Η ατάκα που «τρόμαξε» τους πάντες.
Αν θέλαμε να αποδώσουμε χρωματικά την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου (όταν και, σύμφωνα με τα όσα λένε οι εμπειρογνώμονες, ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας), θα επιλέγαμε η παλέτα μας να έχει αποκλειστικά γκρίζο και μαύρο χρώμα.
Τα κρούσματα, πλέον, είναι σταθερά στα πέριξ των 400 (σήμερα Παρασκευή 9/10 καταγράφηκαν 391 νέα), την στιγμή που το σύστημα υγείας μας δοκιμάζει ήδη τις αντοχές του με τους 98 διασωληνωμένους να ασκούν σημαντική πίεση.
Δεδομένου του γεγονότος πως μέχρι τώρα, ευτυχώς, ο καιρός ήταν σύμμαχός μας και στην Ελλάδα έχουμε ακόμα κάτι σαν… 75 Αυγούστου αλλά τα νούμερα δε λένε να πέσουν, τότε ο προσεχής χειμώνας με όλες τις ιώσεις, την εποχική γρίπη και…και…και… φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε αυτό που ουδείς μας ήθελε ν’ ακούσει, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος: «Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. Είναι αυτό που λένε όλοι, απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», ήταν το σχόλιό του.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως απαραιτήτως θα φτάσουμε σε αυτά τα «δυσθεώρητα» νούμερα-όχι. Ο καθηγητής σχολίασε πως δε θα γίνουμε ούτε Ιταλία την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, καθώς θα παρθούν απείρως πιο αυστηρά μέτρα, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Ποια, όμως, είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για ν’ ανακοπεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των αριθμών;
Το να κλείνουν τα μαγαζιά 22.00 με 05.00, λέει ο κ. Σαρηγιάννης, δεν είναι τόσο δυναμικό μέτρο- η διαφορά που θα δούμε θα είναι πολύ μικρή.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει… χθες, είναι το «δικό μας εμβόλιο πριν το εμβόλιο», όπως το είχε χαρακτηρίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: η καθολική χρήση της μάσκας παντού, χωρίς διάκριση σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Το «μάσκα παντού», κατά τον καθηγητή, μπορεί να ρίξει τα κρούσματα στα 210 ημερησίως, κάτι απολύτως διαχειρίσιμο, μιας και μαζί με την κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων θα μειωθούν, φυσικά, και οι συμπολίτες μας που θα χρειάζονται εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είναι και η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτηρίων και τα λεωφορεία.
Όπως και να ‘χει, αν δε θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το τρομακτικό 2000 κρούσματα/ 24ωρο, είναι δεδομένο πως πρέπει, δυστυχώς για όλους μας, να παρθούν αυστηρότερα μέτρα. Ειδικά στην Αττική, το κέντρο της πανδημίας του ιού στην Ελλάδα, το να μην είναι επιβεβλημένη η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αποτελεί ρίσκο άνευ λόγου και αιτίας.
Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντέξουμε ακόμα 4-5 μήνες- δύσκολους μήνες, ναι, αλλά μιλάμε για 150 μέρες.
Μετά, η κατάμαυρη παλέτα μπορεί να πάει στον κάλαθο των αχρήστων: θα φέρουμε στην επιφάνεια πολύ πιο φωτεινά χρώματα.
Πηγή: menshouse.gr