επιδείξει αίσθημα ευθύνης και να παραμείνει υπό περιορισμό, καθ’ υπόδειξη του θεράποντος ιατρού του, ενημερώνοντας άμεσα την Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία έχει προσληφθεί.
- Ακολούθως, και μόλις ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τις ιατρικές υποδείξεις και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, δύναται να χαρακτηρισθεί ως μη πάσχων από κορονοϊό COVID -19 (πάροδος συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από τη στιγμή που εμφανίσθηκαν τα συμπτώματα της νόσου ή διαγνωστικό τεστ από το οποίο να αποδεικνύεται ότι ο εκπαιδευτικός δεν είναι φορέας του ιού), προσέρχεται για ανάληψη υπηρεσίας και πέραν της προβλεπόμενης προθεσμίας των πέντε (5) ημερών.
- Επισημαίνεται ότι κατά την ανάληψη της υπηρεσίας ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός οφείλει να καταθέσει, πέραν των ρητώς αναφερόμενων στην παρ. 8 του άρθρου 6 της προαναφερόμενης ρυθμιστικής Υ.Α. δικαιολογητικών, υπεύθυνη δήλωση μετά των σχετικών ιατρικών εγγράφων, από το περιεχόμενο των οποίων θα αποδεικνύεται ότι δεν προσήλθε στην σχολική μονάδα για ανάληψη υπηρεσίας εντός της προβλεπομένης, εκ του νόμου, προθεσμίας επειδή έπασχε από κορονοϊό COVID – 19
Πηγή: ethnos.gr