Σε επίκεντρο όλο και περισσότερων κυκλώνων θα μετατρέπεται η Ελλάδα όσο η κλιματική αλλαγή θα απελαύνει και ο πλανήτης θα υπερθερμαίνεται.
Ειδικότερα η δυτική χώρα, καθώς το Ιόνιο μαζί με την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κορσική και Σαρδηνία θεωρούνται τα δύο πιο επικίνδυνα σημεία για τον σχηματισμό των μεσογειακών κυκλώνων. Αυτό αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου Γης του Πανεπιστημίου της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα όπως προβλέπει μιλώντας στα Dikaiologitika News ο πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνων και ομότιμος ερευνητής Μιχάλης Πετράκης, μέσα στο φθινόπωρο που διανύουμε δεν αποκλείεται να θα μας επισκεφθούν ακόμη δύο έως τέσσερις κυκλώνες σαν τον ‘’Ιανό’’.Ή προ διετίας ο ‘’Ζορμπάς’’.
«Η Ελλάδα είναι σε άσχημη θέση»
«Το Ιόνιο μπαίνει στο επίκεντρο γιατί οι ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες συνήθως έχουν ως αρχική αφετηρία βόρεια της Λιβύης, ακολουθούν στη συνέχεια πορεία νότια της Μάλτας με κατεύθυνση προς την περιοχή μας. Η Ελλάδα είναι σε άσχημη θέση, εκτεθειμένη σε αυτά τα ακραία φαινόμενα» λέει ο κ. Πετράκης προσθέτοντας ότι όσο θα θερμαίνεται ο πλανήτης τόσο θα αυξάνεται και η ένταση των κυκλώνων στη δική μας περιοχή.
«Οι μεσογειακοί κυκλώνες στην πραγματικότητα συνιστούν μια δραματική προειδοποίηση της Φύσης. Αν συνεχιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα να την σταματήσουν τέτοια φαινόμενα που κάποτε ήταν σπάνια θα γίνονται όλο και συχνότερα. Δεν θα είναι μόνον ο ‘’Ιανός’’. Να ετοιμαζόμαστε και για άλλους κυκλώνες μέσα στο φθινόπωρο. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε δύο, τρείς ή και τέσσερις κυκλώνες ακόμη» σημειώνει ο κ. Πετράκης.
Η Μεσόγειος ως άλλος …Τροπικός
Το Ιόνιο όπως αναφέρει η έρευνα του πανεπιστημίου Κολούμπια εξαιτίας της μορφολογίας των ακτογραμμών ανάμεσα στη «μπότα» της νότιας Ιταλίας και στη δυτική Ελλάδα ευνοεί την ανάπτυξη ανέμων που στροβιλίζονται αντίστροφα από τη φορά του ρολογιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα χαμηλό βαρομετρικό σύστημα με ότι αυτό σημαίνει για την πολιτική προστασία. Μέχρι πρότινος οι μεσογειακοί κυκλώνες, εμφανίζονταν μία έως δύο φορές το χρόνο. Αυτό αλλάζει. Πλέον η Μεσόγειος αλλά ειδικότερα η Ελλάδα λόγω του Ιονίου θα αρχίσουν να θυμίζουν …Τροπικό.
Πηγή: dikaiologitika.gr