Μετά και την τελευταία θερμή εισβολή που έλαβε χώρα στην περιοχή μας πριν από λίγες ημέρες, η οποία ανέβασε αισθητά τον υδράργυρο, έφερε αφρικανική σκόνη και εκτόξευσε την υγρασία, πλέον είναι φανερό ότι έχουν επισκεφθεί την χώρα μας αρκετά πιο δροσερές αέριες μάζες με την θερμοκρασία να έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και τις νυχτερινές ώρες να έχει αρκετή ψύχρα σε πολλές περιοχές. Μάλιστα αυτή η πτώση της θερμοκρασίας συνδυάστηκε και με μία ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία όπως είχαμε τονίσει θα είχε επιλεκτικό χαρακτήρα και η οποία έδωσε κατά τόπους αρκετές βροχές και καταιγίδες (κυρίως σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας και το βορειοανατολικό Αιγαίο).
Στην τελευταία μας εκτίμηση είχαμε μιλήσει για την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε και είχαμε πει πως δεν αναμένεται κάποια μεταβολή του καιρού, καθώς αυτός θα διατηρηθεί πολύ καλός με την θερμοκρασία να παραμένει σχεδόν σταθερή. Είχαμε όμως μιλήσει και για μία πιθανότητα πιο γενικευμένης επιδείνωσης του καιρού στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, χωρίς όμως να έχουμε τότε αρκετά στοιχεία για να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες.
Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, δείχνουν πως πράγματι οδεύουμε προς μία πολύ αξιόλογη φθινοπωρινή κακοκαιρία η οποία θα μας έρθει από τα δυτικά στο ξεκίνημα της εβδομάδας, θα περάσει πάνω από όλη σχεδόν την χώρα και θα δώσει κατά τόπους δυνατές βροχές και ισχυρές καταιγίδες.
Η σημαντική αυτή επιδείνωση, φαίνεται να ξεκινάει από το μεσημέρι της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά, δίνοντας αρχικά κάποιες διάσπαρτες βροχές ή και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο. Μεταξύ όμως των βραδινών ωρών της Δευτέρας και των πρωινών ωρών της Τρίτης, φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δυνατό πέρασμα από ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, με τα φαινόμενα να κινούνται σταδιακά ανατολικότερα.
Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο για μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς το ξημέρωμα της Τρίτης. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν σχεδόν όλα τα δυτικά με τα φαινόμενα σταδιακά να κινούνται ανατολικότερα!!
Έτσι μέχρι το μεσημέρι θα έχει επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, καθώς η κακοκαιρία θα φτάσει στην Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Σε σχέση με την δυτική Ελλάδα, σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν σχετικά πιο μικρή διάρκεια και ένταση, δεν αποκλείεται όμως κατά τόπους να είναι αρκετά έντονα (θα πούμε λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες).
Μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα έχει επηρεαστεί και το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο από βροχές και καταιγίδες, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάζει σημάδια ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης (κάποια φαινόμενα δεν αποκλείεται να παραμείνουν κατά τόπους στα δυτικά). Σχεδόν ανεπηρέαστες από αυτήν την κακοκαιρία φαίνεται να μένουν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (αν και στα δυτικότερα τμήματα της Κρήτης υπάρχει μία πιθανότητα για ένα πρόσκαιρο πέρασμα).
Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι τόσο την Δευτέρα στο Ιόνιο, όσο και την Τρίτη στο Αιγαίο, θα υπάρξει πολύ σημαντική ενίσχυση των νοτίων ανέμων, φτάνοντας κατά τόπους τα 7 με 8 Μποφόρ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μία πολύ πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας την Δευτέρα στην κεντρική και ανατολική Ελλάδα, την Τρίτη όμως αναμένεται αισθητή πτώση από τα δυτικά.
Τέλος να σημειώσουμε ότι αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή, δεν φαίνεται να είναι η μοναδική για την επόμενη εβδομάδα, καθώς γύρω στις 15 με 17 του μήνα, διαφαίνεται νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά η οποία και πάλι φαίνεται ότι θα δώσει πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, ο καιρός τις επόμενες ημέρες παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα είμαστε εδώ να σας ενημερώνουμε καθημερινά μέσα από τα άρθρα μας.
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας
Πηγή: https://ellinikiaktoploia.net/