Λουρδάτα: Νοιώθει… “Άρχοντας” ο γέρο – πλάτανος με τόση καθαριότητα! (pics)

Η αέναος πηγή (βρύση την αποκαλούν οι ντόπιοι) γέμισε με νερό από τις τελευταίες νεροποντές και άδειασε από βούρκο και σκουπίδια με αποτέλεσμα να νοιώθει… “άρχοντας” ο γέρο – πλάτανος.

Η προσπάθειες για τον καθαρισμό και εξωραϊσμό του χωριού συνεχίζονται από την ντόπια δημοτική αρχή με την ενεργή συμμετοχή μελών του Δ.Σ. του Π. Σ. Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ”.

Αν και τέλος της τουριστικής περιόδου, έπεσαν εξ’ άλλου όλα μαζί, με προσωπική εργασία – μόνο έτσι γίνεται δουλειά – του τοπικού δημοτικού άρχοντα και την βοήθεια μελών και του Δ.Σ. του Π. Σ. Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ”, καθαρίστηκε ο χώρος της βρύσης από την επί ακαθορίστου χρόνου συσσωρεύουσα κόπρο του πλάτανου.

Τα φύλλα του αιωνόβιου δέντρου, είχαν σαπίσει και βουλώσει όλες τις διόδους εξόδου του νερού, που αενάος τρέχει από την πηγή, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ποσότητα στάσιμου νερού, εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης και αναπαραγωγής κουνουπιών.

Ο πλάτανος με την πηγή στη βάση του και το καταπράσινο ολοχρονίς λαγκάδι, πρέπει να αναδειχτούν δεόντως, όχι μόνον με την καθαριότητα, αλλά και με φωτισμό, να αποτελέσει ένα από τα αξιοθέατα του χωριού και πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Θέλει μελέτη, χρήματα και προπάντων θέληση απ΄όλους τους κατοίκους, ώστε ενωμένοι να απαιτήσουν την αναβάθμιση και ανάδειξη της μοναδικής περιβαλλοντικής αυτής ομορφιάς.

Ευνόητο είναι ότι οι εργασίες αυτές πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός “κάλιο αργά παρά ποτέ”.

 

Λιβέριος Πετρίδης

Ο πάντα δραστήριος Μπάμπης Γαλιατσάτος καθαρίζει τον βούρκο από τη γούρνα της βρύσης

Ο Γ. Γ. του Π.Σ. Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” Τάσος Μπεκατώρος, δείχνει στην πρόεδρο κα Χαρίκλεια Μαγουλά της μελλοντικές εργασίες που πρέπει να γίνουν…

Επί το έργον η ομάδα εργασίας.

Φύλλα, κλαδιά και άλλα σκουπίδια που μαζεύτηκαν από τον χώρο της βρύσης.

Σε πρώτο πλάνο, μόνιμος κάτοικος του πλάτανου, “Μάκος ο πλάτανος”, έβαλε το χεράκι του στην όλη προσπάθεια. Στο βάθος ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κώστας Γαλιατσάτος σκεπτικός, ίσως προσπαθεί να προγραμματίσει τις επόμενες δραστηριότητες.

Το ολοχρονίς πράσινο λαγκάδι, περιβαλλοντικό κόσμημα του χωριού.

Πηγή: lourdas.gr