Μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο των νέων μέτρων που απαγορεύουν τη λειτουργία των περιπτέρων μετά τις 12 το βράδυ το Sputnik μίλησε με περιπτεριούχους αναφορικά με τη νέα κανονικότητα στη σκιά της πανδημίας.
Μεγάλο είναι το κύμα της αγανάκτησης στον κλάδο των περιπτεριούχων μετά την απόφαση για λουκέτα σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες στις περιοχές που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Δύο εκπρόσωποι περιπτερούχων, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας, Θεόδωρος Μάλλιος και ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Πειραιώς & Περιχώρων, Λεωνίδας Σπάλλας, εκτιμούν ότι η απόφαση για κλείσιμο περιπτέρων τα μεσάνυχτα φέρνει τη σταδιακή προετοιμασία του κλάδου της εστίασης για «ακόμα πιο σκληρά μέτρα, όπως είναι το κλείσιμο των καταστημάτων στις 10 το βράδυ».
«Κάτι παραπάνω από εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ελήφθη η απόφαση για τα μέτρα και έπρεπε να εφαρμοστούν σε λιγότερο από ένα 24ωρο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη εστίαση που δόθηκε περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο ή τρεις μέρες ώστε να εφαρμοστούν» επισημαίνει στο Sputnik ο κ. Μάλλιος.
Και συνεχίζει:
«Κάποια περίπτερα είναι 24ωρα και απλά δεν έκλειναν ποτέ. Έπρεπε να βρεθεί ο εξοπλισμός για να τα κλείσουμε. Υπήρξαν περιπτώσεις που ο υπάλληλος κάθισε με κλειστά τα φώτα και κατεβασμένο το σκίαστρο απλά επειδή δεν μπορούσε να κλείσει. Δούλεψε σαν φύλακας του περιπτέρου.
Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που ζούμε, πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία. Γενικά, οι αρχιτέκτονες των μέτρων δεν σκέφτονται ότι πρέπει να πληρωθούν υπάλληλοι που δουλεύουν στο περίπτερο, ή ποια θα είναι η θέση εκείνου που έκανε τη νυχτερινή βάρδια».
Όπως αναφέρει, ο κλάδος «ετοιμάζεται να γονατίσει. Δεν είναι μόνο ο τζίρος που θα μειωθεί και προβληματίζει τους περιπτεριούχους, αλλά πρόκειται για ένα τελειωτικό χτύπημα που δόθηκε μετά από μια δεκαετία κρίσης».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει, από τον Ιανουάριο του 2010 «έκλεισαν αμέσως 2.000-3.000 περίπτερα, με δύο διαφορετικούς φόρους που επιβλήθηκαν τότε. Από 11.000 περίπτερα που λειτουργούσαν τότε στην Αττική, σήμερα λειτουργούν κάτι παραπάνω από 5.200» προσθέτει.
Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι επρόκειτο για «ψευδαίσθηση, όπως αποδείχθηκε τελικά, ότι θα έφευγε ο κόσμος από τις πλατείες επειδή έκλεισαν τα περίπτερα στις 12» τονίζει.
Για σημαντική απόφαση που φέρνει ανυπολόγιστες συνέπειες κάνει λόγο από την πλευρά του, ο κ. Σπάλλας μιλώντας στο Sputnik:
«Από την Παρασκευή το βράδυ που επιβλήθηκαν τα μέτρα είχαμε αμέσως μειωμένη κατανάλωση. Μετά τις 12 αυξάνεται η κυκλοφορία του ιού και πριν τα μεσάνυχτα είναι μειωμένη; Πέρα από το ότι μειώνεται ο τζίρος και οι ώρες εργασίας, με την απόφαση που έλαβαν οι υπεύθυνοι για τα μέτρα, πρέπει να καταλάβουν ότι για να κλείσει ημερησίως ένα περίπτερο χρειάζεται περίπου μία ώρα. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία. Δεν πατάμε απλά ένα κουμπί».
Και συμπληρώνει:
«Μια βάρδια από την τσέπη του πρέπει να πληρώνει ο κάθε ιδιοκτήτης περιπτέρου, αφού τα έσοδα πλέον θα μειωθούν. Δημιουργείται μια μεγάλη αβεβαιότητα. Κανείς μας δεν ξέρει αν πρέπει να απολύσει προσωπικό. Ενώ λένε ότι τα μέτρα θα κρατήσουν μια εβδομάδα, όλοι γνωρίζουμε ότι θα έχουν άγνωστη διάρκεια» επισημαίνει μεταξύ άλλων.
Και οι δύο εκπρόσωποι των περιπτεριούχων εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για «οργανωμένη επίθεση μερίδας ΜΜΕ στα περίπτερα».
«Έλεγαν ότι τα περίπτερα στις πλατείες όπου μαζεύεται ο κόσμος κερδοσκοπούν σε βάρος των κλειστών καταστημάτων. Περνάει στην κοινή γνώμη μια πραγματικά ψευδής εικόνα για υπέρογκα κέρδη και τελικά ο κόσμος αδιαφορεί για εμάς» σημειώνει ο κ. Μάλλιος.
«Πώληση που χάνεται δεν επανέρχεται και αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για την οικονομία» καταλήγει ο κ. Σπάλλας.
Πηγή: paskedi.gr